Köpcirkus bland hockeyns elitklubbar
Coronavirus och stor ekonomisk oro samt avtal om stopp för att värva spelare – ändå snurrar spelarkarusellen i hockeyns SHL-klubbar allt vildare. Spelarkontrakt bryts till höger och vänster och handeln med spelare pågår som om covid-19 inte finns på kartan.
Att idrottsvärlden har tagit paus tycks sakna betydelse i den svenska hockeyvärlden. Svenska Hockeyförbundet släpper kapitalkravet och blåser på köpfesten ytterligare. Förbundet lade sig platt efter begäran från ett samlat hockey-Sverige, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.
Visst har corona-smittan slagit mot all verksamhet, men jag är övertygad om att kommande bokslutperiod, maj-juni, visar god kassabehållning hos SHL-lagen och Hockeyallsvenskans topp sex. Den gångna SHL-säsongen var positiv ur publik synvinkel, slutspelsfesten uteblev men det betyder mindre ekonomiskt.
Budgetansvariga ser SM-striden som ”extra-pengar”, och med möjlighet att putsa bokslutet ytterligare. I corona-smittans spår har flera SHL-klubbar tagit samhällsansvar, i Frölunda har spelartruppen accepterat en lönesänkning under tre månader. Hos andra, som Leksand, har kansli personal korttidspermitterats – det vill säga staten har övertagit en del av lönekostnaden.
Agenterna driver på
Spelarkarusellen drivs av stort antal agenter, helt obekymrade om omvärlden och som skoningslöst utnyttjar den svenska hockeyns dilemma; ingångna avtal kan brytas från den ena dagen till den andra, helt utan sanktionsavgifter.
Den motsäelsefulla klausulen
I NHL, som SHL-lagen gärna ser som förebild, är övergångar noga reglerat och klubbyten sker alltid i samförstånd mellan berörda klubbar. Svenska spelare har alltid, efter inrådan av sin agent, en klausul i sitt kontrakt, som direkt möjliggör klubbyte – om sedelbunten är större i någon annan klubb.
Sportchefer står maktlösa, och tvingas själva in i köpkarusellen, ivrigt påhejade av branschens agenter.
Det fanns en tid då spelare kunde stängas ett år, då tvister uppstod vid klubbyte. Den så kallade ”ettårsregeln” var föga populär, och gav alltid stora tidningsrubriker. En regel som var gammalmodig redan då den tillämpades och är i dag närmast museal.
Det senaste uppmärksammade, och sista, ettårsfallet var HV-spelaren Peter Madachs övergång till AIK säsongen 1981-1982. Madach, då 18 år och juniorvärldsmästare fick vila från klubblagsspel ett år. HV 71 begärde 400 000 för kontraktsbrott, AIK:s motbud var 200 000 kronor.
HV nobbade och erbjöd Madach att spela kvar i Jönköping. Denne svarade i en DN-intervju.
-Jag är less på den klubben, på stan, ja allt i Jönköping. Jag ”tar det här året.
Madach, som var ”listad” av NHL-klubben Calgary, fick se sin proffsdröm gå i kras och kom aldrig tillbaka i toppsammanhang efter den ofrivilliga vilan. Peter, i dag 57 år, avslutade sin karriär norska Storhamar, 1995-1996 efter nio säsonger med norrmännen.
Rörlighet enligt EU-direktiv
Nu spelas den moderna ishockeyn enligt EU-direktivet om den fria rörligheten.
Klubbkänslan är sedan länge ur spel – visst var det härliga bilder i TV-profilen Jens Linds ”Stopptid” när Timrå, med backlegenden Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg i spetsen sjöng in en kampsång för sitt lag framför TV:s kamera i början av 1970-talet.
Oron i världen har inte påverkat ishockeyn mer än att ligor har avbrutits utan mästarlag eller har pausats.
Det ekonomiska spelet fortsätter, Modo:s framgångslag har slagits i spillror, till och med tränaren Björn Hellqvist, med nyskrivet treårs kontrakt, säger att Leksand är ”kittlande”.
I raden av övergångar som redan ägt rum väntar vi nu bara på var Timrås Jonathan Dahlén fortsätter sin svenska karriär, om inte NHL-laget San José vill ha tillbaka honom redan i höst.
Klappjakt pågår, främst i racet sägs Färjestad, Luleå och Örebro ligga. Vilket lag har den fetaste plånboken, Färjestad med sitt evenbolag som ekonomisk bas eller Luleå som stöttas av spelutvecklaren Jakob Porsér med tillgångar på fyra miljarder kronor. Eller har hårdsatsande Örebro en hemlig plan.
Spelarkarusellen snurrar vidare, trots att covid-19 skakat om världen som får ekonomiska experter att dra jämförelser med 1930-talets stora depression.
Kjell Nilsson
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025. Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.
Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.
Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.
– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.
På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.
Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.