"Han vill", sa Joel plötsligt och tänkte på Henke

Hösten 1991 invigdes Röjsmohallen i Järpen i Jämtland. Björn Bergfors var ungdomsledare i Järpens IF och framför honom stod ett gäng C-pojkar. Med den nya hallen som dragplåster hade Björn i uppgift att starta upp ungdomsverksamheten.

I radions Studio 1 berättar Björn att han ställde frågan om någon vill stå i mål. Det är först tyst, till slut räcker en nio-åring upp handen försiktigt och säger.

- Henrik vill.

Henrik Lundqvist i huvudrollen i den världsarena, där ham har haft huvudrollen så många gånger.

 

Resten är historia. 30 år senare hänger Henrik Lundqvist tröja nummer 30 för alltid i anrika Madison Square Gardens takstolar. Han är därmed den 11:e svenske spelaren att föräras en plats i NHL-historien. Hans nummer har pensionerats för alltid och får aldrig bäras av någon annan spelare i New York Rangers.

Idel legendarer

I taket har Henrik sällskap av tio andra legendarer, av vilka nummer 9 Mark Messier är väl känd för svenska fans. Firandet natten till söndag gick under parollen ”a Ranger legend” och givetvis fanns tvillingbrorsan Joel med på isen under ceremonin.

 Det var Joel som blygt räckte upp handen när Björn Bergfors efterlyste en målvakt.

-Självklart kunde jag se att Henrik var något extra! Nej, nu överdriver jag, men vad jag minns är att Henrik var oerhört fokuserad när han var på isen. Det var domaren signal som gällde, och ingenting annat, berättade Björn Bergfors i Studio 1.

Programmet bevakar och kommenterar vanliga tunga politiska händelser, typ lagringen av kärnkraftsavfall.  Att Henriks pensionering får hela åtta minuter på bästa sändningtid,  mellan 17.00 och 18,00,  vittnar om det avtryck som 9-åringen framför Björn Bergfors har lämnat.

Det blev 15 säsonger i New York Rangers, ett av  de ursprungliga ”original six” lagen då ligan stabiliserades mellan 1942 och 1967. Under hela karriären har han burit Rangers på sina axlar och få spelare har vunnit den kräsna New York publikens hjärtan som ”Hank”,  hans namn i omklädningsrum och bland nära vänner.

För publiken var han ”King Henrik”.

Tacktal  med tårar

-Jag har saknat er, sade han med ögonen fuktade av tårar under sitt tacktal.

Han berättade om sin vinnarmentalitet, där varje förlust kändes som jordens undergång.

- Kontrasten mellan att vinna och förlora drev mig genom hela karriären. Att det gjorde så ont att förlora, gjorde det så mycket bättra att vinna. Det har varit en berg och dalbana av känslor, något som jag aldrig kommer att glömma, inte min fru heller, sade Henrik under jublet från 18 000 åskådare, arenan var förstås utsåld till sista plats.

I Henriks CV finns allt – utom en Stanley Cup ring. Det var nära 2014 då Rangers föll i finalen mot Los Angeles Kings med 4-1 i matcher.

-Det smärtar mig fortfarande, jag kommer nog aldrig över den förlusten, har Henrik sagt i flera intervjuer.

Visst är det märkligt att tre av svensk ishockeys mest hyllade spelare aldrig fick uppleva en Stanley Cup-triumf. En smärta om Henrik delar med Börje Salming,  ”the King”, upphängd i taket i Toronto 2006 samt Mats Sundin, i taket i Toronto 2012.

Oförglömliga svenskar

Börje var också förste svensk  in i ishockeys ”Hall of Fame”. Henrik står på tur, men regelverket säger att inval kan ske först tre år efter avslutad karriär.

Utöver Henrik och Börje samt Mats Sundin har följande svenska spelare sina tröjor upphissade. Först ut var Thomas Stéen, Winnipeg 1995, Markus Näslund, Vancouver 2010, Peter Forsberg, Colorado 2011,  Kenny Jönsson, New York Islanders 2012, Nicklas Lidström, Detroit 2014, Daniel Alfredsson , Ottawa, 2016 Henrik och Daniel Sedin, Vancouver 2020.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.