Bättre förebild har inte funnits

I ett uttalande för TT berättade på onsdagen ishockey-ikonen Börje Salming, 71 år, om ögonblicket som kommer att förändra hans liv – och som sänder chockvågor över en hel idrottsvärld.

-Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken som antydde att inte allt stod rätt till i min kropp visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändrades allt, säger Börje.

Den outtröttlige Börje Salming gjorde 16 säsonger i Toronto och blev oförglömlig för sitt mod och sin offervilja

-Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli men jag förstår att det blir prövningar större än jag någonsin stått inför. Det är sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen.

-En dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på de mediciner som bromsar förloppet, säger Börje i sitt uttalande.

Allt mer förlamad

ALS är en nervsjukdom som årligen drabbar cirka 200 personer i Sverige, de flesta mellan 50 och 70 år. Symtomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas och förmågan att svälja försvåras.

 De som får diagnosen ALS avlider vanligen inom två till fyra år efter insjuknandet. En av tio kan leva längre efter en långsammare utveckling av sjukdomen.

Börje Salming växte upp i Kiruna, värvades till Brynäs i början av 1970-talet och efter genombrott i hockey-VM i Moskva 1973 tog han steget över till NHL-laget Toronto Maple Leafs, ett av ligans mest klassiska lag. Resesällskap var lagkompisen Inge Hammarström men det var ”BJ”, som han kallades, som kom att göra avtryck.

Det blev 16 säsonger i Toronto och en säsong i Detroit, 1148 matcher och totalt 787 poäng (150+637). Hans tröjnummer, 21, hissades i taket  i matcharenan den 4 oktober 2006 , vid säsongpremiären. Aldrig någonsin får hans tröjnummer bäras av en spelare i Maple Leafs.

”The king” eller ”BJ” som han kallades i hockeyvärlden kom att bana väg för den svenska NHL-utvandringen. Med ”BJ:s” entre i NHL sopades alla tvivel om räddhågsna svenskar ”chicken swedes” undan, och bättre förebild finns inte i svensk ishockey.

I Toronto har Börjes sjukdom väckt stor bestörtning och Maple Leaafs hemsida ägnade hela första sidan åt ”the King”.   Under onsdagen strömmade hälsningar   in till Börje på sociala medier, som twitter eller via tidningen The Hockey News.

Nicklas Lidström, ännu en legendarisk svensk back, sammanfattade sina känslor enligt följande:

-Börje, jag tänker på dig i denna tuffa stund. Du har varit min idol i alla år och jag vet att du kommer att kämpa med allt du kan mot denna hemska sjukdom så som du kämpade på isen. Du har alltid varit min förebild.

Älskad i Toronto

Börje var kompromisslös på isen, det egna målet skulle försvaras till vilket pris som helst. Det var därför han älskades i Toronto och av hel hockeyvärld.

 Han valdes in ishockeyns Hall of Fames 1996, som förste svenske spelare. 2008 utsågs han till en av de sex största spelarna de senaste 100 åren vid det internationella ishockeyförbundets. IIHF:s, 100 års jubileum.

Ett ögonblick som för alltid finns kvar i den svenska hockeyhistorien är 1976 års öppningsmatch i Canada Cup mellan Tre Kronor och USA, i just Toronto,

Vid lagpresentationen möttes Börje namn av ovationer som varade i fem minuter och som aldrig tycktes ta slut.  Ett mottagande som saknar motstycke. Tre Kronor vann med 5-2 och Börje var en av målskyttarna.

 Ibland saknar ishockeyn nationsgränser kunde Börje konstatera efter den gåshuds framkallade hyllningen. I turneringen utsågs Börje till bäste back och bildade backpar med Kanadas Bobby Orr i All Star laget.

Intresset för svensk ishockey är djupt hos Börje.

 Tillsammans med Ishockeyjournalisternas Kamratratförening utser han sedan säsongen 2008-2009 säsongens bästa svenskfödda back. Den här säsongen sprängde Börje ytterligare en gräns då han valde att belöna Maja Nyhlén-Persson i Brynäs och Damkronorna med sin egen Salming Trophy.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.