Miljonspelet inleds i Växjö

Det skiljde bara dagar mellan det första spadtaget till Östers nya fotbollsstadion på gamla Värendsvallen och Växjö Lakers sensationella avancemang till elitserien i hockey. Nu inleds jakten på hundratals miljoner i Växjö.
Annons

Växjö var lika med Öster och fotboll. I sin tur också framgång. Klubben tog SM-guld 1968, 1978, 1980 och 1981.

190 miljoner för Myresjö Arena

För några månader kom beslutet om att bygga en ny arena. Värendsvallen hade gjort sitt. I augusti 2012 ska Myresjöhus arena stå klar till en kostnad av 190 miljoner kronor och med plats för 12 000 åskådare.

- Fantastiskt att vi har kommit så här långt, jublade Östers ordförande Claes Lövgren när han tryckte ned spaden i backen.

Tre dagar senare tog Växjö Lakers steget upp i Elitserien i ishockey. Varken Lövgren eller entusiasterna inom ishockeyn trodde att det var möjligt för några månader sedan.

Nu blir idrotten verkligt ett miljonspel i stan.

Ny stadion och alert spelarbolag

Öster med en ny kommande modern fotbollsstadion och därtill ett spelarbolag, allt med sikte på att nästa kliv, dvs från Superettan och uppåt. Kommunen backar upp fotbollen, anslår nästan 200 miljoner till stadion och därtill har ett gäng företagare satt fart på ett spelarbolag.

På plats vid byggstarten fanns spelare och ledare i Öster och de sålde spadar för 200 kronor styck till privatpersoner och för det femdubbla priset till företag.

Samtliga spadar, 300 stycken, gick åt och på köpet fick spadinnehavaren sitt namn på en minnestavla som ska finnas i den nya arenan.

Saxofon och Lagrell

Östersupportern Ingmar Nordström spelade saxofon och på plats fanns också Lars-Åke Lagrell, förbundsordföranden och smålänningen.

- Fotbollsälskare, fotbollsvänner, och oss emellan, Österanhängare. Det här är stort, jättestort, sa den före detta landshövdingen i Kronoberg.

- Min förhoppning är att det ska spelas allsvensk fotboll på den här arenan 2012-2013, tillade Lagrell.

Krokig hockey

Växjö och hockey har en krokig bakgrund. Växjö HC gjorde konkurs för 13 år sedan, barskrapat och med endast sportsliga illusioner. Växjö Lakers bildades, tog form och nådde både kvalité och det yttersta målet, elitserien.

Ekonomihjulet snurrar allt fortare och ordförande Anders Öman tror att omsättningen hamnar på 100 miljoner från tänkta 60 till nästa säsong. Då finns där också 25 miljoner i utbetalning från Hockeyligan, det är alla klubbar berättigade.

Till saken hör att Lakers var illa ute bara för tre år sedan. En ny konkurs var hotande nära, drygt 2 miljoner saknades, men räddningsplanen höll. Inte minst kommunen kom till undsättning.

Kommunen kom till undsättning

En enig fritidsnämnd skapade ett nyttjanderättsavtal mellan Växjö kommun och Växjö Lakers och det gav klubben uppskov med hallhyror, därmed var den största faran över.

Då, i april 2008, hade klubben ett negativt kapital på cirka 2,1 miljoner kronor och orkade inte med arenahyror på 1,1 miljoner.
I dag är tonen en helt annan. Men att laget skulle nå elitserien var det få som trodde när kommunen tog beslutet i april i fjol att bygga Vida arena. Men ordförande Anders Öman sa faktiskt vid det tillfället:

- Fantastiskt roligt. Vår nya arena blir ett första steg mot elitserien.

Svårast är att driva anläggningen

Men Öman konstaterade också:

- Det enkla jobbet är att handla upp och bygga. Det svåra blir att driva anläggningarna och här har vi i Lakers tagit på oss ett jättestort ansvar.

Kommunen var förutseende och driftbidraget på 17.5 miljoner kronor har utökats med ytterligare en halv miljon och betalar också 250 000 kronor för att allmänheten ska några timmar iden nya hallen.

Smålänningarna har en förmåga att jobba tillsammans.

IFK Göteborgs 2020 var året med ideliga varningar om ett kraftigt minus i ekonomin. Nu när bokslutet står det klart att spelarförsäljningar blev klubbens räddning.

Den vägen kom det in 22 miljoner.  De pengarna och ett statligt stöd om 18,2 miljoner höll IFK uppe.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.