Så fick Växjö ett topplag i ishockey

Med  2 069 188 kronor i deklarerad inkomst för 2021 sticker Henrik Evertsson, 49 år,  sportchef i Växjö Lakers, ut som högst betald av samtliga SHL-lags tränare och sportchefer. Han är närmast följd av Thomas Johansson i Leksand, 1 206 100 kronor.

Växjö Lakers sticker också ut i SHL-toppen, 53 poäng efter 26 omgångar (av 52) är bästa grund inför våren 2023 års SM-strid. Säsongnye tränaren Jörgen Jönsson har väl förvaltat arvet efter Sam Hallams tio säsonger och tre SM-guld i föreningen.

2011 tog Växjö Lakers det avgörande skridskoskäret upp i SHL och numera är klubben ett etablerat topplag med tusentals fans.

Det första guldet säkrades 2015, raskt marscherat med tanke på att Lakers bildades så sent som 1997. Det andra guldet var i hamn 2018.

Gemensam nämnare är just Evertsson, hockeyfostrad i halländska Veddinge, han insåg tidigt att en elitkarriär som spelare inte fanns inom räckhåll. Efter att ha prövat på coachrollen i Veddinges J 20 lag togs beslutet att satsa på en tränarkarriär.

Via mindre tränaruppdrag i Kitzbühel Österrike och i Frankrike i början av 1990-talet  och efter agentkontakter hamnade han slutligen i Växjö och säsongen 2004-2005, var han assisterande tränare till Joakim Fagervall, senast i Djurgården där han sparkades ut i kylan bara för 14 dagar sedan.

"Då, ingen superstruktur"

-   Jag hade turen att komma mitt i en hausse, vi snittade 2 700 åskådare på matcherna. Här fanns en stark nybyggaranda men knappast någon superstruktur, berättar Henrik på SHL:s hemsida.

Efter tre säsonger i allsvenskan, varav två med Fagervall och Evertsson i båset tog föreningen beslutet att anställa en sportchef. Efter diverse märkliga turer, där slutligen Evertsson själv ringde klubbchefen och meddelade att han söker sportchefsjobbet.

Redan samma kväll var jobbet hans, med uppdraget att bygga ett lag inför säsongen 2006-2007.  Joakim Fagervall var på väg att lämna och andra året som sportchef rekryterades Janne Karlsson , Kiruna-född och med stor erfarenhet.

Resan mot eliten påbörjades och  redan då inleddes processen med att sätta  ”Växjö-spelet” som sitter kvar än i dag.-Grunderna satte vi där och då. Vi har justerat och förfinat men aldrig gjort någon radikal riktningsförändring,,20211 skrevs  SHL-biljetten ut, och en ny ishall Vida Arena stod klar.

I bakgrunden agerade förtagsprofilen Anders Öhman. Lakers var redo att erövra hockey-Sverige. Janne Karlssons tid på coachbänken var dock ute och redan i oktober 2012 tvingades han lämna.

I kulisserna trampade  Sam Hallam, manegen hade krattats.  Han hade hämtats från hockeyallsvenska Bofors. Henrik Evertsson hade haft värmlänningen Torsten Yngvesson i laget som spelare. Nu var han sportchef i Karlskoga.

-   Torsten gav mig fina ingångar på vem Sam var. En karismatisk och mentalt tuff och smart kille, säger Henrik Evertsson om Tre Kronors nye förbundskapten.

Förmåga att värva rätt

Efter 16 år som sportchef har han gjort många värvningar och de flesta har slagit väl ut. Hans förmåga att plocka in spetsspelare under säsongen är omvittnad. Frågan är om den egenskapen behövs just den här säsongen.

Jörgen Jönsson fortsätter i Sam Hallams spår, han är väl inkörd i det så kallade Växjöspelet efter tre säsonger som assisterande under Hallam. Det var ganska givet att Jörgen skulle komma in efter en sejour i Schweiz.

-   Givetvis ska han sätta sin personliga prägel, och inte jobba radikalt annorlunda jämfört med Sam, och det är han helt införstådd med.

Koncernresultatet för säsongen 2021-2022 blev plus 3.4 miljoner kronor efter skatt. Det egna kapitalet är strax över 40 miljoner kronor. Vd Johan Markusson varnar som alla andra i SHL-familjen om ett osäkert 2022-2023, givet den höga inflationen, den osäkra lånemarknaden och ökande energipriser.

Kommer publiken att fortsätta hitta till Vida Arena, när plånbok och konton är under starkt tryck.  Hemmasnittet är 4 618 åskådare per match, endast Oskarshamn har lägre hemmasnitt, 3 016 åskådare. Kapaciteten i Växjö 5 750 åskådare.

Lyckas med bygget igen

Inför säsongen var Växjö svårbedömt, på grund av tränarbyte och stora spelarförändringar.  Efter 26 omgångar och halvtid i hockeyns maratonlopp förstår vi att Henrik Evertsson ännu en gång är på god väg att lyckas i sitt byggande.

-   Jag är besatt av att tävla och får utlopp för det här. Det ligger i jobbets natur att det börjar om varje år. Då startar en ny tävling, avslutar Henrik Evertsson.

Efter 16 år på samma stol kan han sin bransch – det kan ingen ifrågasätta.

KJELL NILSSON

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.