Miljonspelet inleds i Växjö

Det skiljde bara dagar mellan det första spadtaget till Östers nya fotbollsstadion på gamla Värendsvallen och Växjö Lakers sensationella avancemang till elitserien i hockey. Nu inleds jakten på hundratals miljoner i Växjö.

Växjö var lika med Öster och fotboll. I sin tur också framgång. Klubben tog SM-guld 1968, 1978, 1980 och 1981.

190 miljoner för Myresjö Arena

För några månader kom beslutet om att bygga en ny arena. Värendsvallen hade gjort sitt. I augusti 2012 ska Myresjöhus arena stå klar till en kostnad av 190 miljoner kronor och med plats för 12 000 åskådare.

- Fantastiskt att vi har kommit så här långt, jublade Östers ordförande Claes Lövgren när han tryckte ned spaden i backen.

Tre dagar senare tog Växjö Lakers steget upp i Elitserien i ishockey. Varken Lövgren eller entusiasterna inom ishockeyn trodde att det var möjligt för några månader sedan.

Nu blir idrotten verkligt ett miljonspel i stan.

Ny stadion och alert spelarbolag

Öster med en ny kommande modern fotbollsstadion och därtill ett spelarbolag, allt med sikte på att nästa kliv, dvs från Superettan och uppåt. Kommunen backar upp fotbollen, anslår nästan 200 miljoner till stadion och därtill har ett gäng företagare satt fart på ett spelarbolag.

På plats vid byggstarten fanns spelare och ledare i Öster och de sålde spadar för 200 kronor styck till privatpersoner och för det femdubbla priset till företag.

Samtliga spadar, 300 stycken, gick åt och på köpet fick spadinnehavaren sitt namn på en minnestavla som ska finnas i den nya arenan.

Saxofon och Lagrell

Östersupportern Ingmar Nordström spelade saxofon och på plats fanns också Lars-Åke Lagrell, förbundsordföranden och smålänningen.

- Fotbollsälskare, fotbollsvänner, och oss emellan, Österanhängare. Det här är stort, jättestort, sa den före detta landshövdingen i Kronoberg.

- Min förhoppning är att det ska spelas allsvensk fotboll på den här arenan 2012-2013, tillade Lagrell.

Krokig hockey

Växjö och hockey har en krokig bakgrund. Växjö HC gjorde konkurs för 13 år sedan, barskrapat och med endast sportsliga illusioner. Växjö Lakers bildades, tog form och nådde både kvalité och det yttersta målet, elitserien.

Ekonomihjulet snurrar allt fortare och ordförande Anders Öman tror att omsättningen hamnar på 100 miljoner från tänkta 60 till nästa säsong. Då finns där också 25 miljoner i utbetalning från Hockeyligan, det är alla klubbar berättigade.

Till saken hör att Lakers var illa ute bara för tre år sedan. En ny konkurs var hotande nära, drygt 2 miljoner saknades, men räddningsplanen höll. Inte minst kommunen kom till undsättning.

Kommunen kom till undsättning

En enig fritidsnämnd skapade ett nyttjanderättsavtal mellan Växjö kommun och Växjö Lakers och det gav klubben uppskov med hallhyror, därmed var den största faran över.

Då, i april 2008, hade klubben ett negativt kapital på cirka 2,1 miljoner kronor och orkade inte med arenahyror på 1,1 miljoner.
I dag är tonen en helt annan. Men att laget skulle nå elitserien var det få som trodde när kommunen tog beslutet i april i fjol att bygga Vida arena. Men ordförande Anders Öman sa faktiskt vid det tillfället:

- Fantastiskt roligt. Vår nya arena blir ett första steg mot elitserien.

Svårast är att driva anläggningen

Men Öman konstaterade också:

- Det enkla jobbet är att handla upp och bygga. Det svåra blir att driva anläggningarna och här har vi i Lakers tagit på oss ett jättestort ansvar.

Kommunen var förutseende och driftbidraget på 17.5 miljoner kronor har utökats med ytterligare en halv miljon och betalar också 250 000 kronor för att allmänheten ska några timmar iden nya hallen.

Smålänningarna har en förmåga att jobba tillsammans.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.