Bättre förebild har inte funnits

I ett uttalande för TT berättade på onsdagen ishockey-ikonen Börje Salming, 71 år, om ögonblicket som kommer att förändra hans liv – och som sänder chockvågor över en hel idrottsvärld.

-Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken som antydde att inte allt stod rätt till i min kropp visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändrades allt, säger Börje.

Den outtröttlige Börje Salming gjorde 16 säsonger i Toronto och blev oförglömlig för sitt mod och sin offervilja

-Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli men jag förstår att det blir prövningar större än jag någonsin stått inför. Det är sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen.

-En dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på de mediciner som bromsar förloppet, säger Börje i sitt uttalande.

Allt mer förlamad

ALS är en nervsjukdom som årligen drabbar cirka 200 personer i Sverige, de flesta mellan 50 och 70 år. Symtomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas och förmågan att svälja försvåras.

 De som får diagnosen ALS avlider vanligen inom två till fyra år efter insjuknandet. En av tio kan leva längre efter en långsammare utveckling av sjukdomen.

Börje Salming växte upp i Kiruna, värvades till Brynäs i början av 1970-talet och efter genombrott i hockey-VM i Moskva 1973 tog han steget över till NHL-laget Toronto Maple Leafs, ett av ligans mest klassiska lag. Resesällskap var lagkompisen Inge Hammarström men det var ”BJ”, som han kallades, som kom att göra avtryck.

Det blev 16 säsonger i Toronto och en säsong i Detroit, 1148 matcher och totalt 787 poäng (150+637). Hans tröjnummer, 21, hissades i taket  i matcharenan den 4 oktober 2006 , vid säsongpremiären. Aldrig någonsin får hans tröjnummer bäras av en spelare i Maple Leafs.

”The king” eller ”BJ” som han kallades i hockeyvärlden kom att bana väg för den svenska NHL-utvandringen. Med ”BJ:s” entre i NHL sopades alla tvivel om räddhågsna svenskar ”chicken swedes” undan, och bättre förebild finns inte i svensk ishockey.

I Toronto har Börjes sjukdom väckt stor bestörtning och Maple Leaafs hemsida ägnade hela första sidan åt ”the King”.   Under onsdagen strömmade hälsningar   in till Börje på sociala medier, som twitter eller via tidningen The Hockey News.

Nicklas Lidström, ännu en legendarisk svensk back, sammanfattade sina känslor enligt följande:

-Börje, jag tänker på dig i denna tuffa stund. Du har varit min idol i alla år och jag vet att du kommer att kämpa med allt du kan mot denna hemska sjukdom så som du kämpade på isen. Du har alltid varit min förebild.

Älskad i Toronto

Börje var kompromisslös på isen, det egna målet skulle försvaras till vilket pris som helst. Det var därför han älskades i Toronto och av hel hockeyvärld.

 Han valdes in ishockeyns Hall of Fames 1996, som förste svenske spelare. 2008 utsågs han till en av de sex största spelarna de senaste 100 åren vid det internationella ishockeyförbundets. IIHF:s, 100 års jubileum.

Ett ögonblick som för alltid finns kvar i den svenska hockeyhistorien är 1976 års öppningsmatch i Canada Cup mellan Tre Kronor och USA, i just Toronto,

Vid lagpresentationen möttes Börje namn av ovationer som varade i fem minuter och som aldrig tycktes ta slut.  Ett mottagande som saknar motstycke. Tre Kronor vann med 5-2 och Börje var en av målskyttarna.

 Ibland saknar ishockeyn nationsgränser kunde Börje konstatera efter den gåshuds framkallade hyllningen. I turneringen utsågs Börje till bäste back och bildade backpar med Kanadas Bobby Orr i All Star laget.

Intresset för svensk ishockey är djupt hos Börje.

 Tillsammans med Ishockeyjournalisternas Kamratratförening utser han sedan säsongen 2008-2009 säsongens bästa svenskfödda back. Den här säsongen sprängde Börje ytterligare en gräns då han valde att belöna Maja Nyhlén-Persson i Brynäs och Damkronorna med sin egen Salming Trophy.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.