"Han vill", sa Joel plötsligt och tänkte på Henke

Hösten 1991 invigdes Röjsmohallen i Järpen i Jämtland. Björn Bergfors var ungdomsledare i Järpens IF och framför honom stod ett gäng C-pojkar. Med den nya hallen som dragplåster hade Björn i uppgift att starta upp ungdomsverksamheten.

I radions Studio 1 berättar Björn att han ställde frågan om någon vill stå i mål. Det är först tyst, till slut räcker en nio-åring upp handen försiktigt och säger.

- Henrik vill.

Henrik Lundqvist i huvudrollen i den världsarena, där ham har haft huvudrollen så många gånger.

 

Resten är historia. 30 år senare hänger Henrik Lundqvist tröja nummer 30 för alltid i anrika Madison Square Gardens takstolar. Han är därmed den 11:e svenske spelaren att föräras en plats i NHL-historien. Hans nummer har pensionerats för alltid och får aldrig bäras av någon annan spelare i New York Rangers.

Idel legendarer

I taket har Henrik sällskap av tio andra legendarer, av vilka nummer 9 Mark Messier är väl känd för svenska fans. Firandet natten till söndag gick under parollen ”a Ranger legend” och givetvis fanns tvillingbrorsan Joel med på isen under ceremonin.

 Det var Joel som blygt räckte upp handen när Björn Bergfors efterlyste en målvakt.

-Självklart kunde jag se att Henrik var något extra! Nej, nu överdriver jag, men vad jag minns är att Henrik var oerhört fokuserad när han var på isen. Det var domaren signal som gällde, och ingenting annat, berättade Björn Bergfors i Studio 1.

Programmet bevakar och kommenterar vanliga tunga politiska händelser, typ lagringen av kärnkraftsavfall.  Att Henriks pensionering får hela åtta minuter på bästa sändningtid,  mellan 17.00 och 18,00,  vittnar om det avtryck som 9-åringen framför Björn Bergfors har lämnat.

Det blev 15 säsonger i New York Rangers, ett av  de ursprungliga ”original six” lagen då ligan stabiliserades mellan 1942 och 1967. Under hela karriären har han burit Rangers på sina axlar och få spelare har vunnit den kräsna New York publikens hjärtan som ”Hank”,  hans namn i omklädningsrum och bland nära vänner.

För publiken var han ”King Henrik”.

Tacktal  med tårar

-Jag har saknat er, sade han med ögonen fuktade av tårar under sitt tacktal.

Han berättade om sin vinnarmentalitet, där varje förlust kändes som jordens undergång.

- Kontrasten mellan att vinna och förlora drev mig genom hela karriären. Att det gjorde så ont att förlora, gjorde det så mycket bättra att vinna. Det har varit en berg och dalbana av känslor, något som jag aldrig kommer att glömma, inte min fru heller, sade Henrik under jublet från 18 000 åskådare, arenan var förstås utsåld till sista plats.

I Henriks CV finns allt – utom en Stanley Cup ring. Det var nära 2014 då Rangers föll i finalen mot Los Angeles Kings med 4-1 i matcher.

-Det smärtar mig fortfarande, jag kommer nog aldrig över den förlusten, har Henrik sagt i flera intervjuer.

Visst är det märkligt att tre av svensk ishockeys mest hyllade spelare aldrig fick uppleva en Stanley Cup-triumf. En smärta om Henrik delar med Börje Salming,  ”the King”, upphängd i taket i Toronto 2006 samt Mats Sundin, i taket i Toronto 2012.

Oförglömliga svenskar

Börje var också förste svensk  in i ishockeys ”Hall of Fame”. Henrik står på tur, men regelverket säger att inval kan ske först tre år efter avslutad karriär.

Utöver Henrik och Börje samt Mats Sundin har följande svenska spelare sina tröjor upphissade. Först ut var Thomas Stéen, Winnipeg 1995, Markus Näslund, Vancouver 2010, Peter Forsberg, Colorado 2011,  Kenny Jönsson, New York Islanders 2012, Nicklas Lidström, Detroit 2014, Daniel Alfredsson , Ottawa, 2016 Henrik och Daniel Sedin, Vancouver 2020.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.