Hon har vunnit VM-medaljer i fem sporter

I åratal har de kallats ”idrottens sista amatörer”, i orienteringens medaljliga är Sverige den verkliga stormakten med 171 VM-medaljer, 59 guld, 56 silver, 56 brons, sedan den första VM-upplagan i finska Fiskars 1962.

I landslagschefen Håkan Carlsson VM-trupp till de schweiziska alpbyarna Films och Laax, 13-16 juli, sju herrar och sex damer, kan endast två tävlande ses som professionella. 

Övriga elva är amatörer, från det franska ordet ”amateur” med innebörden att ägna sig åt en verksamhet, utan att ha den som yrke.

Av truppens två professionella löpare är suveräna Tove Alexandersson, en av svensk idrotts mest hyllade alla kategorier, och unik så till vida att hon har vunnit VM-medaljer i fem olika sporter, utöver orientering, även skidorientering, skimo (skidalpinism),  skyrunning och traillöpning.

Tagit 28 VM-medaljer

Tove har hunnit bli 31 år, hon slog igenom med VM-brons i stafett franska Savoie 2011 och har inför kommande mästerskap 17 guld, 8 silver och 3 brons. Hon är uppvuxen i Borlänge, och hittade rödvita skärmar redan som femåring.

Tack vare ett fåtal privata partners, materialsponsorer, samt förbundets elitstöd, kan Tove satsa 100 procent på den hon älskar mest av allt: att vistas ute i naturen, sommar som vinter.  

Hon borde vara högvilt för ekonomiskt givande samarbeten.  Hennes bankkonto tyder på något helt annat, hennes årsinkomst uppgår till cirka 1 miljon  kronor.

Truppens andra professionella löpare är Gustav Bergman, 33 år, 5 VM-guld, samtliga i stafett och med träningsmarker i det vidsträckta Nacka-reservatet i södra Stockholm. Han satsar på heltid. Elitstödet, 10 000 kronor, är en del, men den stora ekonomiska supporten är fru Helena Bergman,, som ogift Jansson, och med totalt 17 VM-medaljer, varav fyra guld, perioden 2007-2017.

Jämsides med den aktiva karriären utbildade hos sig till läkare och möjliggör för sin man att nå sina drömmars mål, ett individuellt VM-guld.

Förklaringen till ointresset

Orienteringens, och därmed Tove och Gustavs dilemma, är att sporten inte tagit plats på det olympiska programmet. Därav ointresset hos sponsorer och möjliga samarbetspartners. Företrädare för sporten har inte heller tillräckligt högljutt knackat på den olympiska porten. Ja, till och med Tove har uttryckt tveksamhet över OS-tanken.

Gustav Bergman har i ett TV-inslag pekat på ytterligare en omständighet som försvårar en elitsatsning inom orienteringen. Sporten står utanför SOK:s, Sveriges Olympiska Kommittés Topp och Talang-program som ger ekonomiskt stöd enbart till utövare i de olympiska grenarna.

-Här borde Sverige ta lärdom av Norge, som i ekonomiskt hänseende inte skiljer utövare av gren, om den är olympisk eller inte, framhöll Gustav Bergman.

11 av 13 VM-löpare i Schweiz antingen studerar eller har en sysselsättning som går att kombinera med jakten på VM-medaljer. Tidigare har i en DN-artikel belysts skillnaden mellan syskonparet Sara och Johanna Hagström, den sistnämnda på världsklass nivå i skidsprint.

Hon åker skidor på heltid, och en pallplats i Världscupen är värd cirka 200 000 kronor, pris och sponsorpengar samt ersättning ur Skidförbundets  bonussystem. 

Sara, som tog en delseger i Världscupen i våras belönades med 10 000 kronor. Hon arbetar heltid som civilingenjör inom samhällsbyggnad, varje dag inleds med ett springpass till jobbet, på kvällen ett nytt pass med tonvikt på teknik i hennes klubb, IFK Göteborgs, regi.

-Vi kan givetvis bli bättre på att skapa förutsättningar för våra aktiva. Historiskt har vi inte varit på topp i marknads – och sponsor frågor, men jag ser positivt på framtiden, säger Håkan Carlsson, som i 15 år, i olika funktioner, arbetat för svensk orientering.

"Bearbeta RF och SOK"

- Gustav pekar på en viktig sak, i andra länder, inte bara Norge, behandlas orienteringen jämlikt med andra sporter. Vi måste bli bättre på att bearbeta RF och SOK, Teknikutvecklingen talar också för oss, orienteringen blir mer och mer en attraktiv TV-sport. På sikt borde det öka sponsorintresset, menar Håkan Carlsson.

Mästerskapet inleds på torsdag med lång distans och sänds TV 1/Svt Play 12,00-16,30.

 Det är i år 23 år sedan en svensk herre vann sportens blåa band, med en löptid runt 90 minuter, Jörgen Mårtensson i tyska Detmold 1995, ett klassiskt VM-guld.  Nu är Martin Regborn GoIF, regerande europamästare det stora svenskhoppet.

På damsidan är Tove Alexandersson  försvarande mästare sedan VM i Doksy, Tjeckien 2021.  

Kjell Nilsson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58. 

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.