Miljonspelet inleds i Växjö

Det skiljde bara dagar mellan det första spadtaget till Östers nya fotbollsstadion på gamla Värendsvallen och Växjö Lakers sensationella avancemang till elitserien i hockey. Nu inleds jakten på hundratals miljoner i Växjö.

Växjö var lika med Öster och fotboll. I sin tur också framgång. Klubben tog SM-guld 1968, 1978, 1980 och 1981.

190 miljoner för Myresjö Arena

För några månader kom beslutet om att bygga en ny arena. Värendsvallen hade gjort sitt. I augusti 2012 ska Myresjöhus arena stå klar till en kostnad av 190 miljoner kronor och med plats för 12 000 åskådare.

- Fantastiskt att vi har kommit så här långt, jublade Östers ordförande Claes Lövgren när han tryckte ned spaden i backen.

Tre dagar senare tog Växjö Lakers steget upp i Elitserien i ishockey. Varken Lövgren eller entusiasterna inom ishockeyn trodde att det var möjligt för några månader sedan.

Nu blir idrotten verkligt ett miljonspel i stan.

Ny stadion och alert spelarbolag

Öster med en ny kommande modern fotbollsstadion och därtill ett spelarbolag, allt med sikte på att nästa kliv, dvs från Superettan och uppåt. Kommunen backar upp fotbollen, anslår nästan 200 miljoner till stadion och därtill har ett gäng företagare satt fart på ett spelarbolag.

På plats vid byggstarten fanns spelare och ledare i Öster och de sålde spadar för 200 kronor styck till privatpersoner och för det femdubbla priset till företag.

Samtliga spadar, 300 stycken, gick åt och på köpet fick spadinnehavaren sitt namn på en minnestavla som ska finnas i den nya arenan.

Saxofon och Lagrell

Östersupportern Ingmar Nordström spelade saxofon och på plats fanns också Lars-Åke Lagrell, förbundsordföranden och smålänningen.

- Fotbollsälskare, fotbollsvänner, och oss emellan, Österanhängare. Det här är stort, jättestort, sa den före detta landshövdingen i Kronoberg.

- Min förhoppning är att det ska spelas allsvensk fotboll på den här arenan 2012-2013, tillade Lagrell.

Krokig hockey

Växjö och hockey har en krokig bakgrund. Växjö HC gjorde konkurs för 13 år sedan, barskrapat och med endast sportsliga illusioner. Växjö Lakers bildades, tog form och nådde både kvalité och det yttersta målet, elitserien.

Ekonomihjulet snurrar allt fortare och ordförande Anders Öman tror att omsättningen hamnar på 100 miljoner från tänkta 60 till nästa säsong. Då finns där också 25 miljoner i utbetalning från Hockeyligan, det är alla klubbar berättigade.

Till saken hör att Lakers var illa ute bara för tre år sedan. En ny konkurs var hotande nära, drygt 2 miljoner saknades, men räddningsplanen höll. Inte minst kommunen kom till undsättning.

Kommunen kom till undsättning

En enig fritidsnämnd skapade ett nyttjanderättsavtal mellan Växjö kommun och Växjö Lakers och det gav klubben uppskov med hallhyror, därmed var den största faran över.

Då, i april 2008, hade klubben ett negativt kapital på cirka 2,1 miljoner kronor och orkade inte med arenahyror på 1,1 miljoner.
I dag är tonen en helt annan. Men att laget skulle nå elitserien var det få som trodde när kommunen tog beslutet i april i fjol att bygga Vida arena. Men ordförande Anders Öman sa faktiskt vid det tillfället:

- Fantastiskt roligt. Vår nya arena blir ett första steg mot elitserien.

Svårast är att driva anläggningen

Men Öman konstaterade också:

- Det enkla jobbet är att handla upp och bygga. Det svåra blir att driva anläggningarna och här har vi i Lakers tagit på oss ett jättestort ansvar.

Kommunen var förutseende och driftbidraget på 17.5 miljoner kronor har utökats med ytterligare en halv miljon och betalar också 250 000 kronor för att allmänheten ska några timmar iden nya hallen.

Smålänningarna har en förmåga att jobba tillsammans.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Matchfixning döljer en brutal sanning och växer i alla bemärkelser,till flera människor och till flera idrotter., Måndagens dubbla seminarium i Almedalen påvisade skrämmande fakta och fick många att rygga tillbaka.

Men - när kriminella nätverk ser en växande inkomstkälla, och gängkrig uppstår på grund av just konkurrensen, och då flera spelare, ledare och föreningar i framför allt fotboll blir inblandade, då lägger polisen ned sin specialgrupp som har jobbat med framgång, och internationellt antar Sverige en låg profil och får inget uträttat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.