Köpcirkus bland hockeyns elitklubbar

Coronavirus och stor ekonomisk oro samt avtal om stopp för att värva spelare – ändå snurrar spelarkarusellen i hockeyns SHL-klubbar allt vildare. Spelarkontrakt bryts till höger och vänster och handeln med spelare pågår som om covid-19 inte finns på kartan.

Att idrottsvärlden har tagit paus tycks sakna betydelse i den svenska hockeyvärlden. Svenska Hockeyförbundet släpper kapitalkravet och blåser på köpfesten ytterligare. Förbundet lade sig platt efter begäran från ett samlat hockey-Sverige, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

 

 

Visst har corona-smittan slagit mot all verksamhet, men jag är övertygad om att kommande bokslutperiod, maj-juni, visar god kassabehållning hos SHL-lagen och Hockeyallsvenskans topp sex. Den gångna SHL-säsongen var positiv ur publik synvinkel, slutspelsfesten uteblev men det betyder mindre ekonomiskt. 

Budgetansvariga ser SM-striden som ”extra-pengar”, och med möjlighet att putsa bokslutet ytterligare.  I corona-smittans spår har flera SHL-klubbar tagit samhällsansvar, i Frölunda har spelartruppen accepterat en lönesänkning under tre månader.  Hos andra, som Leksand, har kansli personal korttidspermitterats – det vill säga staten har övertagit en del av lönekostnaden.

Agenterna driver på

Spelarkarusellen drivs av stort antal agenter, helt obekymrade om omvärlden och som skoningslöst utnyttjar den svenska hockeyns dilemma; ingångna avtal kan brytas från den ena dagen till den andra, helt utan sanktionsavgifter.

Den motsäelsefulla klausulen

I NHL, som SHL-lagen gärna ser som förebild, är övergångar noga reglerat och klubbyten sker alltid i samförstånd mellan berörda klubbar. Svenska spelare har alltid, efter inrådan av sin agent, en klausul i sitt kontrakt, som direkt möjliggör klubbyte – om sedelbunten är större i någon annan klubb.

Sportchefer står maktlösa, och tvingas själva in i köpkarusellen, ivrigt påhejade av branschens agenter.

Det fanns en tid då spelare kunde stängas ett år, då tvister uppstod vid klubbyte. Den så kallade ”ettårsregeln”  var föga populär, och gav alltid stora tidningsrubriker.  En regel som var gammalmodig redan då den  tillämpades och är i dag närmast museal. 

 Det senaste uppmärksammade, och sista, ettårsfallet var HV-spelaren  Peter Madachs övergång till AIK säsongen 1981-1982. Madach, då 18 år och juniorvärldsmästare fick vila från klubblagsspel ett år. HV 71 begärde 400 000 för kontraktsbrott, AIK:s motbud var 200 000 kronor.

HV nobbade och erbjöd Madach att spela kvar i Jönköping. Denne svarade i en DN-intervju.

-Jag är less på den klubben, på stan, ja allt i Jönköping. Jag ”tar det här året.

Madach, som var ”listad” av NHL-klubben Calgary, fick se sin proffsdröm gå i kras och kom aldrig tillbaka i toppsammanhang efter den ofrivilliga vilan. Peter, i dag 57 år, avslutade sin karriär norska Storhamar, 1995-1996  efter nio säsonger med norrmännen.

Rörlighet enligt EU-direktiv

Nu spelas den moderna ishockeyn enligt EU-direktivet om den fria rörligheten.

 Klubbkänslan är sedan länge ur spel – visst var det härliga bilder i TV-profilen Jens Linds ”Stopptid” när Timrå, med backlegenden Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg i spetsen sjöng in en kampsång för sitt lag framför TV:s kamera i början  av  1970-talet.

Oron i världen har inte påverkat ishockeyn mer än att ligor har avbrutits utan mästarlag eller har pausats.

 Det ekonomiska spelet fortsätter, Modo:s framgångslag har slagits i spillror, till och med tränaren Björn Hellqvist, med nyskrivet treårs kontrakt, säger att Leksand är ”kittlande”.

I raden av övergångar som redan ägt rum väntar vi nu bara på var Timrås Jonathan Dahlén fortsätter sin svenska karriär, om inte NHL-laget San José vill ha tillbaka honom redan i höst.

Klappjakt pågår, främst i racet sägs Färjestad, Luleå och Örebro ligga. Vilket lag har den fetaste plånboken,  Färjestad med sitt evenbolag som ekonomisk bas  eller Luleå som stöttas av spelutvecklaren Jakob Porsér med tillgångar på fyra miljarder kronor. Eller har hårdsatsande Örebro en hemlig plan.

Spelarkarusellen snurrar vidare, trots att covid-19 skakat om världen som får ekonomiska experter att dra jämförelser med 1930-talets stora depression.

Kjell Nilsson

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige.  Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.

I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen  i Bromma.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå.  I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.

På onsdagen, den 11 december,  tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.

Det norska förbundet, NFF, kommer till skillnad  från SvFF att avstå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.