Tom skriver annorlunda om sport
Sveriges Centralförening för Idrottens Främjandes (SCIF) pris för ”Idrottslig kulturgestaltning” ska delas ut till en ”skribent, författare, filmare eller annan konstnär som beskrivit idrotten på ett annorlunda sätt än vi vanligen möter den i medierna”. Prissumman är på 50 000 kronor.
2023 års pris för ”Idrottslig kulturgestaltning” tilldelas journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh för hans förmåga att spegla människoöden inom idrotten och därigenom belysa idrottens många och olika uttrycksformer.
Alandh är en av Sveriges mest uppskattade och produktiva dokumentärfilmare. I 54 år har han med stor värme skildrat vår samtidshistoria genom unika porträtt av människor och deras livsberättelser. Hans många filmer med idrottstema utgör inga undantag. Hans dokumentärer om välkända idrottshjältar som ”Nacka” Skoglund, Ingemar Johansson och Bosse Högberg förenar berättelser om stora idrottsprestationer med ingående personporträtt.
Fascinerande om Tord Grip
Filmen ”I Svennis skugga” är en fascinerande historia om fotbollsspelaren Tord Grip som blev tränare och därefter fick hela världen till sin arbetsplats.
Slutligen tvekar han inte för att ta upp idrottsämnen som är svåra men viktiga att synliggöra. Ett exempel är "Diskuskastarens dröm" - filmen om Stefan Fernholm som dopade sig till döds.... Ett annat handlar om idrottsskador. Långfilmen ”Gymnasten som lärde sig gå”, från 2014, handlar om gymnasten Marcus Lilliebjörn som bröt nacken, blev förlamad men som mot alla odds lyckades att kunna gå igen. Denna mångfald av idrottsliga berättelser och perspektiv gör Tom Alandh till en synnerligen värdig mottagare av 2023 år pris för ”idrottslig kulturgestaltning”.
- Det är mycket roligt att få tilldela årets pris till Tom Alandh för hans fina dokumentärfilmer om idrott, säger Rajne Söderberg, ordförande för SCIF.
Personlig berättarstil
- Hans personliga berättarstil och förmåga att spegla människor inom idrotten är imponerande. Hans samlade produktion är ett viktigt bidrag till bevarande av en svenska idrottshistorien.
- För en man med mina klena sportsliga meriter känns det lika oväntat som glädjande att få ett idrottspris. Nu ska jag köpa en ny cykel, min gamla oväxlade och rätt rostiga Flying Finn ska efter fyrtio års trampande få en värdig efterträdare säger en överraskad och glad Tom Alandh.
Priset för ”Idrottslig kulturgestaltning” instiftades 2021. Tidigare pristagare är journalisten och filmaren Jens Lind (2021) och journalisten och författaren Olof Lundh (2022).
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027. Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.