Idrotten måste göra hemläxan

Det hjälper inte, trots att sponsorsatsningarna ökar i Sverige så är det chefen och vederbörandes intresse som ändå styr. Rider dottern, ja, då gynnas hästsport...
Stunden då avtalet tecknas - den stunden uppnås via förslag och diskussioner. Och där måste parterna lyssnar bättre till varandra. Foto: TT

 

Hälften av Sveriges storsponsorer, och 8 av 10 rättighetsinnehavare, medger att sponsringsfrågor delvis drivs mer av personliga preferenser än av affärsmässiga överväganden. Att tro att en affärsstrategi ligger bakom företagens beslut om sponsring, är att lura sig själv.

Det är en av slutsatserna från den nationella undersökningen ”Sponsring i Sverige 2016” utförd av sponsringsbyrån Pack Train, i vilken 50 rättighetsinnehavare och 50 storsponsorer i Sverige deltagit. 

Sponsringsbranschen växer och omsatte enligt IRM 6,9 miljarder kronor 2015. 

Måste göra hemläxan

Samtidigt som investeringarna ökar varje år, höjs kraven på mätbara resultat, kreativa aktiveringar och skräddarsydda avtal.

- Det är anmärkningsvärt att personliga preferenser fortfarande har stor del i besluten i en miljardindustri,  säger Joel Pallvik, pr-strateg på Pack Train. 

- Samtidigt är det inte helt förvånande eftersom rättighetsinnehavarna i dagsläget inte riktigt kan erbjuda affärsmässigt beslutsunderlag i form av data, relevanta mätningar och attraktivare avtal. 

Han är övertygad om att branschen skulle växa ännu mer och snabbare med ett bättre beslutsunderlag.

Viktigast är mätning av ROI, alltså associationsvärdet och rätten att marknadsföra produkter och tjänster 

De största utmaningarna som rättighetsinnehavarna, dvs klubbar, förbund och evenemang, står inför är mätningar av ROI, aktiveringar och skräddarsydda sponsorpaket. Idrotten måste göra hemläxan, dvs läsa på och kunna motivera och argumentera för sina förslag. 

Som vanligt, det krävs kreativitet

Vad står ROI för?

- Det är hur sponsringen påverkar försäljningen, till exempel när Carlsberg väljer att sponsra EM för 400 miljoner danska kronor ser de till att få ensamrätt på ölförsäljningen i olika fan-zones.

- Det är också hur sponsringen påverkar varumärket när mätningar sker via marknads- och varumärkesundersökningar.

Joel Pallvik betonar:

- Den stora utmaningen, och den stora potentialen, ligger i att skapa kreativa aktiveringar, som träffar målgruppen i hjärtat, som får spridning i sociala medier och får redaktionellt utrymme. 

Modellen är egentligen enkel - sponsringen ska vara en integrerad del av den övriga marknadskommunikation. Det ska finnas ett definierat syfte, klara mål, uppföljningar och hur event eller kommunikation förtjänar målgruppens tid och engagemang. 

Sponsringen ökar 

Nu är det faktiskt på det viset att en av fyra sponsorer avser att öka sponsorinvesteringarna. 

Kruxet är att rättighetsinnehavare och sponsorer inte verkar tala samma språk. Företagen söker kreativa idéer med ett nyhetsvärde och det erbjuder klubbar och förbund sällan.

- Men de får lite väl mycket kritik i undersökningen. Det gäller också att sponsorerna avsätter budget och kompetens.

I Nordamerika, som ligger i framkant inom sponsring, kan man se tydliga exempel på hur de rör sig  från exponering i TV och online till kreativa lösningar som lever på sociala medier istället. Budweiser har exempelvis tagit bort all exponering i samband med deras sponsring av UFC (Ultimate Fighting Championship) och satsat på dokumentära filmer där fans får uppleva hur det är att leva som en UFC-stjärna för en dag. Filmerna sprids på Youtube och når miljontals fans. 

Liknande exempel på den svenska marknaden är Vitamin Well, som har arbetat framgångsrikt i samarbetet med Zlatan Ibrahimovic, i kampanjen ”Zlatan at Work”. 

Fakta

Sponsorer

Enligt Sveriges sponsorer är följande komponenter viktigast vid ett sponsorskap (topp fem): 

Tydliga kriterier för att utvärdera sponsorskapet       73 %

Ökad varumärkesassociation               70 %

Relationsbyggande aktiviteter            47 %

Förhöjd varumärkeskännedom              47 %

Ökad varumärkeslojalitet                37 %

Anser du att sponsring drivs mer av personliga preferenser än på affärsmässiga grunder?

Håller helt med                 0 %

Håller med                      10 %

Håller delvis med                       44 %

Håller inte alls med            46 %

Vanligaste rättighet att sponsra

Idrottsförening eller klubb             73 %

Organisation inom CSR eller hållbarhet  63 %

Individer inom idrott, kultur och populärkultur 43 %

Kultur                   30 %

Arena                   23 %

Evenemang                       24 % 

*en sponsor kan sponsra inom fler olika områden 

Hur förändras sponsringsutgifterna de närmast 12 månaderna (sponsorer)? 

Öka                     28 %

Minska                  17 %

Oförändrat                      52 %

Vet ej                  3 %

Har ni  tydliga mål för vad ert sponsorskap ska ska resultera i? 

Ja                      66%

Nej                     34 %

Vet ej                   0 %

Rättighetsinnehavare 

Enligt Sveriges rättighetsinnehavare är sponsring bra för följande syfte (topp fem)* 

Ökad varumärkesassociation              55 %

Förhöjd varumärkeskännedom              55 %

Relationsbyggande aktiviteter           52 %

Försäljning                     49 %

Ökad varumärkeslojalitet                38 %

*flersvarsalternativ 

Anser du att sponsring drivs mer av personliga preferenser än på affärsmässiga grunder?

Håller helt med                 2 %

Håller med                      15 %

Håller delvis med                       63 %

Håller inte alls med            19 %

Vet ej                   1 %

Om undersökningen: Konsumenter, 1 017 webbintervjuer genomfördes av 18-65 åringar med ett riksrepresentativt urval med hänsyn till ålder, kön och region. Insamlingen genomfördes i maj 2016.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. 

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.