Dörren till kassavalvet på glänt…
Malmö FF står ännu en gång inför ett potentiellt gruppspel i Europa. Tisdag kväll spelas returmatchen i tredje kvalomgången till Champions League borta mot FC Vidi i Ungern. Mycket står på spel. En vinst innebär garanterat gruppspel i Europa League under hösten men dessutom en plats i Playoff till Champions League. MFF har genom sina två år med gruppspel i Champions League skapat en finansiell plattform som står utan motstycke i Sverige och ett nytt gruppspel skulle befästa den positionen ytterligare. Men vad betyder egentligen den finansiella styrkan

Låt oss titta på ett citat från IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi inför mötet mellan de två klubbarna i maj i år: ” 500 miljoner på banken och bara inlägg?..”
Ett kortsiktigt tänk
Uttalandet implicerar att en finansiellt stark klubb med automatik borde ha en starkare spelartrupp. Det är ett kortsiktigt tänkande och Malmö FF har valt en annan väg att gå. De framgångar man skördat under 2010-talet med 5 SM-guld sedan 2010 är inte en konsekvens av den finansiella styrka som skapats genom spel i Europa, utan snarare en orsak. Men vi måste backa bandet lite för att förstå hela situationen.
Det hela började redan 1999, det för Malmöiter så olycksaliga året då MFF degraderades från Allsvenskan. MFF var en klubb som kanske blivit lite för självgod och helt enkelt satte för stor tilltro till vinnarkulturen i väggarna.
Degraderingen blev ett uppvaknande för klubben som mobiliserade. ”Nätverket” skapades för att mobilisera det lokala näringslivet för att tillsammans säkra ett snabbt återtåg till Allsvenskan. Det lyckades och klubben spelade återigen allsvensk fotboll år 2000. Nätverket består än idag som en livkraftig plattform för klubbens relationer med det lokala näringslivet.
Nästa uppvaknande skedde 2005. MFF hade 2004 vunnit sitt första guld på 16 år och skulle i sista kvalomgången till Champions League möta FC Thun från Schweiz som enkelt skulle avpolleteras, men resultatet föll inte väl ut. Klubben förstod efter utvärdering att om man ska kunna ha en position även utanför Sverige krävs en professionalisering på alla punkter i organisationen och förutsättningar.
En milstolpe nåddes i slutet av året då Malmö Stad godkände planerna på en renodlad fotbollsstadion i Malmö. 2009 stod den nya stadion färdig och en ny era inleddes. Arbetet med att fortsätta professionalisera organisationen fortgick och de idrottsliga resultaten började komma på allvar med början 2010.
Kapitalet är bundet
Det riktiga finansiella lyftet kom så i och med gruppspel i Champions League 2014 och 2015. Det har så haft som konsekvens att Malmö FF idag har ett eget kapital uppgående till drygt 450 miljoner kronor. Hur har man då valt att använda alla dessa pengar?
Det enkla svaret är att MFF inte alls har ”500 miljoner på banken”, utan en stor del av kapitalet är bundet i exempelvis ägandet av Stadion. MFF arbetar med en långsiktig ekonomisk plan med cykler över flera år för att kunna säkerställa långsiktig framgång, både ekonomiskt och på fotbollsplanen.
Det egna kapitalet är naturligtvis en trygghet, men den ekonomiska planeringen bygger inte på en föreställning om att använda kapitalet för att finansiera den operativa verksamheten, utan man strävar efter en ekonomi i operativ balans.
Mera proffsigt i dag
De effekter man kan se idag är en fortgående professionalisering av organisationen, ägandet av sin egen stadion, man har anlagt ett stort träningsområde med hybridgräs, man satsar på fotbollsakademier runt om i Skåne, ett aktivt arbete med samhällsansvar och utveckling av upplevelseprodukten i samband med match.
I samband med att finanserna blev så starka var det en diskussion om huruvida MFF:s framgångar också var bra för svensk fotboll som helhet. Flera mindre klubbar uttryckte en oro för obalansen som uppstår. En intressant parantes i sammanhanget är att det faktum att MFF blev starka finansiellt så förändrade förhandlingsläget gentemot andra klubbar.
Några svenska klubbar valde att prissätta spelare till ett högt pris just för att MFF har råd, vilket resulterade att spelaren till sist såldes till ett lägre pris utomlands eftersom MFF inte ville betala överpris.
Helt olika organisationer
I dagsläget har så MFF en finansiell styrka som nästan kan mätas med exempelvis FC Köpenhamn som tillsammans med Rosenborg i Norge har haft mångårig erfarenhet av spel i Europa. Det går dock inte att göra jämförelser direkt, till stor del beroende på att organisationerna är så olika varandra.
MFF är en medlemsförening som inte heller har ett Idrotts AB för att organisera sin elitverksamhet. FCK är ett helägt dotterbolag i koncernen Parken Sport & Entertainment, en koncern som också äger själva stadion Parken, Lalandia och Fitness.dk.
På tisdag avgörs nu om 2018 ska bli en framgång eller ett mindre lyckat år idrottsligt. Efter en oväntat medioker vårsäsong är det inte många som tror på att Malmö FF ska kunna nå ännu en allsvensk serieseger och SM-guld. Det är en i det närmaste orimlig tanke.
Felbedömning av spelartruppen
Det finns naturligtvis alltid flera förklaringar till uteblivna framgångar, men en dimension är i mina ögon viktig, som också belyser skillnaden mellan kort- och långsiktig planering. Inför säsongen 2018 gjordes en bedömning av vilken typ av trupp som behövdes både för att aspirera på SM-guld och kunna kvalificera sig till Europaspel. Det har visat sig att det kan ha varit en felbedömning givet vårens resultat.
Men det visar också på att MFF inte väljer att dra på sig höga omkostnader kopplat till spelartruppen för att nå kortsiktig framgång. Vid en vinst på tisdag är de så garanterade gruppspel i Europa till hösten och min bedömning är att vi inte nödvändigtvis kommer att se spektakulära dyra spelare i MFF i framtiden för att ytterligare medel kommer in.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.
På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar