Mycket jobb kvar innan FIFA är fritt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sven Junghagen har i sin forskning tillsammans med Mads Aurvandil studerat strukturella förutsättningar för korruption i FIFA. Här skriver Sven om deras resultat:  

"Tyvärr kan vi konstatera att en av de saker som kommer upp ”on top of mind”, när vi talar om korruption inom fotboll, är FIFA som organisation i allmänhet och skandalerna kring omröstningar avseende ordförandeskap och värdskap för VM i synnerhet". 

Ett digert arbete av undersökande journalister och en utredning av bl a FBI ledde till omfattande åtal mot ett antal funktionärer inom FIFA 2015. I utlåtandet från USA:s justitiedepartement framkommer ”korruption som är frenetisk, systematisk och djuprotad och dessutom spänner över minst två generationer av funktionärer inom FIFA”.  

Proceduren ändrades

En av konsekvenserna blev att proceduren ändrades för omröstningar inför beslut om värdskap och ordförandeskap inom FIFA. Tidigare var det den lilla exklusiva exekutiva kommittén som röstade. Efter reformen får istället alla ombud vid FIFA-kongressen lägga varsin röst. 

Ett grundläggande argument för detta var att det ansågs bli ekonomiskt omöjligt att muta sig till så många röster för att få igenom ett önskat majoritetsbeslut i kongressen. 

I en studie som nyligen publicerades i International Journal of Sport Policy and Politics analyserade vi nätverksstrukturen i FIFA för att se om vi kunde finna strukturella förutsättningar för en korruptionsregim vid omröstningar. Nätverksperspektivet som vi antog bygger på ett antal grundantaganden, där de två huvudsakliga är att beteenden studeras utifrån strukturella förutsättningar snarare än inre drivkrafter och att analysen fokuserar på länkar mellan individer snarare än individerna själva. Det är viktigt att poängtera att vi alltså inte försökte peka ut korrupta individer, utan att helt enkelt se om strukturen i sig var mottaglig för ett korrupt beteende. 

Vi sökte efter två möjliga regimer för korruption, en centralt kontrollerad regim och en horisontellt kontrollerad regim. Den första analysen bottnade i ett argument från undersökande journalisterna, då fraqmkom också att även efter omorganiseringen låg alltför mycket makt hos de ledande funktionärerna inom FIFA och därmed skulle det fortsatt vara upplagt för korruption. 

Den horisontellt kontrollerade regimen var mer öppen i sin frågeställning. Om nu omröstningarna utförs med alla ombud vid FIFA-kongressen och det är ekonomiskt omöjligt att muta sig till en majoritet, finns det då asymmetrier i nätverket som skapar förutsättningar för korruption? Enkelt uttryckt kan man säga att vi sökte positioner i nätverket där någon kan agera mäklare mellan de som röstar och de som köper röster.

Band mellan 522 aktörer 

Vi samlade in data under 2017 om band mellan 522 aktörer i nätverket och noterade förekomsten av koppling mellan var och en genom deltagande i olika styrelser, kommittéer och utskott. Ni kan föreställa er en jättetabell med 522 kolumner, 522 rader och i allt 272484 celler. Själva analysen gick så ut på att identifiera maktasymmetri med en kärna och en periferi, strukturella hål i nätverket, svaga och starka band mellan aktörer bara för att nämna några mått som användes.

Vår analys visade på att vi inte kan se en risk för en centralt kontrollerad regim. Vi identifierade 47 positioner som har ett signifikant inflytande och det anser vi är för många för att det ska vara möjligt gå samman i en koalition. 

Däremot fann vi tecken på risker för en horisontellt kontrollerad regim, där aktörer i nätverket innehar en position där de kan agera mäklare. Inte nödvändigtvis genom att mäkla en direkt transaktion, men genom att med olika former för inflytande kunna mobilisera röster vid en omröstning. Den möjligheten för ett fåtal att utnyttja en strukturell asymmetri i det formellt tilldelade inflytandet gör att argumentet att det är finansiellt ohållbart att muta alla röstare faller.

Vi identifierade elva sådana positioner i nätverket och det visade sig att ett år senare var fem av dessa anklagade för korruption i relation till deras roll i FIFA. Det bekräftar att vår metod för att studera det sociala nätverket är tillämplig för att identifiera strukturella förutsättningar för korruption.

Finns det då något sätt att organisera sig fri från korruption? Sannolikt inte, den perfekta organisationen som är helt symmetrisk, där alla aktörer har samma band till alla andra aktörer och alla har likvärdigt inflytande inom FIFA och sina respektive federationer är en rent utopisk föreställning. 

För att FIFA ska bli helt befriat från korruption krävs helt enkelt en ökad transparens och en genuin förändring av kulturen i maktskiktet inom fotbollen. 

Behövs flera kvinnor

Andra forskare har föreslagit dels att fler intressenter borde vara inblandade i besluten och att fler kvinnor behövs i organisationen, baserat på att ett flertal studier.

Kvinnor är generellt sett mindre benägna till korrupt beteende än män. 

Varje enskilt avslöjande är ett steg på vägen mot ett rättvist FIFA, men jag tror att vi fortfarande har en bra väg att gå.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sven junghagen

Fakta

Referensen till studien är:

Junghagen, S., & Aurvandil, M. (2020) Structural Susceptibility to Corruption in FIFA: a Social Network Analysis. International Journal of Sport Policy and Politics. 12(4), 655-677.

https://doi.org/10.1080/19406940.2020.1832133

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het  och klubbar säljer ovh köper för stora pengar. 

IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som  blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton  och totalt handlar det om   intäkter på runt 100 miljoner kronor.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.