Bättre förebild har inte funnits

I ett uttalande för TT berättade på onsdagen ishockey-ikonen Börje Salming, 71 år, om ögonblicket som kommer att förändra hans liv – och som sänder chockvågor över en hel idrottsvärld.

-Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken som antydde att inte allt stod rätt till i min kropp visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändrades allt, säger Börje.

Den outtröttlige Börje Salming gjorde 16 säsonger i Toronto och blev oförglömlig för sitt mod och sin offervilja

-Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli men jag förstår att det blir prövningar större än jag någonsin stått inför. Det är sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen.

-En dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på de mediciner som bromsar förloppet, säger Börje i sitt uttalande.

Allt mer förlamad

ALS är en nervsjukdom som årligen drabbar cirka 200 personer i Sverige, de flesta mellan 50 och 70 år. Symtomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas och förmågan att svälja försvåras.

 De som får diagnosen ALS avlider vanligen inom två till fyra år efter insjuknandet. En av tio kan leva längre efter en långsammare utveckling av sjukdomen.

Börje Salming växte upp i Kiruna, värvades till Brynäs i början av 1970-talet och efter genombrott i hockey-VM i Moskva 1973 tog han steget över till NHL-laget Toronto Maple Leafs, ett av ligans mest klassiska lag. Resesällskap var lagkompisen Inge Hammarström men det var ”BJ”, som han kallades, som kom att göra avtryck.

Det blev 16 säsonger i Toronto och en säsong i Detroit, 1148 matcher och totalt 787 poäng (150+637). Hans tröjnummer, 21, hissades i taket  i matcharenan den 4 oktober 2006 , vid säsongpremiären. Aldrig någonsin får hans tröjnummer bäras av en spelare i Maple Leafs.

”The king” eller ”BJ” som han kallades i hockeyvärlden kom att bana väg för den svenska NHL-utvandringen. Med ”BJ:s” entre i NHL sopades alla tvivel om räddhågsna svenskar ”chicken swedes” undan, och bättre förebild finns inte i svensk ishockey.

I Toronto har Börjes sjukdom väckt stor bestörtning och Maple Leaafs hemsida ägnade hela första sidan åt ”the King”.   Under onsdagen strömmade hälsningar   in till Börje på sociala medier, som twitter eller via tidningen The Hockey News.

Nicklas Lidström, ännu en legendarisk svensk back, sammanfattade sina känslor enligt följande:

-Börje, jag tänker på dig i denna tuffa stund. Du har varit min idol i alla år och jag vet att du kommer att kämpa med allt du kan mot denna hemska sjukdom så som du kämpade på isen. Du har alltid varit min förebild.

Älskad i Toronto

Börje var kompromisslös på isen, det egna målet skulle försvaras till vilket pris som helst. Det var därför han älskades i Toronto och av hel hockeyvärld.

 Han valdes in ishockeyns Hall of Fames 1996, som förste svenske spelare. 2008 utsågs han till en av de sex största spelarna de senaste 100 åren vid det internationella ishockeyförbundets. IIHF:s, 100 års jubileum.

Ett ögonblick som för alltid finns kvar i den svenska hockeyhistorien är 1976 års öppningsmatch i Canada Cup mellan Tre Kronor och USA, i just Toronto,

Vid lagpresentationen möttes Börje namn av ovationer som varade i fem minuter och som aldrig tycktes ta slut.  Ett mottagande som saknar motstycke. Tre Kronor vann med 5-2 och Börje var en av målskyttarna.

 Ibland saknar ishockeyn nationsgränser kunde Börje konstatera efter den gåshuds framkallade hyllningen. I turneringen utsågs Börje till bäste back och bildade backpar med Kanadas Bobby Orr i All Star laget.

Intresset för svensk ishockey är djupt hos Börje.

 Tillsammans med Ishockeyjournalisternas Kamratratförening utser han sedan säsongen 2008-2009 säsongens bästa svenskfödda back. Den här säsongen sprängde Börje ytterligare en gräns då han valde att belöna Maja Nyhlén-Persson i Brynäs och Damkronorna med sin egen Salming Trophy.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.