En park och ett slott - för världsgolf

Det var det här han såg framför sig. Det vita slottet, den praktfulla anläggningen och ett gäng världsstjärnor. Han är där nu, ingen annan svensk har som Björn Örås tagit så mycket pengar ur egen ficka och skapat en sådan fantastisk park och ett nytt livsverk. "Jag är så stolt att jag kan spricka", medger han själv.

För det kan inte kallas något annat än en park, och en underbart vacker sådan. Oändliga gräsmattor, kullar, dammar, bäckar och därtill med Mälaren som närmaste granne. 

Allt är perfekt

Gräset är mustigt grönt, bunkrarna bländande vita och allt är så välskött, så perfekt, precis som de svartasfalterade vägarna som slingrar sig fram i hela området.

Egentligen synd att så många ska spela golf och trampa runt här.

Proffsspelarna är vana vid fashionabla banor och klubbhus, men pratar om det värsta och bästa de har sett.

Björn Örås vill höra sånt.

Först beslutade han att bygga Sveriges förnämsta golfbana till nästan vilket pris som helst och sedan köpte han Scandinavian Masters, där Svenska Golfförbundet numera bara äger 20 procent av bolaget.

Fascinerade av Örås

När publiken i helgen invaderar Bro Hof Club lockar anläggningen minst lika mycket som spelarna, hur namnkunniga de än är.

Ja, många åskådare skulle nog helst vilja träffa Björn Örås.

”Mannen, myten, legenden” brukar det heta. Han är något ditåt för han är en fascinerande man.

Bara det att han har byggt sin egen förmögenhet och därför kan göra lite hur han vill med pengarna. Han har ju mera att ta utav.

Alltid en entreprenör

Det tycks ha varit självklart från början att han skulle syssla med affärer. När han kom till Lund i början på 70-talet för att läsa in en jurkand ägnade han mer tid till att driva diskotek, resebyrå och musikagentur.

Det dröjde åtta år och ett evigt tjatande från mamman om att han behövde en utbildning - när han väl beslutade sig för att plugga tog det ett år, sedan hade han sin filkand i ekonomi.

Efter några år med skiftande jobb fick han idén att starta ett bemanningsföretag. Företaget grundades 1989 och fick namnet Ekonompoolen som senare blev Poolia.

Poolia var inte nog

Det gick strålande och mer än så. Företaget expanderade kraftigt, både i Sverige och utomlands, antalet medarbetare ökade snabbt och omsättningen passerade miljarden. Med Björn Örås som den främste ägaren.

Hans förmögen växte lika snabbt som företaget – men också lusten att göra något mera.

Som entusiastisk golfspelare, med hcp sju som bäst, drömde han om att skapa en golfbana, eller rättare sagt, en internationell golfbana.

- Jag var nog i kontakt med varenda storbonde och slott runt hela Stockholm i jakten på rätt förutsättningar.

Ett fallfärdigt slott

Så småningom fick han tips från Upplands-Bro kommun. Bro Hof Slott stod övergivet.

-  Ingen hade gjort något rejält åt slottet på 70 år.

Björn Örås såg potentitalen och KF ville gärna bli av med slottet.

Här skulle miljardären stå för ett nytt livsverk.

Han sålde 20 procent av sina aktier i Poolia för att kunna investera i projektet. Det hävdas att han har kunnat ta hem 1,2 miljarder kronor och ändå äger han fortfarande 70 procent av rösterna och 45 procent av kapitalet och är därmed huvudägare i Poolia.

En viss felräkning

2004 rullade den första grävskopan in på ägorna och den första snickaren klev in i ett fallfärdigt slott.

Förvandlingen är total, snarast ofattbar. Allt är exklusivt utformat och i dag snarast skrattar Björn Örås själv åt felräkningen. Det fanns nämligen en kalkyl på att förvandling skulle gå på cirka 190 miljoner.

- Det blev 400 i själva verket. Och allt har jag själv fått stå för.

Sagt med ett leende för det är han själv som hela tiden har tyckt att bara det bästa duger.

Unik i Sverige

- Jag brinner för det här projektet och det, tillsammans med nödvändigt kapital, brukar vara en bra drivkraft. Det här handlar inte om idealitet utan det ska bli en bra affär.

Har han sagt. Han skulle också kunna säga:

”Jag gör vad jag vill med mina pengar. Jag har i alla fall tjänat ihop dem själv”.

Han är extremt unik. Vilken annan svensk har med så mycket egna pengar skapat ens något liknande och egentligen oegennyttigt?

Björn Örås har alla skäl att vara stolt.

Nu har han sin exklusiva golfanläggning och han har tagit över Masters fram till och med 2017, men tro inte att han lutar sig tillbaka.

Omsättningen måste öka

Masters ska växa, omsättningen på cirka 70 miljoner kronor måste bli större, intäkterna likaså för att skapa ett netto och flera storspelare ska lockas. Nordea som ny huvudsponsor är en första byggsten mot bättre rang, då prispengarna behöver öka avsevärt. 15 miljoner totalt, 3 miljoner till vinnaren, är egentligen inte tillräckligt.

Årets tävling är bara starten på ett tufft arbete för framför allt Björn Örås och hans vd, Fredrik Nilsmark.

Att SVT sänder tävlingen de kommande fyra åren är ett led i att öka intresset bland flera människor. Det är sex år sen Sveriges Television hade tillgång till Masters. Nu fanns ett ömsesidigt intresse från parterna och avtalet mynnade ut i SVT:s största golfsatsning någonsin.

SVT:s största golfsatsning

Totalt handlar det om 14 timmar direktsänd golf samt ett golfmagasin på kvällarna. Jonas Karlsson kommenterar och som expert agerar den forne Ryder Cup-spelaren och sexfaldige European Tour-segraren Per-Ulrik Johansson.

- Det finns inget motsvarande i Sverige. Banans kondition, layout, klubbhus och träningsmöjligheter är ypperliga. Bro Hof slott håller världsklass, säger Per-Ulrik.

Det är Europas längsta golfbana (6 955 meter) och fjärde längst i världen. Avslutningen på de 18 hålen är magnifik och i den så kallade Victory Valley som ramar in de två sista hålen finns i dag plats för 8 000 åskådare.

Vansinnigt spektakulära hål

- Men full kapacitet den dag det behövs är 73 000 platser, säger Fredrik Nilsmark.

Åskådarna erbjuds en underbar utsikt över det 17:e hålet, där spelarna har green 126 meter bort, ett par tre-hål, på en halvö oich det krävs prickskytte och kalla nerver. Därpå sista hålet som följer den stora dammen, en par 4:a och 373 meter långt, mitt framför de stora läktarna. Det kan inte bli mera kittlande och spektakulärt för åskådarna - och spelarna.

Nordea Scandinavian Masters kan avgöras just här på söndag.

Thomas Ejderhov

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.