Tom skriver annorlunda om sport

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjandes (SCIF) pris för ”Idrottslig kulturgestaltning” ska delas ut till en ”skribent, författare, filmare eller annan konstnär som beskrivit idrotten på ett annorlunda sätt än vi vanligen möter den i medierna”. Prissumman är på 50 000 kronor.

2023 års pris för ”Idrottslig kulturgestaltning” tilldelas journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh för hans förmåga att spegla människoöden inom idrotten och därigenom belysa idrottens många och olika uttrycksformer.

Alandh är en av Sveriges mest uppskattade och produktiva dokumentärfilmare. I 54 år har han med stor värme skildrat vår samtidshistoria genom unika porträtt av människor och deras livsberättelser. Hans många filmer med idrottstema utgör inga undantag. Hans dokumentärer om välkända idrottshjältar som ”Nacka” Skoglund, Ingemar Johansson och Bosse Högberg förenar berättelser om stora idrottsprestationer med ingående personporträtt.

Fascinerande om Tord Grip

Filmen ”I Svennis skugga” är en fascinerande historia om fotbollsspelaren Tord Grip som blev tränare och därefter fick hela världen till sin arbetsplats.

Slutligen tvekar han inte för att ta upp idrottsämnen som är svåra men viktiga att synliggöra. Ett exempel är "Diskuskastarens dröm" - filmen om Stefan Fernholm som dopade sig till döds.... Ett annat handlar om idrottsskador. Långfilmen ”Gymnasten som lärde sig gå”, från 2014, handlar om gymnasten Marcus Lilliebjörn som bröt nacken, blev förlamad men som mot alla odds lyckades att kunna gå igen. Denna mångfald av idrottsliga berättelser och perspektiv gör Tom Alandh till en synnerligen värdig mottagare av 2023 år pris för ”idrottslig kulturgestaltning”.

- Det är mycket roligt att få tilldela årets pris till Tom Alandh för hans fina dokumentärfilmer om idrott, säger Rajne Söderberg, ordförande för SCIF. 

Personlig berättarstil

- Hans personliga berättarstil och förmåga att spegla människor inom idrotten är imponerande. Hans samlade produktion är ett viktigt bidrag till bevarande av en svenska idrottshistorien.

- För en man med mina klena sportsliga meriter känns det lika oväntat som glädjande att få ett idrottspris. Nu ska jag köpa en ny cykel, min gamla oväxlade och rätt rostiga Flying Finn ska efter fyrtio års trampande få en värdig efterträdare säger en överraskad och glad Tom Alandh.

Priset för ”Idrottslig kulturgestaltning” instiftades 2021. Tidigare pristagare är journalisten och filmaren Jens Lind (2021) och journalisten och författaren Olof Lundh (2022).

Fakta

Priset för ”Idrottslig kulturgestaltning” instiftades 2021. Tidigare pristagare är journalisten och filmaren Jens Lind (2021) och journalisten och författaren Olof Lundh (2022).

SCIF bildades 1897, arrangerade de olympiska spelen i Stockholm 1912 och var tillika byggherre av Olympiastadion. Mellan åren 1901 till 1926 anordnade SCIF Nordiska spelen, sju vinterspel av olympiskt format. Sedan 1906 delas årligen Idrottsskölden ut till gymnasister. 1908 påbörjade föreningen utgivning av en årsbok, Blå Boken. Forskare inom idrottsvetenskap belönas och Prinsens Plakett utdelas till förtjänta idrottsledare. SCIF:s Stora Pris, Årets idrottsförbund, instiftades 1967. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.