Spelbolag i aktion för spelansvar

– Man måste kunna prata om de här frågorna. Alla ska veta vilken hjälp som finns att få, säger Anders Wikström, integritetsansvarig på Svensk Elitfotboll. 

Spelfriheten är en organisation som inriktar sig på att hjälpa personer med spelberoende och som samarbetar med Unibet och Svensk Elitfotboll i frågor om ansvarsfullt spelande.

Svensk Elitfotboll åker tillsammans med Unibet och organisationen Spelfriheten under säsongen runt och besöker klubbarna i Allsvenskan och Superettan för att belysa de problem som kan uppstå vid spel och vilken hjälp som finns att få för den som har problem. 

"Vi vill ta ansvar"

– De här frågorna är viktiga för hela samhället. Vi vill ta ansvar för våra spelare och det gör vi på bästa sätt genom samverkan och utbildning, säger Anders Wikström. 

Idrotten och spelbranschen har en lång historia ihop. Produkten spel medför dock risker och dessa vill Svensk Elitfotboll adressera i partnerskapet med Unibet och Spelfriheten.

– Vi är fullt medvetna om riskerna med spel och vi tar det på största allvar, därför var det viktigt att vi gemensamt fick på plats samarbetet och föreläsningarna med Spelfriheten. Nu har vi möjlighet att komma ut till klubbarna och prata med spelare och ledare för att förebygga problemspelande inom Svensk Elitfotboll. Hållbart och ansvarsfullt spelande har alltid varit en viktig del i vårt arbete därför är det viktigt att vi kan påverka detta genom vårt sponsorskap, menar Anders Falk, sponsorchef på Unibet.

– I vår samverkan med Unibet har vi en gemensam nollvision mot osunt spelande. Det betyder att vi behöver utbilda våra spelare och ledare proaktivt, men samtidigt erbjuda stöd för de som är i behov av det. Vi behöver komma ihåg att Spel är ett nöje för de flesta människor, men för vissa går det över styr. Därför vill vi vara både proaktiva för att förhindra att individer hamnar i spelproblem och reaktiva för att snabbt hjälpa de som verkligen är i behov av hjälp, menar Anders Wikström. 

I dagsläget är sex klubbesök utförda, under sommaren och hösten fortsätter besöken hos övriga klubbar: Gefle IF, IK Sirius, Hammarby IF, Djurgårdens IF, IFK Göteborg och Malmö FF. Under klubbesöken berättar personer från Spelfriheten om egna självupplevda upplevelser som spelberoende och en anhörig fyller i hur missbruket även får stor påverkan på sin omgivning.

De vittnar om värdet

Utöver detta får spelarna och ledarna i klubbarna exempel på beteenden hos en spelberoende, hur man snappar upp signaler och hur man agerar och framför allt vilka konsekvenser ett osunt spelande kan få både för den enskilde individen och anhöriga.  

– Det här är skammens sjukdom, där det sista alternativet är att berätta sanningen. Genom åren har vi tagit emot flera elitidrottare, inklusive fotbollsspelare, vars berättelser vittnar om behovet att arbeta både proaktivt och reaktivt med frågor som rör spel om pengar. Tänk om vi tillsammans med Svensk Elitfotboll och Unibet kanskapa ett klimat där det blir enklare att upptäcka, att berätta och få rätt sort hjälp direkt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.