Fantastisk insamling av motionscyklister
2 100 cyklister och 500 funktionärer cyklar sedan 17 år till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden. I år har Team Rynkeby samlat in 97,7 miljoner kronor. Totalt har de här motionscyklisterna fått in fantastiska 451 miljoner kronor!
Cykelidén föddes 2001 vid en julfrukost i Danmark. Knud Vilstrup, medarbetare på Rynkeby Foods, hade diagnostiserats med KOL. Han ville göra något åt sin sjukdom. Cykling kanske? Julbordet skålade för det.
Efter diverse samtal om sponsorpengar var den första turen klar. Elva cyklister plus en funktionär startade färden från Ringe i Danmark till Paris 2002, 120 mil på två hjul.
När de kom hem hade teamet ett överskott på 38 000 danska kronor som donerades till barncanceravdelningen på Odense Universitetshospital.
451 miljoner - hittills
Sedan har det rullat på. Team Rynkeby består idag av 54 lokala lag. Från Sverige 16 lag, Danmark 19 lag, Finland sju lag, Norge nio lag, Färöarna, Island och Tyskland vardera ett lag. Team Rynkeby Foods A/S och God Morgon står för alla centrala projektkostnader. Det betyder att pengarna som samlas in i varje land oavkortat går till den lokala barncancerfonden.
Hittills har cykelprojektet samlat in 451 172 886 kronor till Barncancerfonden till de olika länderna. Sverige har fått 117 miljoner kronor. Rynkeby Team är Barncancerfondens största bidragsgivare i Sverige.
- Det är fantastiskt. Vi är helt överväldigade, säger Amelie Furborg, presschef på Barncancerfonden i Sverige, som har 55 medarbetare.
Paul Chronqvist Svensson är projektledare för Country Manager. Han berättar att Linköping är ett nytt lag. Världskända Bianci har tagit fram en speciell cykel för deltagarna. Det är inte gratis att få plåga sig till Paris. Varje deltagare får betala 30 000 kronor. Då ingår cykel, hotell med helpension i sju dagar plus kläder
- Kravet är 25 cyklister i varje team men vi har tummat lite på det så 20 är okej. Frankrike är på gång som nytt land. Vi cyklar mellan 18 och 20 mil om dagen. I sommar cyklar jag för sjätte gången, säger Paul.
Var kommer alla pengar ifrån?
- Tillsammans har länderna 5 000 sponsorer. Vi får också donationer och bidrag från olika håll. Dessutom säljer vi loggan på cykeldräkterna bland annat, säger Paul Chronqvist Svensson.
34,9 miljoner till Sverige
Av de 97,7 miljoner som Team Rynkeby samlade in 2018 gick 34,9 miljoner kronor till Barncancerfonden i Sverige.
- 2017 samlades det in 425 miljoner kronor till Barncancerfonden. Summan ökar för varje år. Vi har också egna idrottsevent, där man kan engagera sig genom att cykla, springa, spinna, gå och simma. Eventen samlar in omkring tio miljoner kronor om året, säger Amelie Furborg.
Största bidragsgivaren av idrottseventen 2018 var Spin of Hope. 30 000 personer på 93 orter samlade in sex miljoner kronor.
Dessutom har Team Rynkeby i Sverige 570 guldsponsorer som betalar från 25 000 kronor och uppåt. Den största sponsorn betalade 250 000 kronor. Därutöver arrangeras gourmetmiddagar, golftävlingar, Skolloppet med 76 000 ungdomar som springer så många varv de orkar mellan 30 och 60 minuter. Varje varv betalas av sponsorer eller föräldrar med tolv kronor per varv för varje löpare.
Nästan varje dag dör ett barn i cancer. Man räknas som barn upp till 18 år. De flesta som dör är mellan ett och 14 år. De vanligaste cancerformerna för barn är leukemi och hjärntumör.
- På 1970-talet överlevde bara 20 procent av barnen som hade cancer. Tack vare forskningen överlever idag 80 procent, men det räcker inte. Vår vision är att utrota barncancer, säger Furborg.
Göran Söderlund
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden.
Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.
I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.