Miljonspelet inleds i Växjö

Det skiljde bara dagar mellan det första spadtaget till Östers nya fotbollsstadion på gamla Värendsvallen och Växjö Lakers sensationella avancemang till elitserien i hockey. Nu inleds jakten på hundratals miljoner i Växjö.

Växjö var lika med Öster och fotboll. I sin tur också framgång. Klubben tog SM-guld 1968, 1978, 1980 och 1981.

190 miljoner för Myresjö Arena

För några månader kom beslutet om att bygga en ny arena. Värendsvallen hade gjort sitt. I augusti 2012 ska Myresjöhus arena stå klar till en kostnad av 190 miljoner kronor och med plats för 12 000 åskådare.

- Fantastiskt att vi har kommit så här långt, jublade Östers ordförande Claes Lövgren när han tryckte ned spaden i backen.

Tre dagar senare tog Växjö Lakers steget upp i Elitserien i ishockey. Varken Lövgren eller entusiasterna inom ishockeyn trodde att det var möjligt för några månader sedan.

Nu blir idrotten verkligt ett miljonspel i stan.

Ny stadion och alert spelarbolag

Öster med en ny kommande modern fotbollsstadion och därtill ett spelarbolag, allt med sikte på att nästa kliv, dvs från Superettan och uppåt. Kommunen backar upp fotbollen, anslår nästan 200 miljoner till stadion och därtill har ett gäng företagare satt fart på ett spelarbolag.

På plats vid byggstarten fanns spelare och ledare i Öster och de sålde spadar för 200 kronor styck till privatpersoner och för det femdubbla priset till företag.

Samtliga spadar, 300 stycken, gick åt och på köpet fick spadinnehavaren sitt namn på en minnestavla som ska finnas i den nya arenan.

Saxofon och Lagrell

Östersupportern Ingmar Nordström spelade saxofon och på plats fanns också Lars-Åke Lagrell, förbundsordföranden och smålänningen.

- Fotbollsälskare, fotbollsvänner, och oss emellan, Österanhängare. Det här är stort, jättestort, sa den före detta landshövdingen i Kronoberg.

- Min förhoppning är att det ska spelas allsvensk fotboll på den här arenan 2012-2013, tillade Lagrell.

Krokig hockey

Växjö och hockey har en krokig bakgrund. Växjö HC gjorde konkurs för 13 år sedan, barskrapat och med endast sportsliga illusioner. Växjö Lakers bildades, tog form och nådde både kvalité och det yttersta målet, elitserien.

Ekonomihjulet snurrar allt fortare och ordförande Anders Öman tror att omsättningen hamnar på 100 miljoner från tänkta 60 till nästa säsong. Då finns där också 25 miljoner i utbetalning från Hockeyligan, det är alla klubbar berättigade.

Till saken hör att Lakers var illa ute bara för tre år sedan. En ny konkurs var hotande nära, drygt 2 miljoner saknades, men räddningsplanen höll. Inte minst kommunen kom till undsättning.

Kommunen kom till undsättning

En enig fritidsnämnd skapade ett nyttjanderättsavtal mellan Växjö kommun och Växjö Lakers och det gav klubben uppskov med hallhyror, därmed var den största faran över.

Då, i april 2008, hade klubben ett negativt kapital på cirka 2,1 miljoner kronor och orkade inte med arenahyror på 1,1 miljoner.
I dag är tonen en helt annan. Men att laget skulle nå elitserien var det få som trodde när kommunen tog beslutet i april i fjol att bygga Vida arena. Men ordförande Anders Öman sa faktiskt vid det tillfället:

- Fantastiskt roligt. Vår nya arena blir ett första steg mot elitserien.

Svårast är att driva anläggningen

Men Öman konstaterade också:

- Det enkla jobbet är att handla upp och bygga. Det svåra blir att driva anläggningarna och här har vi i Lakers tagit på oss ett jättestort ansvar.

Kommunen var förutseende och driftbidraget på 17.5 miljoner kronor har utökats med ytterligare en halv miljon och betalar också 250 000 kronor för att allmänheten ska några timmar iden nya hallen.

Smålänningarna har en förmåga att jobba tillsammans.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.