När, var, hur och alltid "om"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så är gruppspelsfasen av fotbolls-VM i Ryssland över. Den första VM-turnering där VAR används som ett systematiskt säkerställande av rättvisa domslut. Men, vad är det egentligen som har hänt?

Till att börja med har vi fått se en helt ny repertoar av beteenden från spelare och ledare som försöker påverka domarna. Det är i det närmaste tragikomiskt att se hur det symboliska tecknandet av en fyrkant i luften helt plötsligt blivit den nya protesten. Mina egna tankar flyger lätt sarkastiskt tillbaka till minnet av ”Gäster med gester”.

Som gäster med gester, förbundskaptener pekar och viftar, spelare filmar och faller, domare ritar tv-skärmar i luften, nog är det ett skådespel som pågår i leken med den runda bollen, Foto:TT
Vi har fått se en ny typ av situation där domaren inte behöver ta ett beslut. I de tillfällen som kommentatorerna så tvekande brukar kalla ”fifty-fifty” i straffområdet, visar det sig att huvuddomaren nu verkar förlita sig på VAR-teamet och därför inte agerar omedelbart utan inväntar eventuell signal i sitt headset.

Ägnar sig åt charader

Min högst ovetenskapliga men ändå någorlunda systematiska observation är att det anfallande laget i den situationen slutar spela fotboll och istället ägnar sig åt charader med fyrkanter i luften och det andra laget går på en kontring. Alla – spelare, domare, publik, ledare, kommentatorer, korvgubben – ja alla går in i en halv minuts väntan på att VAR ska ingripa. 

Vi har fått en ny definition av rättvisa domslut. Tidigare kunde vi sitta och se repriser på situationer och en diskussion kunde leda till att det är en svår situation för domaren. Det går snabbt, svårt att ta ett snabbt beslut, beslutet kunde gå båda vägar och det lag som ”friades” i situationen hade lyckan med sig den gången.
Nu handlar diskussionerna mer om huruvida VAR ska kopplas in eller inte i en specifik situation och om VAR griper in så blir det en diskussion om hur TV-bilderna ska tolkas. En offsidesituation, där spelarnas exakta fysiska position på planen då en passning slås, javisst! Eller huruvida hela bollen har passerat mållinjen vid en målsituation, det funkar också, men… 

Möjligen det eller det

Det är också intressant att det är viktigt med rättvisa i enbart fyra på förhand definierade typer av situationer: Möjlig straffspark, direkta röda kort, mål, och identitetskoll (vem som ska ha ett kort efter en situation). Vari ligger rättvisan i om ett lag vinner boll på mittplan efter en regelvidrighet som inte upptäcks och därefter vid sitt anfall tilldöms straff efter en situation som inte heller uppmärksammas först, men döms efter VAR?

Ska bedöma intientionen

Sveriges sista gruppspelsmatch innehöll en situation där Sverige kunde ha tilldömts straff efter en misstänkt hands på en mexikansk spelare. Situationen fortsatte, spelet gick vidare och resulterar i en hörna för Sverige. Innan hörnan slås tecknar så domaren för att det ska tittas på TV. Efter en stunds utvärdering friar domaren och hörnan ska slås.
Det som är särskilt intressant i den här situationen att då lyssnade till hur situationen utvärderades av Jonas Eriksson (som är en utmärkt expertkommentator i studion) drog jag slutsatsen att det var en solklar straff som korrekt bortdömdes av VAR. Förvirrande? Javisst. Bara att förstå handsregeln fullständigt är en vetenskap i sig.
Domaren ska bedöma intention (vilket i sig är märkligt), handens placering i förhållande till kroppen, handens rörelse, den möjliga reaktionstiden att ta undan handen och om kroppsställningen är naturlig för situationen. En tolkning blir inte mer rättvis för att den sker framför en monitor.

Tre olika betraktande

Det framgår förhoppningsvis vid det här laget att jag är väldigt skeptisk till det sätt som VAR har introducerats inom fotbollen. Är jag traditionalist? Kanske det. Men min syn på fotboll, både som idrott och som kommersiell produkt bygger på en föreställning om ett intensivt och kontinuerligt flöde av osäkerheter och spänning. Domarens roll i detta har alltid varit känd, ibland sker det misstag, ibland görs en bedömning i en osäker situation där beslutet kunde gå at båda håll. Det är en del av sporten. ”Spela tills domaren blåser”, ”Dömt är dömt”. Om vi tar en snabb blick på vår egen produkt här hemma, Allsvenskan, så är den mångfacetterad. Jag brukar grovt dela in publiken inne på stadion i tre övergripande kategorier: 1) De engagerade supportrarna som bidrar med en fantastisk stämning; 2) de som tycker det är kul att gå på fotboll men inte nödvändigtvis engagerarar sig; och 3) de som lika gärna kunde ha sökt sig till en konkurrerande upplevelse men som går på match för att uppleva festen som helhet.

Skulle ödelägga tjusningen

Den passion som uttrycks för fotbollen av en del av publiken bidrar till den upplevelse som an annan del av publiken kommer för att uppleva. Den passionen närs av spänningen, ovissheten, osäkerheterna, det omedelbara i att reagera direkt på händelser på planen utan fördröjningar.

Jag är ovetenskapligt men fast övertygad om att ett införande av VAR i svensk fotboll skulle ödelägga en stor del av det vi menar är tjusningen med fotbollen. Är det lönt att fira ett mål?

Vi måste ju vänta till dess att motståndarlaget har gjort sin avspark, för innan dess kan VAR gripa in och underkänna det. En försvarsspelare gör en fin brytning i eget straffområde och laget kan kontra, men alla undrar över om en videodomare i ett rum någonstans eventuellt ser något som ingen annan har sett i situationen. Min tröst i det hela just nu är att Mats Enquist vid ett par tillfällen under VM har kommenterat VAR negativt på twitter och uttryckligen sagt att det inte finns några som helst planer på ett införande i Sverige.

Fotboll är intensitet. Fotboll är osäkerheter. Fotboll bygger på framgång men också på misstag. Fotboll är spänning. Fotboll är framförallt passion och inte alltid nödvändigtvis logik. Låt oss bevara passionen i svensk fotboll!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.