Så fick Växjö ett topplag i ishockey

Med  2 069 188 kronor i deklarerad inkomst för 2021 sticker Henrik Evertsson, 49 år,  sportchef i Växjö Lakers, ut som högst betald av samtliga SHL-lags tränare och sportchefer. Han är närmast följd av Thomas Johansson i Leksand, 1 206 100 kronor.

Växjö Lakers sticker också ut i SHL-toppen, 53 poäng efter 26 omgångar (av 52) är bästa grund inför våren 2023 års SM-strid. Säsongnye tränaren Jörgen Jönsson har väl förvaltat arvet efter Sam Hallams tio säsonger och tre SM-guld i föreningen.

2011 tog Växjö Lakers det avgörande skridskoskäret upp i SHL och numera är klubben ett etablerat topplag med tusentals fans.

Det första guldet säkrades 2015, raskt marscherat med tanke på att Lakers bildades så sent som 1997. Det andra guldet var i hamn 2018.

Gemensam nämnare är just Evertsson, hockeyfostrad i halländska Veddinge, han insåg tidigt att en elitkarriär som spelare inte fanns inom räckhåll. Efter att ha prövat på coachrollen i Veddinges J 20 lag togs beslutet att satsa på en tränarkarriär.

Via mindre tränaruppdrag i Kitzbühel Österrike och i Frankrike i början av 1990-talet  och efter agentkontakter hamnade han slutligen i Växjö och säsongen 2004-2005, var han assisterande tränare till Joakim Fagervall, senast i Djurgården där han sparkades ut i kylan bara för 14 dagar sedan.

"Då, ingen superstruktur"

-   Jag hade turen att komma mitt i en hausse, vi snittade 2 700 åskådare på matcherna. Här fanns en stark nybyggaranda men knappast någon superstruktur, berättar Henrik på SHL:s hemsida.

Efter tre säsonger i allsvenskan, varav två med Fagervall och Evertsson i båset tog föreningen beslutet att anställa en sportchef. Efter diverse märkliga turer, där slutligen Evertsson själv ringde klubbchefen och meddelade att han söker sportchefsjobbet.

Redan samma kväll var jobbet hans, med uppdraget att bygga ett lag inför säsongen 2006-2007.  Joakim Fagervall var på väg att lämna och andra året som sportchef rekryterades Janne Karlsson , Kiruna-född och med stor erfarenhet.

Resan mot eliten påbörjades och  redan då inleddes processen med att sätta  ”Växjö-spelet” som sitter kvar än i dag.-Grunderna satte vi där och då. Vi har justerat och förfinat men aldrig gjort någon radikal riktningsförändring,,20211 skrevs  SHL-biljetten ut, och en ny ishall Vida Arena stod klar.

I bakgrunden agerade förtagsprofilen Anders Öhman. Lakers var redo att erövra hockey-Sverige. Janne Karlssons tid på coachbänken var dock ute och redan i oktober 2012 tvingades han lämna.

I kulisserna trampade  Sam Hallam, manegen hade krattats.  Han hade hämtats från hockeyallsvenska Bofors. Henrik Evertsson hade haft värmlänningen Torsten Yngvesson i laget som spelare. Nu var han sportchef i Karlskoga.

-   Torsten gav mig fina ingångar på vem Sam var. En karismatisk och mentalt tuff och smart kille, säger Henrik Evertsson om Tre Kronors nye förbundskapten.

Förmåga att värva rätt

Efter 16 år som sportchef har han gjort många värvningar och de flesta har slagit väl ut. Hans förmåga att plocka in spetsspelare under säsongen är omvittnad. Frågan är om den egenskapen behövs just den här säsongen.

Jörgen Jönsson fortsätter i Sam Hallams spår, han är väl inkörd i det så kallade Växjöspelet efter tre säsonger som assisterande under Hallam. Det var ganska givet att Jörgen skulle komma in efter en sejour i Schweiz.

-   Givetvis ska han sätta sin personliga prägel, och inte jobba radikalt annorlunda jämfört med Sam, och det är han helt införstådd med.

Koncernresultatet för säsongen 2021-2022 blev plus 3.4 miljoner kronor efter skatt. Det egna kapitalet är strax över 40 miljoner kronor. Vd Johan Markusson varnar som alla andra i SHL-familjen om ett osäkert 2022-2023, givet den höga inflationen, den osäkra lånemarknaden och ökande energipriser.

Kommer publiken att fortsätta hitta till Vida Arena, när plånbok och konton är under starkt tryck.  Hemmasnittet är 4 618 åskådare per match, endast Oskarshamn har lägre hemmasnitt, 3 016 åskådare. Kapaciteten i Växjö 5 750 åskådare.

Lyckas med bygget igen

Inför säsongen var Växjö svårbedömt, på grund av tränarbyte och stora spelarförändringar.  Efter 26 omgångar och halvtid i hockeyns maratonlopp förstår vi att Henrik Evertsson ännu en gång är på god väg att lyckas i sitt byggande.

-   Jag är besatt av att tävla och får utlopp för det här. Det ligger i jobbets natur att det börjar om varje år. Då startar en ny tävling, avslutar Henrik Evertsson.

Efter 16 år på samma stol kan han sin bransch – det kan ingen ifrågasätta.

KJELL NILSSON

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.