Oenighet igen om elitstödet

SOK, Riksidrottsstyrelsen och specialidrottsförbunden kommer inte överens om hur det statliga stödet till svensk elitidrott ska fördelas. Konsekvensen kan bli den att miljonerna betalas ut utan koordination.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) förvarnar om kraftiga nedskärningar i topp- och talangprogrammen som ytterligare en följd av oenigheten.

100 miljoner i potten

Totalt handlar det om 100 miljoner kronor. Pengar som är öronmärkta för elitstöd under 2011.

Styrgruppens ordförande Ulf Lönnqvist ska vid Riksidrottsforum i Malmö presentera fördelningen.

Parterna är överens om visa delar, dels landslagsstödet på 42 miljoner och dels ett gemensamt stöd på cirka 25 miljoner.

De sex som inte kan enas

Styrgruppen består av ordföranden Ulf Lönnqvist, Birgitta Ljung och Helén Wiklund Wårell från RS, Kari Marklund från Sveriges Handikappidrottsförbund, samt Stefan Lindeberg och Peter Reinebo från SOK.

De har haft ideliga möten och ett tag tycktes en överenskommelse vara möjlig, men slutligen stod splittringen klar.

Historien är den att under de senaste tolv åren har de olympiska idrotterna fått stöd via SOK:s topp- och talangprogram. Men nu menar SOK:s ordförande Stefan Lindeberg att förändringen ställer till problem. Den summa som är aktuell och som saknas är på 12 miljoner kronor.

SOK föreslog kompromisser

För att undvika att riksidrottsförbundet skulle fördela pengarna föreslog SOK olika kompromisser. Ett förslag var att miljonerna skulle gå till alla parter SOK, RF och handikappidrotten och i olika delar.

Då kontrade SOK med att även idrotter som inte tillhör det olympiska programmet skulle tillhöra topp- och talangprogrammet. Men SOK fick inget gehör.

Under de här diskussionerna tillkom också det s k öppna brev som ett stort antal framträdande idrottare skrev under och som publicerades på bl a DN-debatt.

Efter två mål och sex assist på 32 matcher var SHL-laget Rögles tålamod slut med tidigare NHL-spelaren Jakob Peterson, 25 år. 

 Han värvades in som förste center, och som ersättare för Rodrigo Abols som sent in i säsongen försvann till Philadelphia Flyers.  

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Den 9 maj är det premiär för hockey-VM i Sverige och Danmark. Tre Kronor inleder turneringen just den dagen mot  Slovakien samma dag.  Räkna med mycket folk på läktarna. Intresset är stort och redan nu är 150 000 biljetter sålda till matcherna i Stockholm.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv.  Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.

– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.