Hon har vunnit VM-medaljer i fem sporter

I åratal har de kallats ”idrottens sista amatörer”, i orienteringens medaljliga är Sverige den verkliga stormakten med 171 VM-medaljer, 59 guld, 56 silver, 56 brons, sedan den första VM-upplagan i finska Fiskars 1962.

I landslagschefen Håkan Carlsson VM-trupp till de schweiziska alpbyarna Films och Laax, 13-16 juli, sju herrar och sex damer, kan endast två tävlande ses som professionella. 

Övriga elva är amatörer, från det franska ordet ”amateur” med innebörden att ägna sig åt en verksamhet, utan att ha den som yrke.

Av truppens två professionella löpare är suveräna Tove Alexandersson, en av svensk idrotts mest hyllade alla kategorier, och unik så till vida att hon har vunnit VM-medaljer i fem olika sporter, utöver orientering, även skidorientering, skimo (skidalpinism),  skyrunning och traillöpning.

Tagit 28 VM-medaljer

Tove har hunnit bli 31 år, hon slog igenom med VM-brons i stafett franska Savoie 2011 och har inför kommande mästerskap 17 guld, 8 silver och 3 brons. Hon är uppvuxen i Borlänge, och hittade rödvita skärmar redan som femåring.

Tack vare ett fåtal privata partners, materialsponsorer, samt förbundets elitstöd, kan Tove satsa 100 procent på den hon älskar mest av allt: att vistas ute i naturen, sommar som vinter.  

Hon borde vara högvilt för ekonomiskt givande samarbeten.  Hennes bankkonto tyder på något helt annat, hennes årsinkomst uppgår till cirka 1 miljon  kronor.

Truppens andra professionella löpare är Gustav Bergman, 33 år, 5 VM-guld, samtliga i stafett och med träningsmarker i det vidsträckta Nacka-reservatet i södra Stockholm. Han satsar på heltid. Elitstödet, 10 000 kronor, är en del, men den stora ekonomiska supporten är fru Helena Bergman,, som ogift Jansson, och med totalt 17 VM-medaljer, varav fyra guld, perioden 2007-2017.

Jämsides med den aktiva karriären utbildade hos sig till läkare och möjliggör för sin man att nå sina drömmars mål, ett individuellt VM-guld.

Förklaringen till ointresset

Orienteringens, och därmed Tove och Gustavs dilemma, är att sporten inte tagit plats på det olympiska programmet. Därav ointresset hos sponsorer och möjliga samarbetspartners. Företrädare för sporten har inte heller tillräckligt högljutt knackat på den olympiska porten. Ja, till och med Tove har uttryckt tveksamhet över OS-tanken.

Gustav Bergman har i ett TV-inslag pekat på ytterligare en omständighet som försvårar en elitsatsning inom orienteringen. Sporten står utanför SOK:s, Sveriges Olympiska Kommittés Topp och Talang-program som ger ekonomiskt stöd enbart till utövare i de olympiska grenarna.

-Här borde Sverige ta lärdom av Norge, som i ekonomiskt hänseende inte skiljer utövare av gren, om den är olympisk eller inte, framhöll Gustav Bergman.

11 av 13 VM-löpare i Schweiz antingen studerar eller har en sysselsättning som går att kombinera med jakten på VM-medaljer. Tidigare har i en DN-artikel belysts skillnaden mellan syskonparet Sara och Johanna Hagström, den sistnämnda på världsklass nivå i skidsprint.

Hon åker skidor på heltid, och en pallplats i Världscupen är värd cirka 200 000 kronor, pris och sponsorpengar samt ersättning ur Skidförbundets  bonussystem. 

Sara, som tog en delseger i Världscupen i våras belönades med 10 000 kronor. Hon arbetar heltid som civilingenjör inom samhällsbyggnad, varje dag inleds med ett springpass till jobbet, på kvällen ett nytt pass med tonvikt på teknik i hennes klubb, IFK Göteborgs, regi.

-Vi kan givetvis bli bättre på att skapa förutsättningar för våra aktiva. Historiskt har vi inte varit på topp i marknads – och sponsor frågor, men jag ser positivt på framtiden, säger Håkan Carlsson, som i 15 år, i olika funktioner, arbetat för svensk orientering.

"Bearbeta RF och SOK"

- Gustav pekar på en viktig sak, i andra länder, inte bara Norge, behandlas orienteringen jämlikt med andra sporter. Vi måste bli bättre på att bearbeta RF och SOK, Teknikutvecklingen talar också för oss, orienteringen blir mer och mer en attraktiv TV-sport. På sikt borde det öka sponsorintresset, menar Håkan Carlsson.

Mästerskapet inleds på torsdag med lång distans och sänds TV 1/Svt Play 12,00-16,30.

 Det är i år 23 år sedan en svensk herre vann sportens blåa band, med en löptid runt 90 minuter, Jörgen Mårtensson i tyska Detmold 1995, ett klassiskt VM-guld.  Nu är Martin Regborn GoIF, regerande europamästare det stora svenskhoppet.

På damsidan är Tove Alexandersson  försvarande mästare sedan VM i Doksy, Tjeckien 2021.  

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.