Köpcirkus bland hockeyns elitklubbar
Coronavirus och stor ekonomisk oro samt avtal om stopp för att värva spelare – ändå snurrar spelarkarusellen i hockeyns SHL-klubbar allt vildare. Spelarkontrakt bryts till höger och vänster och handeln med spelare pågår som om covid-19 inte finns på kartan.
Att idrottsvärlden har tagit paus tycks sakna betydelse i den svenska hockeyvärlden. Svenska Hockeyförbundet släpper kapitalkravet och blåser på köpfesten ytterligare. Förbundet lade sig platt efter begäran från ett samlat hockey-Sverige, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.
Visst har corona-smittan slagit mot all verksamhet, men jag är övertygad om att kommande bokslutperiod, maj-juni, visar god kassabehållning hos SHL-lagen och Hockeyallsvenskans topp sex. Den gångna SHL-säsongen var positiv ur publik synvinkel, slutspelsfesten uteblev men det betyder mindre ekonomiskt.
Budgetansvariga ser SM-striden som ”extra-pengar”, och med möjlighet att putsa bokslutet ytterligare. I corona-smittans spår har flera SHL-klubbar tagit samhällsansvar, i Frölunda har spelartruppen accepterat en lönesänkning under tre månader. Hos andra, som Leksand, har kansli personal korttidspermitterats – det vill säga staten har övertagit en del av lönekostnaden.
Agenterna driver på
Spelarkarusellen drivs av stort antal agenter, helt obekymrade om omvärlden och som skoningslöst utnyttjar den svenska hockeyns dilemma; ingångna avtal kan brytas från den ena dagen till den andra, helt utan sanktionsavgifter.
Den motsäelsefulla klausulen
I NHL, som SHL-lagen gärna ser som förebild, är övergångar noga reglerat och klubbyten sker alltid i samförstånd mellan berörda klubbar. Svenska spelare har alltid, efter inrådan av sin agent, en klausul i sitt kontrakt, som direkt möjliggör klubbyte – om sedelbunten är större i någon annan klubb.
Sportchefer står maktlösa, och tvingas själva in i köpkarusellen, ivrigt påhejade av branschens agenter.
Det fanns en tid då spelare kunde stängas ett år, då tvister uppstod vid klubbyte. Den så kallade ”ettårsregeln” var föga populär, och gav alltid stora tidningsrubriker. En regel som var gammalmodig redan då den tillämpades och är i dag närmast museal.
Det senaste uppmärksammade, och sista, ettårsfallet var HV-spelaren Peter Madachs övergång till AIK säsongen 1981-1982. Madach, då 18 år och juniorvärldsmästare fick vila från klubblagsspel ett år. HV 71 begärde 400 000 för kontraktsbrott, AIK:s motbud var 200 000 kronor.
HV nobbade och erbjöd Madach att spela kvar i Jönköping. Denne svarade i en DN-intervju.
-Jag är less på den klubben, på stan, ja allt i Jönköping. Jag ”tar det här året.
Madach, som var ”listad” av NHL-klubben Calgary, fick se sin proffsdröm gå i kras och kom aldrig tillbaka i toppsammanhang efter den ofrivilliga vilan. Peter, i dag 57 år, avslutade sin karriär norska Storhamar, 1995-1996 efter nio säsonger med norrmännen.
Rörlighet enligt EU-direktiv
Nu spelas den moderna ishockeyn enligt EU-direktivet om den fria rörligheten.
Klubbkänslan är sedan länge ur spel – visst var det härliga bilder i TV-profilen Jens Linds ”Stopptid” när Timrå, med backlegenden Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg i spetsen sjöng in en kampsång för sitt lag framför TV:s kamera i början av 1970-talet.
Oron i världen har inte påverkat ishockeyn mer än att ligor har avbrutits utan mästarlag eller har pausats.
Det ekonomiska spelet fortsätter, Modo:s framgångslag har slagits i spillror, till och med tränaren Björn Hellqvist, med nyskrivet treårs kontrakt, säger att Leksand är ”kittlande”.
I raden av övergångar som redan ägt rum väntar vi nu bara på var Timrås Jonathan Dahlén fortsätter sin svenska karriär, om inte NHL-laget San José vill ha tillbaka honom redan i höst.
Klappjakt pågår, främst i racet sägs Färjestad, Luleå och Örebro ligga. Vilket lag har den fetaste plånboken, Färjestad med sitt evenbolag som ekonomisk bas eller Luleå som stöttas av spelutvecklaren Jakob Porsér med tillgångar på fyra miljarder kronor. Eller har hårdsatsande Örebro en hemlig plan.
Spelarkarusellen snurrar vidare, trots att covid-19 skakat om världen som får ekonomiska experter att dra jämförelser med 1930-talets stora depression.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.
Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar ennybyggnation i Torslanda/Björlanda. Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.
Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Och Vasaloppsorganisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera för att alla ska få en härlig och trygg och skidupplevelse i Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.
- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.
Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.
Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.
Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.
Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.
Skriv kommentar