Tom skriver annorlunda om sport
Sveriges Centralförening för Idrottens Främjandes (SCIF) pris för ”Idrottslig kulturgestaltning” ska delas ut till en ”skribent, författare, filmare eller annan konstnär som beskrivit idrotten på ett annorlunda sätt än vi vanligen möter den i medierna”. Prissumman är på 50 000 kronor.
2023 års pris för ”Idrottslig kulturgestaltning” tilldelas journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh för hans förmåga att spegla människoöden inom idrotten och därigenom belysa idrottens många och olika uttrycksformer.
Alandh är en av Sveriges mest uppskattade och produktiva dokumentärfilmare. I 54 år har han med stor värme skildrat vår samtidshistoria genom unika porträtt av människor och deras livsberättelser. Hans många filmer med idrottstema utgör inga undantag. Hans dokumentärer om välkända idrottshjältar som ”Nacka” Skoglund, Ingemar Johansson och Bosse Högberg förenar berättelser om stora idrottsprestationer med ingående personporträtt.
Fascinerande om Tord Grip
Filmen ”I Svennis skugga” är en fascinerande historia om fotbollsspelaren Tord Grip som blev tränare och därefter fick hela världen till sin arbetsplats.
Slutligen tvekar han inte för att ta upp idrottsämnen som är svåra men viktiga att synliggöra. Ett exempel är "Diskuskastarens dröm" - filmen om Stefan Fernholm som dopade sig till döds.... Ett annat handlar om idrottsskador. Långfilmen ”Gymnasten som lärde sig gå”, från 2014, handlar om gymnasten Marcus Lilliebjörn som bröt nacken, blev förlamad men som mot alla odds lyckades att kunna gå igen. Denna mångfald av idrottsliga berättelser och perspektiv gör Tom Alandh till en synnerligen värdig mottagare av 2023 år pris för ”idrottslig kulturgestaltning”.
- Det är mycket roligt att få tilldela årets pris till Tom Alandh för hans fina dokumentärfilmer om idrott, säger Rajne Söderberg, ordförande för SCIF.
Personlig berättarstil
- Hans personliga berättarstil och förmåga att spegla människor inom idrotten är imponerande. Hans samlade produktion är ett viktigt bidrag till bevarande av en svenska idrottshistorien.
- För en man med mina klena sportsliga meriter känns det lika oväntat som glädjande att få ett idrottspris. Nu ska jag köpa en ny cykel, min gamla oväxlade och rätt rostiga Flying Finn ska efter fyrtio års trampande få en värdig efterträdare säger en överraskad och glad Tom Alandh.
Priset för ”Idrottslig kulturgestaltning” instiftades 2021. Tidigare pristagare är journalisten och filmaren Jens Lind (2021) och journalisten och författaren Olof Lundh (2022).
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar