Northug tjänar 1 miljon i Vasaloppet

Företagen jagar Petter Northug efter beskedet att han ska delta i Vasaloppet. Han kommer att tjäna ca 110 000 kronor per mil just därför att sponsorerna värderar honom så högt som reklambärare. Stjärnan drygar därmed ut sina miljoninkomster.

När det blev känt att Petter Northug ville delta i vinterns långlopp runt om i Europa, och i synnerhet i Vasaloppet, uppstod den första jakten. Alla etablerade stall ville ha honom som en i gänget. Sponsorerna backar upp satsningen och priset trissades upp.

Alsgaard och bageriet vinnare

Den 26-årige skidstjärnan valde slutligen Thomas Alsgaards Team United Bakeries.

- Vi har ingått ett treårigt samarbete med Petter, vilket innebär ett långvarigt samarbete och och möjlighet till produktutveckling, bekräftar ordförande Remi Goulignac i företaget Förenta Bageri Norge till tidningen Verdens Gang.

Förenta Bageri har tvingats till ett avtal som är rekordstort.

Miljonsponsor belåten

- De senaste tre åren har vi fokuserat på sport. Vi har löpande avtal, ett med FIS och en med Petter. Landslaget har inneburit en bra utveckling för oss, vi tycker det är roligt att jobba med världens mest fantastiska skidåkare, säger Goulignac.

Northug talesman Otto Ulseth vill inte kommentera summorna, men berättar om bakgrunden:

- Petter är inte ute efter att tjäna mer pengar. Men när han bestämde sig för att satsa på långloppen vill han också komma så bra förberedd som möjligt och med bästa uppbackning.

- Och när valet föll på det här laget fick han också en ny sponsor.

Missnöje hos NRK

Norrmannen har ingått ett avtal som ger honom över 1 miljon kronor och de pengarna lägger han ovanpå de jättesummor han drar in i övrigt.

- Jag sätter en seger i Vasaloppet högre än att vinna femmilen i Holmenkollen, säger Northug.

Satsningen på långloppen väcker dock kritik i Norge. På NRK finns en oro för att sändningarna från norska mästerskapen får färre tittare.

Bara en start i VM

NRK: s sportchef Rune Haug är missnöjd med Northug bara gör en start i NM och Haug menar att det norska skidförbundet måste få åkarna att prioritera mästerskapen.

Nu ska Northug bara starta på 15 kilometer på den första dagen i Voss, där NM avgörs 26-29. januari.

Tre dagar senare ska han nämligen stå på startlinjen i italienska Marcialonga som han ser som en preparering inför Vasaloppet den 4 mars.

Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning  vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm.  Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

 VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof.  Senast  Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.

På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is.  VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år,  uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist. 

 Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.