Säsongen över - det blev ändå tårar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fotbollsgalornas tid är förbi. Jag sörjer dem inte särskilt djupt. Alla möjligheter som stängs för televiserade jönserier applåderas. Nu fick  vi fotbollsåret i bilder (TV3) och ett fotbollsår som slutade i tårar bevarat till eftervärlden.

Nej, det var sannerligen inget fotbollsår i galastass och det accentuerades om inte annat med årets utdelning av Diamantbollen och Guldbollen.

Ett ödsligt och tomt Friends och ett odefenierbart landslag som också saknar förbundskapten. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ingen gala och heller ej någon möjlighet att offentligen och inför publik hylla årets vinnare, Dejan Kulusevski och Elin Rubensson. Ett försök till dramaturgi gjordes med män som kom smygande i skymningen, de smet in i något slottsliknande, folk samlades  i hemliga rum, dörrar stängdes. Det skulle föreställa jurymöten. Det allra viktigaste, själva utdelningen, skedde i ytterst privat sammanhang.

Ett krampaktigt försök

Detta krampaktiga försök att till slut ge ett litet statuslyft åt svensk fotboll blev förstås en klockren illustration. Det har varit ett skitår i så många avseenden; krig, höjda elpriser, dyrt i affärerna, inflation, räntehöjningar, naturkatastrofer, gängskjutningar, miljöskandaler, det går inte att dra hela listan, det har varit ett år när man nästan inte vågat slå på morgon-TV:n till frukost för risken att få starta ännu en dag med ett slag i ansiktet. Det sägs att utmattning och psykiska besvär ökar; inte att undra på. När vi hela tiden påminns om undergången.

Fotbollsbesvikelser är förstås en ringa sak i sammanhanget men också fotbollen fick sina påminnelser om att inte heller den är skonad från tidens fördärv. Och inte mycket tröst gav den heller. Dödsskjutningarna av svenska fans i Bryssel, våldsamheterna, rent kriminella handlingar på allsvenska arenor. Den laddade finalen mellan Malmö FF och Elfsborg skändad av gula huliganer och fula pyromaner. Och två landslag som till slut säckade ihop.

Vi hade behövt ett skratt då och då, vi hade behövt en skicklig karikatyrtecknare (sådana fanns förr) som ritade en boll med ett ansikte och med mungiporna uppåt. Vi fick tårar.

Kulusevski blir ledaren

Jo, jag vet, damerna (rankade etta i världen märkligt nog) tog ett VM-brons efter en stark insats och en hel del tur, men laget sjönk ihop totalt till höstens viktiga matcher och tårarna i Australien över en missad VM-final (bronset var ju bara ett tröstpris) förbyttes i nya tårar över en missad OS-plats.

Herrarna missade sitt andra raka mästerskap, Janne Andersson fick stanna några år för länge, hans tid slutade också i tårar.

Att Dejan Kulusevski fick Guldbollen för andra året i följd är inte mycket att protestera mot. Han behöver ”lite godis på vägen”, som han själv sa, för det är Kulusevski som skall bära det nya landslaget mot framtiden. Han är smart, fräck, ansvarstagande, kan ta med sig gruppen vidare när den nu kommer att fyllas ut av en ny generation spelare. Janne Andersson hakade sig fast vid spelare han en gång valt trots att de inte riktigt fyllde ut skorna; det är med ledarskap i fotboll som att leda en regering; det går inte att styra på känslor. Inte heller av Kulusevski lyckades Janne Andersson få ut full potential; Kulusevski i Tottenham och Kulusevski i landslaget var ibland två skilda karaktärer. En ny förbundskapten gör nog klokt i att välja Dejan till kapten.

Den bortglömde Olsen

Som sagt, ett bra val. Jag kan ändå, när jag läser listan över vilka som fått Guldbollen under 2000-talet, känna att ett namn saknas som borde varit där: Robin Olsen. Fotbollförbundet (i samarbete med Aftonbladet) slängde iväg den gyllene bollen till Zlatan Ibrahimovic år efter år, även när han inte spelade i landslaget och alltså inte tillförde svensk fotboll någonting. Robin debuterade i landslaget 2015, han är 33 år och har agerat målvakt på världsnivå så fort han fått på sig landslagströjan, han har räddat Sverige i otaliga matcher, alltid beredd, även när klubbfotbollslivet inte alltid lekt med honom.

Robin Olsen borde funnits med på den där listan men Fotbollförbundet var förblindad av Zlatan, hade till och med den dåliga smaken att bekosta en staty av honom. Den står nu gömd på okänd plats i Malmö. Den kommer aldrig att få en offentlig plats. Nu talas det i Malmö istället om att den nyligen avlidne Bosse Larsson skall bli förevigad i någon sorts metall och placeras uppe vid stadion.

Diamantbollen gick till Elin Rubensson, ofta beskriven som en evighetsmaskin, och hon var den kanske mest drivande spelaren när Sverige tog VM-brons i Australien. Det är inte så vanligt att de mindre spektakulära spelarna, de som offrar  sig mest för laget, belönas så det blev ett lite oväntat val ett år när de tänkta matchvinnarna - Blackstenius, Asllani och Rolfö inte riktigt pikade.

Förbundet i långbänk

BP-tränaren och den förra landslagsbacken Olof Mellberg har länge varit det hetaste namnet som efterträdare till Janne Andersson. Det var Idrottens Affärers Kjell Nilsson (inte Fotbollskanalen som flera tidningar anger) som först kunde berätta att Mellberg erbjudits jobbet, de senaste dagarna har det stått alltmera klart att det blir han, nu påstås att han hoppat av. Jag skrev redan när hans namn nämndes att Mellberg är en nyckfull man, en envis jäkel, man kan inte vara säker på förrän kontraktet är skrivet.

Med detta sagt; det är rent skandalöst hur förbundskaptensfrågan missskötts av den nya ledningen för Svenska Fotbollförbundet. Jag hade, som ni kanske läst, inte väntat mig några stordåd av den nye ordföranden Fredrik Reinfeldt, men när Jannes kontrakt inte förlängdes hade det stått klart i månader att Sverige skulle missa EM och att Jannes tid var över. Man borde haft ett namn klart redan dagen efter Jannes sista landskamp. Då hade den nye fått en mjukare start och kunnat ta med sig det B-betonade landslaget på den traditionella vårturnén. Det har varit storstädning på förbundet, jag vet inte om alla vet vad de andra gör men någon effektivitet har man uppenbarligen inte lyckats inplantera.En tanke slog mig; visst hade det varit fräckt om Mellberg fått jobbet tagit med sig Fredrik Ljungberg som sin närmaste man. De gamla slagskämparna från Japan 2002 har så mycket fotbollskunnande gemensamt, i försvar och anfall, att de nog hade kompletterat varandra perfekt. Fotbollsmässigt. Sedan är det väl tveksamt om någon av dem hade velat vara andreman.

Nu får vi se vad som händer. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.

Det arrangemang som svenskarna  känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.