När, var, hur och alltid "om"
Så är gruppspelsfasen av fotbolls-VM i Ryssland över. Den första VM-turnering där VAR används som ett systematiskt säkerställande av rättvisa domslut. Men, vad är det egentligen som har hänt?
Till att börja med har vi fått se en helt ny repertoar av beteenden från spelare och ledare som försöker påverka domarna. Det är i det närmaste tragikomiskt att se hur det symboliska tecknandet av en fyrkant i luften helt plötsligt blivit den nya protesten. Mina egna tankar flyger lätt sarkastiskt tillbaka till minnet av ”Gäster med gester”.

Ägnar sig åt charader
Min högst ovetenskapliga men ändå någorlunda systematiska observation är att det anfallande laget i den situationen slutar spela fotboll och istället ägnar sig åt charader med fyrkanter i luften och det andra laget går på en kontring. Alla – spelare, domare, publik, ledare, kommentatorer, korvgubben – ja alla går in i en halv minuts väntan på att VAR ska ingripa.
Möjligen det eller det
Det är också intressant att det är viktigt med rättvisa i enbart fyra på förhand definierade typer av situationer: Möjlig straffspark, direkta röda kort, mål, och identitetskoll (vem som ska ha ett kort efter en situation). Vari ligger rättvisan i om ett lag vinner boll på mittplan efter en regelvidrighet som inte upptäcks och därefter vid sitt anfall tilldöms straff efter en situation som inte heller uppmärksammas först, men döms efter VAR?
Ska bedöma intientionen
Tre olika betraktande
Det framgår förhoppningsvis vid det här laget att jag är väldigt skeptisk till det sätt som VAR har introducerats inom fotbollen. Är jag traditionalist? Kanske det. Men min syn på fotboll, både som idrott och som kommersiell produkt bygger på en föreställning om ett intensivt och kontinuerligt flöde av osäkerheter och spänning. Domarens roll i detta har alltid varit känd, ibland sker det misstag, ibland görs en bedömning i en osäker situation där beslutet kunde gå at båda håll. Det är en del av sporten. ”Spela tills domaren blåser”, ”Dömt är dömt”. Om vi tar en snabb blick på vår egen produkt här hemma, Allsvenskan, så är den mångfacetterad. Jag brukar grovt dela in publiken inne på stadion i tre övergripande kategorier: 1) De engagerade supportrarna som bidrar med en fantastisk stämning; 2) de som tycker det är kul att gå på fotboll men inte nödvändigtvis engagerarar sig; och 3) de som lika gärna kunde ha sökt sig till en konkurrerande upplevelse men som går på match för att uppleva festen som helhet.
Skulle ödelägga tjusningen
Den passion som uttrycks för fotbollen av en del av publiken bidrar till den upplevelse som an annan del av publiken kommer för att uppleva. Den passionen närs av spänningen, ovissheten, osäkerheterna, det omedelbara i att reagera direkt på händelser på planen utan fördröjningar.
Jag är ovetenskapligt men fast övertygad om att ett införande av VAR i svensk fotboll skulle ödelägga en stor del av det vi menar är tjusningen med fotbollen. Är det lönt att fira ett mål?
Vi måste ju vänta till dess att motståndarlaget har gjort sin avspark, för innan dess kan VAR gripa in och underkänna det. En försvarsspelare gör en fin brytning i eget straffområde och laget kan kontra, men alla undrar över om en videodomare i ett rum någonstans eventuellt ser något som ingen annan har sett i situationen. Min tröst i det hela just nu är att Mats Enquist vid ett par tillfällen under VM har kommenterat VAR negativt på twitter och uttryckligen sagt att det inte finns några som helst planer på ett införande i Sverige.
Fotboll är intensitet. Fotboll är osäkerheter. Fotboll bygger på framgång men också på misstag. Fotboll är spänning. Fotboll är framförallt passion och inte alltid nödvändigtvis logik. Låt oss bevara passionen i svensk fotboll!
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…
Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.