När, var, hur och alltid "om"
Så är gruppspelsfasen av fotbolls-VM i Ryssland över. Den första VM-turnering där VAR används som ett systematiskt säkerställande av rättvisa domslut. Men, vad är det egentligen som har hänt?
Till att börja med har vi fått se en helt ny repertoar av beteenden från spelare och ledare som försöker påverka domarna. Det är i det närmaste tragikomiskt att se hur det symboliska tecknandet av en fyrkant i luften helt plötsligt blivit den nya protesten. Mina egna tankar flyger lätt sarkastiskt tillbaka till minnet av ”Gäster med gester”.
Ägnar sig åt charader
Min högst ovetenskapliga men ändå någorlunda systematiska observation är att det anfallande laget i den situationen slutar spela fotboll och istället ägnar sig åt charader med fyrkanter i luften och det andra laget går på en kontring. Alla – spelare, domare, publik, ledare, kommentatorer, korvgubben – ja alla går in i en halv minuts väntan på att VAR ska ingripa.
Möjligen det eller det
Det är också intressant att det är viktigt med rättvisa i enbart fyra på förhand definierade typer av situationer: Möjlig straffspark, direkta röda kort, mål, och identitetskoll (vem som ska ha ett kort efter en situation). Vari ligger rättvisan i om ett lag vinner boll på mittplan efter en regelvidrighet som inte upptäcks och därefter vid sitt anfall tilldöms straff efter en situation som inte heller uppmärksammas först, men döms efter VAR?
Ska bedöma intientionen
Tre olika betraktande
Det framgår förhoppningsvis vid det här laget att jag är väldigt skeptisk till det sätt som VAR har introducerats inom fotbollen. Är jag traditionalist? Kanske det. Men min syn på fotboll, både som idrott och som kommersiell produkt bygger på en föreställning om ett intensivt och kontinuerligt flöde av osäkerheter och spänning. Domarens roll i detta har alltid varit känd, ibland sker det misstag, ibland görs en bedömning i en osäker situation där beslutet kunde gå at båda håll. Det är en del av sporten. ”Spela tills domaren blåser”, ”Dömt är dömt”. Om vi tar en snabb blick på vår egen produkt här hemma, Allsvenskan, så är den mångfacetterad. Jag brukar grovt dela in publiken inne på stadion i tre övergripande kategorier: 1) De engagerade supportrarna som bidrar med en fantastisk stämning; 2) de som tycker det är kul att gå på fotboll men inte nödvändigtvis engagerarar sig; och 3) de som lika gärna kunde ha sökt sig till en konkurrerande upplevelse men som går på match för att uppleva festen som helhet.
Skulle ödelägga tjusningen
Den passion som uttrycks för fotbollen av en del av publiken bidrar till den upplevelse som an annan del av publiken kommer för att uppleva. Den passionen närs av spänningen, ovissheten, osäkerheterna, det omedelbara i att reagera direkt på händelser på planen utan fördröjningar.
Jag är ovetenskapligt men fast övertygad om att ett införande av VAR i svensk fotboll skulle ödelägga en stor del av det vi menar är tjusningen med fotbollen. Är det lönt att fira ett mål?
Vi måste ju vänta till dess att motståndarlaget har gjort sin avspark, för innan dess kan VAR gripa in och underkänna det. En försvarsspelare gör en fin brytning i eget straffområde och laget kan kontra, men alla undrar över om en videodomare i ett rum någonstans eventuellt ser något som ingen annan har sett i situationen. Min tröst i det hela just nu är att Mats Enquist vid ett par tillfällen under VM har kommenterat VAR negativt på twitter och uttryckligen sagt att det inte finns några som helst planer på ett införande i Sverige.
Fotboll är intensitet. Fotboll är osäkerheter. Fotboll bygger på framgång men också på misstag. Fotboll är spänning. Fotboll är framförallt passion och inte alltid nödvändigtvis logik. Låt oss bevara passionen i svensk fotboll!
Mest lästa just nu
Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het och klubbar säljer ovh köper för stora pengar.
IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton och totalt handlar det om intäkter på runt 100 miljoner kronor.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar