Kan ingen ge honom rätt information?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fredrik Reinfeldt blev invald som ny förbundsordförande i Svenska Fotbollförbundet tidigare i vår. Ett val där Reinfeldt helt utan erfarenhet inom fotbollsrörelsen vann över den betydligt mer meriterade Lars-Christer Olsson med 143 röster mot 111. Personligen hade jag hellre sett Olsson som ny ordförande, givet hans gedigna erfarenhet i såväl svensk som internationell fotboll och det omfattande nätverk han har inom rörelsen. Samtidigt tyckte jag det var orimligt att Reinfeldt inte ville yttra sig om sina visioner för svensk fotboll i det fall han blev vald. Men det måste ha funnits skäl ltill att valberedningen lyfte fram honom som deras kandidat...

Idag är min skepsis inför Reinfeldt förstärkt så till den milda grad att jag är rädd att han är direkt skadlig för svensk fotboll så som vi känner den. Reinfeldt har nu i SVT uttalat sig om sin syn på VAR inom fotbollen och sin syn på de föreningsdemokratiska beslut som ligger till grund för ett motstånd mot VAR i svensk elitfotboll:

”VAR är vår framtid… …Flera har ju börjat med att säga nej. Det finns inte en lång utredning, utveckling och diskussion… …Det är hela publikens fråga, inte bara några få supportrar. Alla har rätt att vara med och tycka och förstå och vilja något kring VAR.”

En logisk vurpa

Inledningsvis gör Reinfeldt en logisk vurpa här. Det är inte det värsta, det kommer vi till, men den bristande logiken är så underhållande att vi börjar med den: Reinfeldt anser alltså att det är fel att vara motståndare mot VAR utan att det gjorts grundlig utredning, men samtidigt är han tvärsäker på att det är framtiden för svensk fotboll utan att det gjorts grundlig utredning. Här finns det definitivt ett utrymme att vässa argumentationen.

Det som är betydligt mindre underhållande men desto mer graverande är synen på svensk föreningsdemokrati. Reinfeldt menar att det är några få supportrar som bromsar utvecklingen, en utveckling som skulle komma all publik till godo. Låt oss backa bandet lite. Det är inte tal om några få supportrar. 19 av de 32 klubbarna som ingår i Svensk Elitfotboll har årsmötesbeslut att aktivt ta avstånd från införandet av VAR i svensk fotboll. Det är inte några få supportrar, det är föreningsdemokratiska beslut tagna i föreningarnas högsta beslutande organ.

Jag får känslan av att det kanske är nödvändigt att skicka Reinfeldt på någon av RF/SISUs utmärkta kurser i föreningsarbete, eftersom han uppenbarligen inte förstår att svensk idrottsrörelse är medlemmarna i föreningarna, som i sin tur är medlemmar i specialidrottsförbund, som i sin tur är medlemmar i Riksidrottsförbundet RF. Besluten i föreningarna att motarbeta VAR är precis lika legitima som beslutet att välja Reinfeldt till ny ordförande i SvFF, dessa beslut bygger alla på samma fundamentala föreningsdemokratiska princip: En medlem, en röst.

Nog rörde han om

Att Reinfeldt vill inkludera övrig publik i beslutet visar bara på hans bristande förståelse för hur ”sports governance” fungerar. En betalande evenemangsbesökare är naturligtvis viktig för omsättningen för den arrangerande föreningen, men det betyder inte att den ska ha inflytande på beslut som rör tävlingsbestämmelser för den gällande idrotten.

Ett eventuellt beslut om införande av VAR berör endast de 32 elitföreningarna och därför är det helt naturligt att det är dessa föreningar som också har inflytande på beslutet. 19 av dessa föreningar har som sagt tagit beslut i föreningens högsta beslutande organ att ta avstånd från VAR. Det är inte bara några få supportrar.

Om Reinfeldt hade för ambition att röra om i gryten och göra sig obekväm hos många av förbundets medlemmar har han lyckats. Om inte bör han å det snaraste pudla och be alla de ideellt aktiva medlemmar i SvFFs föreningar, som tagit demokratiska beslut men nu blivit degraderade till ”några få saupportrar”, om ursäkt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen