Dörren till kassavalvet på glänt…
Malmö FF står ännu en gång inför ett potentiellt gruppspel i Europa. Tisdag kväll spelas returmatchen i tredje kvalomgången till Champions League borta mot FC Vidi i Ungern. Mycket står på spel. En vinst innebär garanterat gruppspel i Europa League under hösten men dessutom en plats i Playoff till Champions League. MFF har genom sina två år med gruppspel i Champions League skapat en finansiell plattform som står utan motstycke i Sverige och ett nytt gruppspel skulle befästa den positionen ytterligare. Men vad betyder egentligen den finansiella styrkan

Låt oss titta på ett citat från IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi inför mötet mellan de två klubbarna i maj i år: ” 500 miljoner på banken och bara inlägg?..”
Ett kortsiktigt tänk
Uttalandet implicerar att en finansiellt stark klubb med automatik borde ha en starkare spelartrupp. Det är ett kortsiktigt tänkande och Malmö FF har valt en annan väg att gå. De framgångar man skördat under 2010-talet med 5 SM-guld sedan 2010 är inte en konsekvens av den finansiella styrka som skapats genom spel i Europa, utan snarare en orsak. Men vi måste backa bandet lite för att förstå hela situationen.
Det hela började redan 1999, det för Malmöiter så olycksaliga året då MFF degraderades från Allsvenskan. MFF var en klubb som kanske blivit lite för självgod och helt enkelt satte för stor tilltro till vinnarkulturen i väggarna.
Degraderingen blev ett uppvaknande för klubben som mobiliserade. ”Nätverket” skapades för att mobilisera det lokala näringslivet för att tillsammans säkra ett snabbt återtåg till Allsvenskan. Det lyckades och klubben spelade återigen allsvensk fotboll år 2000. Nätverket består än idag som en livkraftig plattform för klubbens relationer med det lokala näringslivet.
Nästa uppvaknande skedde 2005. MFF hade 2004 vunnit sitt första guld på 16 år och skulle i sista kvalomgången till Champions League möta FC Thun från Schweiz som enkelt skulle avpolleteras, men resultatet föll inte väl ut. Klubben förstod efter utvärdering att om man ska kunna ha en position även utanför Sverige krävs en professionalisering på alla punkter i organisationen och förutsättningar.
En milstolpe nåddes i slutet av året då Malmö Stad godkände planerna på en renodlad fotbollsstadion i Malmö. 2009 stod den nya stadion färdig och en ny era inleddes. Arbetet med att fortsätta professionalisera organisationen fortgick och de idrottsliga resultaten började komma på allvar med början 2010.
Kapitalet är bundet
Det riktiga finansiella lyftet kom så i och med gruppspel i Champions League 2014 och 2015. Det har så haft som konsekvens att Malmö FF idag har ett eget kapital uppgående till drygt 450 miljoner kronor. Hur har man då valt att använda alla dessa pengar?
Det enkla svaret är att MFF inte alls har ”500 miljoner på banken”, utan en stor del av kapitalet är bundet i exempelvis ägandet av Stadion. MFF arbetar med en långsiktig ekonomisk plan med cykler över flera år för att kunna säkerställa långsiktig framgång, både ekonomiskt och på fotbollsplanen.
Det egna kapitalet är naturligtvis en trygghet, men den ekonomiska planeringen bygger inte på en föreställning om att använda kapitalet för att finansiera den operativa verksamheten, utan man strävar efter en ekonomi i operativ balans.
Mera proffsigt i dag
De effekter man kan se idag är en fortgående professionalisering av organisationen, ägandet av sin egen stadion, man har anlagt ett stort träningsområde med hybridgräs, man satsar på fotbollsakademier runt om i Skåne, ett aktivt arbete med samhällsansvar och utveckling av upplevelseprodukten i samband med match.
I samband med att finanserna blev så starka var det en diskussion om huruvida MFF:s framgångar också var bra för svensk fotboll som helhet. Flera mindre klubbar uttryckte en oro för obalansen som uppstår. En intressant parantes i sammanhanget är att det faktum att MFF blev starka finansiellt så förändrade förhandlingsläget gentemot andra klubbar.
Några svenska klubbar valde att prissätta spelare till ett högt pris just för att MFF har råd, vilket resulterade att spelaren till sist såldes till ett lägre pris utomlands eftersom MFF inte ville betala överpris.
Helt olika organisationer
I dagsläget har så MFF en finansiell styrka som nästan kan mätas med exempelvis FC Köpenhamn som tillsammans med Rosenborg i Norge har haft mångårig erfarenhet av spel i Europa. Det går dock inte att göra jämförelser direkt, till stor del beroende på att organisationerna är så olika varandra.
MFF är en medlemsförening som inte heller har ett Idrotts AB för att organisera sin elitverksamhet. FCK är ett helägt dotterbolag i koncernen Parken Sport & Entertainment, en koncern som också äger själva stadion Parken, Lalandia och Fitness.dk.
På tisdag avgörs nu om 2018 ska bli en framgång eller ett mindre lyckat år idrottsligt. Efter en oväntat medioker vårsäsong är det inte många som tror på att Malmö FF ska kunna nå ännu en allsvensk serieseger och SM-guld. Det är en i det närmaste orimlig tanke.
Felbedömning av spelartruppen
Det finns naturligtvis alltid flera förklaringar till uteblivna framgångar, men en dimension är i mina ögon viktig, som också belyser skillnaden mellan kort- och långsiktig planering. Inför säsongen 2018 gjordes en bedömning av vilken typ av trupp som behövdes både för att aspirera på SM-guld och kunna kvalificera sig till Europaspel. Det har visat sig att det kan ha varit en felbedömning givet vårens resultat.
Men det visar också på att MFF inte väljer att dra på sig höga omkostnader kopplat till spelartruppen för att nå kortsiktig framgång. Vid en vinst på tisdag är de så garanterade gruppspel i Europa till hösten och min bedömning är att vi inte nödvändigtvis kommer att se spektakulära dyra spelare i MFF i framtiden för att ytterligare medel kommer in.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…
Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.