Mycket jobb kvar innan FIFA är fritt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sven Junghagen har i sin forskning tillsammans med Mads Aurvandil studerat strukturella förutsättningar för korruption i FIFA. Här skriver Sven om deras resultat:  

"Tyvärr kan vi konstatera att en av de saker som kommer upp ”on top of mind”, när vi talar om korruption inom fotboll, är FIFA som organisation i allmänhet och skandalerna kring omröstningar avseende ordförandeskap och värdskap för VM i synnerhet". 

Ett digert arbete av undersökande journalister och en utredning av bl a FBI ledde till omfattande åtal mot ett antal funktionärer inom FIFA 2015. I utlåtandet från USA:s justitiedepartement framkommer ”korruption som är frenetisk, systematisk och djuprotad och dessutom spänner över minst två generationer av funktionärer inom FIFA”.  

Proceduren ändrades

En av konsekvenserna blev att proceduren ändrades för omröstningar inför beslut om värdskap och ordförandeskap inom FIFA. Tidigare var det den lilla exklusiva exekutiva kommittén som röstade. Efter reformen får istället alla ombud vid FIFA-kongressen lägga varsin röst. 

Ett grundläggande argument för detta var att det ansågs bli ekonomiskt omöjligt att muta sig till så många röster för att få igenom ett önskat majoritetsbeslut i kongressen. 

I en studie som nyligen publicerades i International Journal of Sport Policy and Politics analyserade vi nätverksstrukturen i FIFA för att se om vi kunde finna strukturella förutsättningar för en korruptionsregim vid omröstningar. Nätverksperspektivet som vi antog bygger på ett antal grundantaganden, där de två huvudsakliga är att beteenden studeras utifrån strukturella förutsättningar snarare än inre drivkrafter och att analysen fokuserar på länkar mellan individer snarare än individerna själva. Det är viktigt att poängtera att vi alltså inte försökte peka ut korrupta individer, utan att helt enkelt se om strukturen i sig var mottaglig för ett korrupt beteende. 

Vi sökte efter två möjliga regimer för korruption, en centralt kontrollerad regim och en horisontellt kontrollerad regim. Den första analysen bottnade i ett argument från undersökande journalisterna, då fraqmkom också att även efter omorganiseringen låg alltför mycket makt hos de ledande funktionärerna inom FIFA och därmed skulle det fortsatt vara upplagt för korruption. 

Den horisontellt kontrollerade regimen var mer öppen i sin frågeställning. Om nu omröstningarna utförs med alla ombud vid FIFA-kongressen och det är ekonomiskt omöjligt att muta sig till en majoritet, finns det då asymmetrier i nätverket som skapar förutsättningar för korruption? Enkelt uttryckt kan man säga att vi sökte positioner i nätverket där någon kan agera mäklare mellan de som röstar och de som köper röster.

Band mellan 522 aktörer 

Vi samlade in data under 2017 om band mellan 522 aktörer i nätverket och noterade förekomsten av koppling mellan var och en genom deltagande i olika styrelser, kommittéer och utskott. Ni kan föreställa er en jättetabell med 522 kolumner, 522 rader och i allt 272484 celler. Själva analysen gick så ut på att identifiera maktasymmetri med en kärna och en periferi, strukturella hål i nätverket, svaga och starka band mellan aktörer bara för att nämna några mått som användes.

Vår analys visade på att vi inte kan se en risk för en centralt kontrollerad regim. Vi identifierade 47 positioner som har ett signifikant inflytande och det anser vi är för många för att det ska vara möjligt gå samman i en koalition. 

Däremot fann vi tecken på risker för en horisontellt kontrollerad regim, där aktörer i nätverket innehar en position där de kan agera mäklare. Inte nödvändigtvis genom att mäkla en direkt transaktion, men genom att med olika former för inflytande kunna mobilisera röster vid en omröstning. Den möjligheten för ett fåtal att utnyttja en strukturell asymmetri i det formellt tilldelade inflytandet gör att argumentet att det är finansiellt ohållbart att muta alla röstare faller.

Vi identifierade elva sådana positioner i nätverket och det visade sig att ett år senare var fem av dessa anklagade för korruption i relation till deras roll i FIFA. Det bekräftar att vår metod för att studera det sociala nätverket är tillämplig för att identifiera strukturella förutsättningar för korruption.

Finns det då något sätt att organisera sig fri från korruption? Sannolikt inte, den perfekta organisationen som är helt symmetrisk, där alla aktörer har samma band till alla andra aktörer och alla har likvärdigt inflytande inom FIFA och sina respektive federationer är en rent utopisk föreställning. 

För att FIFA ska bli helt befriat från korruption krävs helt enkelt en ökad transparens och en genuin förändring av kulturen i maktskiktet inom fotbollen. 

Behövs flera kvinnor

Andra forskare har föreslagit dels att fler intressenter borde vara inblandade i besluten och att fler kvinnor behövs i organisationen, baserat på att ett flertal studier.

Kvinnor är generellt sett mindre benägna till korrupt beteende än män. 

Varje enskilt avslöjande är ett steg på vägen mot ett rättvist FIFA, men jag tror att vi fortfarande har en bra väg att gå.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sven junghagen

Fakta

Referensen till studien är:

Junghagen, S., & Aurvandil, M. (2020) Structural Susceptibility to Corruption in FIFA: a Social Network Analysis. International Journal of Sport Policy and Politics. 12(4), 655-677.

https://doi.org/10.1080/19406940.2020.1832133

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.