Bättre förebild har inte funnits

I ett uttalande för TT berättade på onsdagen ishockey-ikonen Börje Salming, 71 år, om ögonblicket som kommer att förändra hans liv – och som sänder chockvågor över en hel idrottsvärld.

-Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken som antydde att inte allt stod rätt till i min kropp visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändrades allt, säger Börje.

Den outtröttlige Börje Salming gjorde 16 säsonger i Toronto och blev oförglömlig för sitt mod och sin offervilja

-Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli men jag förstår att det blir prövningar större än jag någonsin stått inför. Det är sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen.

-En dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på de mediciner som bromsar förloppet, säger Börje i sitt uttalande.

Allt mer förlamad

ALS är en nervsjukdom som årligen drabbar cirka 200 personer i Sverige, de flesta mellan 50 och 70 år. Symtomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas och förmågan att svälja försvåras.

 De som får diagnosen ALS avlider vanligen inom två till fyra år efter insjuknandet. En av tio kan leva längre efter en långsammare utveckling av sjukdomen.

Börje Salming växte upp i Kiruna, värvades till Brynäs i början av 1970-talet och efter genombrott i hockey-VM i Moskva 1973 tog han steget över till NHL-laget Toronto Maple Leafs, ett av ligans mest klassiska lag. Resesällskap var lagkompisen Inge Hammarström men det var ”BJ”, som han kallades, som kom att göra avtryck.

Det blev 16 säsonger i Toronto och en säsong i Detroit, 1148 matcher och totalt 787 poäng (150+637). Hans tröjnummer, 21, hissades i taket  i matcharenan den 4 oktober 2006 , vid säsongpremiären. Aldrig någonsin får hans tröjnummer bäras av en spelare i Maple Leafs.

”The king” eller ”BJ” som han kallades i hockeyvärlden kom att bana väg för den svenska NHL-utvandringen. Med ”BJ:s” entre i NHL sopades alla tvivel om räddhågsna svenskar ”chicken swedes” undan, och bättre förebild finns inte i svensk ishockey.

I Toronto har Börjes sjukdom väckt stor bestörtning och Maple Leaafs hemsida ägnade hela första sidan åt ”the King”.   Under onsdagen strömmade hälsningar   in till Börje på sociala medier, som twitter eller via tidningen The Hockey News.

Nicklas Lidström, ännu en legendarisk svensk back, sammanfattade sina känslor enligt följande:

-Börje, jag tänker på dig i denna tuffa stund. Du har varit min idol i alla år och jag vet att du kommer att kämpa med allt du kan mot denna hemska sjukdom så som du kämpade på isen. Du har alltid varit min förebild.

Älskad i Toronto

Börje var kompromisslös på isen, det egna målet skulle försvaras till vilket pris som helst. Det var därför han älskades i Toronto och av hel hockeyvärld.

 Han valdes in ishockeyns Hall of Fames 1996, som förste svenske spelare. 2008 utsågs han till en av de sex största spelarna de senaste 100 åren vid det internationella ishockeyförbundets. IIHF:s, 100 års jubileum.

Ett ögonblick som för alltid finns kvar i den svenska hockeyhistorien är 1976 års öppningsmatch i Canada Cup mellan Tre Kronor och USA, i just Toronto,

Vid lagpresentationen möttes Börje namn av ovationer som varade i fem minuter och som aldrig tycktes ta slut.  Ett mottagande som saknar motstycke. Tre Kronor vann med 5-2 och Börje var en av målskyttarna.

 Ibland saknar ishockeyn nationsgränser kunde Börje konstatera efter den gåshuds framkallade hyllningen. I turneringen utsågs Börje till bäste back och bildade backpar med Kanadas Bobby Orr i All Star laget.

Intresset för svensk ishockey är djupt hos Börje.

 Tillsammans med Ishockeyjournalisternas Kamratratförening utser han sedan säsongen 2008-2009 säsongens bästa svenskfödda back. Den här säsongen sprängde Börje ytterligare en gräns då han valde att belöna Maja Nyhlén-Persson i Brynäs och Damkronorna med sin egen Salming Trophy.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.