Fantastisk insamling av motionscyklister
2 100 cyklister och 500 funktionärer cyklar sedan 17 år till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden. I år har Team Rynkeby samlat in 97,7 miljoner kronor. Totalt har de här motionscyklisterna fått in fantastiska 451 miljoner kronor!
Cykelidén föddes 2001 vid en julfrukost i Danmark. Knud Vilstrup, medarbetare på Rynkeby Foods, hade diagnostiserats med KOL. Han ville göra något åt sin sjukdom. Cykling kanske? Julbordet skålade för det.
Efter diverse samtal om sponsorpengar var den första turen klar. Elva cyklister plus en funktionär startade färden från Ringe i Danmark till Paris 2002, 120 mil på två hjul.
När de kom hem hade teamet ett överskott på 38 000 danska kronor som donerades till barncanceravdelningen på Odense Universitetshospital.
451 miljoner - hittills
Sedan har det rullat på. Team Rynkeby består idag av 54 lokala lag. Från Sverige 16 lag, Danmark 19 lag, Finland sju lag, Norge nio lag, Färöarna, Island och Tyskland vardera ett lag. Team Rynkeby Foods A/S och God Morgon står för alla centrala projektkostnader. Det betyder att pengarna som samlas in i varje land oavkortat går till den lokala barncancerfonden.
Hittills har cykelprojektet samlat in 451 172 886 kronor till Barncancerfonden till de olika länderna. Sverige har fått 117 miljoner kronor. Rynkeby Team är Barncancerfondens största bidragsgivare i Sverige.
- Det är fantastiskt. Vi är helt överväldigade, säger Amelie Furborg, presschef på Barncancerfonden i Sverige, som har 55 medarbetare.
Paul Chronqvist Svensson är projektledare för Country Manager. Han berättar att Linköping är ett nytt lag. Världskända Bianci har tagit fram en speciell cykel för deltagarna. Det är inte gratis att få plåga sig till Paris. Varje deltagare får betala 30 000 kronor. Då ingår cykel, hotell med helpension i sju dagar plus kläder
- Kravet är 25 cyklister i varje team men vi har tummat lite på det så 20 är okej. Frankrike är på gång som nytt land. Vi cyklar mellan 18 och 20 mil om dagen. I sommar cyklar jag för sjätte gången, säger Paul.
Var kommer alla pengar ifrån?
- Tillsammans har länderna 5 000 sponsorer. Vi får också donationer och bidrag från olika håll. Dessutom säljer vi loggan på cykeldräkterna bland annat, säger Paul Chronqvist Svensson.
34,9 miljoner till Sverige
Av de 97,7 miljoner som Team Rynkeby samlade in 2018 gick 34,9 miljoner kronor till Barncancerfonden i Sverige.
- 2017 samlades det in 425 miljoner kronor till Barncancerfonden. Summan ökar för varje år. Vi har också egna idrottsevent, där man kan engagera sig genom att cykla, springa, spinna, gå och simma. Eventen samlar in omkring tio miljoner kronor om året, säger Amelie Furborg.
Största bidragsgivaren av idrottseventen 2018 var Spin of Hope. 30 000 personer på 93 orter samlade in sex miljoner kronor.
Dessutom har Team Rynkeby i Sverige 570 guldsponsorer som betalar från 25 000 kronor och uppåt. Den största sponsorn betalade 250 000 kronor. Därutöver arrangeras gourmetmiddagar, golftävlingar, Skolloppet med 76 000 ungdomar som springer så många varv de orkar mellan 30 och 60 minuter. Varje varv betalas av sponsorer eller föräldrar med tolv kronor per varv för varje löpare.
Nästan varje dag dör ett barn i cancer. Man räknas som barn upp till 18 år. De flesta som dör är mellan ett och 14 år. De vanligaste cancerformerna för barn är leukemi och hjärntumör.
- På 1970-talet överlevde bara 20 procent av barnen som hade cancer. Tack vare forskningen överlever idag 80 procent, men det räcker inte. Vår vision är att utrota barncancer, säger Furborg.
Göran Söderlund
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Samtidigt som Johan Lindwall, generalsekreterare på intresseorganisationen, Svensk Elitfotboll, SEF, konstaterar att ordningsläget i Allsvenskan och Superettan har varit det bästa på många år, (pressmeddelande 14 december) visar polisens statistik från 2024 års 240 matcher i herrallsvenskan, att minst 7 756 pyrotekniska produkter har antänts.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar