Oro när RF ska fördela miljoner
Åter bubblar det av en viss grad av missnöje inom den svenska idrottsrörelsen. För fyra år sedan upplevde vi en situation där farhågorna var att idrottsrörelsen skulle splittras eftersom Riksidrottsmötet (RIM) 2019, Riksidrottsförbundets (RF) högsta beslutande organ, föreslogs att dela in den svenska idrottsrörelsen efter storlek på specialidrottsförbunden.
Det skulle få konsekvenser för om ett förbund skulle vara berättigat till organisationsstöd, dels om ett förbund är tillräckligt stort för att ens förtjäna medlemskap i RF.

Som en konsekvens då blev ett par förbund uteslutna ur RF och fick säkra sin överlevnad genom att fusionera med andra förbund. En högst syntetisk process, där det enda kriteriet för att betraktas som ett väl fungerande förbund var storleken.
Huruvida förbunden rent faktiskt bedriver en verksamhet och vilken utvecklingspotential de har gavs ingen nämnvärd betydelse.
Nya kriterier ska bestämma
Nu står den svenska idrottsrörelsen inför ett enormt problem igen och återubblar det av missnöje bland ett stort antal förbund. Den här gången rör det sig om RF:s stöd till de olika förbundens elitverksamhet.
Vid RIM 2023 tidigare i år beslutades att det riktade stöd för elitverksamhet som RF fördelar till förbunden ska vara mer strukturerat och bidra till uppfyllandet av ambitionerna i det nya elitidrottsprogrammet, beslutat vid RIM 2021, Elitidrott2030 som i väldigt korta ordalag handlar om att stärka svensk elitidrotts internationella konkurrenskraft. Så långt, allt gott, det kan väl inte vara ett problem att vi inom svensk elitidrott ska bli mer konkurrenskraftiga?
Problemet ligger nu i att RF har valt att gå en selektiv väg där ett antal förbund blir helt utan centralt riktat stöd för sin elit och landslag. Att vara selektiv behöver inte i sig självt innebära ett problem, pengarna ska ju helst användas där de rent faktiskt har en önskvärd effekt. Det är kriterierna för selektion som väldigt många vänder sig emot.
Ett första kriterium är väldigt manifest och det är huruvida den idrott som organiseras av förbundet finns med på det olympiska och/eller paralympiska programmet.
Det är mätbart och transparent, även om det kan argumenteras att de idrotter som finns med på de olympiska och paralympiska programmen ofta åtnjuter ett publikt intresse som medför en potential för kommersiella intressen vilket så skulle kunna minska behovet av ett centralt stöd.
Vad är "nationellt intresse"?
Det är de två andra huvudsakliga kriterierna som skapar problem. Inledningsvis används begreppet ”Nationellt intresse” för att avgöra om ett förbund förtjänar stöd för elitidrott. Vad är egentligen ett nationellt intresse?
Är det ett nationellt intresse för att idrotten kan åtnjutas hemma i TV-soffan av svenskar iförda blågula kläder, eller är det ett nationellt intresse för att en specifik idrott lyckas attrahera ungdomar från utanförskapsområden så att de får en meningsfull fritid i den organiserade idrotten?
En idrott där eliten fungerar som förebilder för dessa ungdomar? Kriteriet har fått kritik för att det är otroligt subjektivt och att det potentiellt snedvrider fördelning av medel, eftersom några av de traditionella svenska framgångsidrotterna inte nödvändigtvis är de idrotter som har en helt global konkurrenssituation.
Det kan helt enkelt konstateras att nationellt intresse inte är en relevant parameter för att utvärdera huruvida ett förbund bör få medel för sin elitverksamhet.
Nu kommer vi så till det mest iögonfallande kriteriet: Organiserar förbundet en idrott som finns med på den ”globala rankingen” Greatest Sporting Nation (GSN)?
Jag har försökt förstå anledningen till detta kriterium och kan konstatera att GSN och det faktum att Sverige dalat de senaste åren på den rankingen användes som argument i bakgrundsutredningen till Elitidrott2030.
Den dalande rankingen på GSN var ett viktigt tecken på att Sverige nu måste tänka om i hur det arbetas med elit och landslag för att åter stärka konkurrenskraften.
Det låter ju rätt bra ändå, det är väl klart att vi bör förbättra vår ranking som idrottsnation? Det är naturligtvis ett högst rimligt argument om rankingen var utförd av någon etablerad organisation med legitimitet inom den globala idrottsrörelsen, exempelvis en dotterorganisation under IOC eller liknande.
Nu är inte det fallet. GSN är ursprungligen framtagen av en bloggare vid namn Dan Thompson som helt enkelt är vansinnigt sportintresserad och en tabellslukare av rang.
Han hade det personliga intresset av att kunna definiera vilken nation som helt enkelt är bäst inom idrott. Efter OS 2008 satte han och ett par vänner ihop ett system som tar hänsyn till ett antal datapunkter för att avgöra konkurrenskraften nation för nation, idrott för idrott.
Ska en privatperson bestämma?
Problemet är att huvudparten av idrotterna som finns med på listan redan återfinns på det olympiska eller paralympiska programmet. Det första kriteriet alltså.
Utöver det finns ett antal idrotter eller grenar inom idrotter med som förmodligen finns med för att de intresserar Thompson personligen. Resursfördelningen av riktade medel för elitidrott inom den svenska idrottsrörelsen avgörs nu till stor del av en privatperson i England som helt enkelt för sitt eget intresses skull skapat en ranking av nationer baserat på ett i mina ögon ganska godtyckligt urval av idrotter.
Då det till RF framförts kritik mot att använda GSN som mått på konkurrenskraften för svensk idrott baserat på de här argumenten, har svaret helt enkelt blivit att de är medvetna om att det inte är ett bra system, men att det inte finns någon annan befintlig ranking att använda. Önskemålet hade varit att utveckla ett solidare utvärderingssystem, men i brist på det tas så ett godtyckligt i bruk.
Två fel gör inte ett rätt, det är dags att tänka om och förhålla sig mer kritiskt reflekterande över i vilken riktning vi vill att svensk idrott ska utvecklas. Det kan också argumenteras för att den elitistiska hållningen att begränsa antalet förbund som ska få stöd till elit och landslag står i strid med den värdegrund som format svenskt föreningsliv i allmänhet och den svenska idrottsrörelsen i synnerhet.
RF:s uppgift är att stödja, företräda, leda och samordna idrottsrörelsen, i såväl bredd som elit. Bredden skapar en plattform för eliten och eliten skapar intresse för bredden. Genom att stänga ute vissa förbund från stöd för elitverksamheten riskerar vi en i det närmaste obefintlig landslagsverksamhet för de förbunden och förlorar därmed dels förebilder för unga idrottare, dels något att sträva mot för dessa.
Ännu en gång står svensk idrott inför ett vägskäl där det finns en uppenbar risk för en indelning i första klassens och andra klassens idrotter. En splittring som svensk idrott inte kommer att må bra av. En splittring som baseras på subjektiva och godtyckliga kriterier.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.