När 35 miljoner bara försvinner...

Hockeylaget Timrå IK nalkas sitt öde. Efter degraderingen från elitserien flyr spelarna och ekonomin galopperar. Med degraderingen försvinner 35 miljoner.Nu heter det att tre banker ska rädda klubben. Ett lån på uppemot 20 miljoner kronor krävs omedelbart.
Lars Nolander är den som ska reda upp situationen i Timrå IK. Det står redan klart att klubben tappar 35 miljoner och ett banklån på nära 20 miljoner ska rädda likviditeten. Foto: Stig Kenne, Scanpix


Hoppet stod till tre banker, men Nordea har hoppat av förhandlingarna och kvar är Handelsbanken och Swedbank.

Om inte, ja, då...

- Vi har en väldigt svårt likviditetssituation som gör att inom en vecka eller två måste vi ha klart med ett banklån, men ordet konkurs vill jag inte ta i min mun, har Lars Nolander, klubbdirektören, betonat i intervjuer.

Utan ett mångmiljonlån blir det kris, kanske av det värsta slaget.

- Då måste vi hitta lösningar för längre avbetalningsplaner med våra leverantörer, och hitta andra sätt att minska våra kostnader.

Ideliga krismöten

Har han inte samtal med banker så är han på besök hos sponsorer, gamla som nya, eller hos kommunens politiker. Allt i samma ärende, att hålla Timrå IK vid liv.

Det fanns en förhoppning om att bankerna kunde komma med ett besked den här veckan. Nu dröjer det till nästa vecka.

Timrås politiker hoppas lika mycket som Lars Nolander. De har haft stadiga kvartalsmöten. Inte minst sedan fullmäktige tog beslutet att överlåta kommunens pantbrev på Eon Arena. På det viset har klubben ändå en viss säkerhet för ett banklån.

Lågbudgetsatsning

- De verkar positivt inställda till att vi jobbar rätt. Det är ju lätt för dem att vara det för dom ska inte tillföra några pengar. Kommunen behöver ju bara släppa pantbrevet,  påpekade Lars Nolander efter beslutet.

Men visst har beskedet stort värde. Så mycket annat har inte klubben att hänga upp tillvaron på.

Efter 13 säsonger saknade laget kvalité nog för att behålla statusen som ett elitserielag.

Den här vintern har klubbledningen insett den ekonomiska verkligheten och tvingats till en lågbudgetsatsning. Det fanns inte pengar till annat, så valet var lätt – och svårt. Från den stunden styrelsen tog det beslutet insåg man att klubben levde farligt.

En vision utan ishockey

Timrå kommun har upprättat ett slags mål för sin existens, Vision 2015, men det blir utan ett elitserielag, det stan är känd för sedan decennier tillbaka. ”Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet!” får det heta i alla fall.

17 991 invånare bor här, bara 13 km norr om centrala Sundsvall. En stor andel är pendlare till Sundsvall där också de största sponsorerna finns, eller fanns.

Det är lätt att hamna på en jämförelse med Leksand och 15 289 invånare. Två mindre orter och egentligen oförmögna att bära ett elitserielag.

Men Leksand är, om inte hela länets lag, så åtminstone till stora delar Dalarnas lag.

Det är lite skillnad i Medelpad. 

Många välkända namn

Tittar man på en uppräkning av kända profiler från Timrå inser man vilken betydelse idrotten har haft, ja, kanske har. Det är hockeyns Henrik Zetterberg (född i Njurunda, men fostrad som spelare i Timrå), Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg, Mats Näslund,  Inge Hammarström,  Magdalena Forsberg från skidskytte och hennes Henrik Forsberg, och så kommer Henrik Flyman (gitarrist och kompositör), operasångerskan Siv Wennberg och skådespelaren Lennart Jähkel.

Så hockeyn har en fast plats hos många.

Men det kan förändras och det är vad som sker just nu.

Saknat resurser

Timrå har inte haft inte tillräckligt med resurser och kvalitén som elitlag har minskat.

Klubben gjorde en satsning till 2009/10 med målet att bli ett topplag, att höja statusen och därmed få det lättare med sponsorer och publik.

Den säsongen kostade. I pengar och i förtroende. Kvar är skulder.

Hedrar klubben

Lars Nolander påpekar att klubben insåg allvaret till den här vintern och därför hållit tillbaka investeringarna . Truppen var inte tillräckligt stark, men det innebar inte att man värvade för pengarna som inte fanns.

Det hedrar Timrå IK i dag. Nolander har påpekat:

- Vi har en resultaträkning som är stark och en låg belåning. Om vi får ett lån på 20 miljoner nu kommer vi ha totalt 39 miljoner i lån och då äger vi också arenan, det är fullt rimligt att klara.

Stor skillnad

Kostnadsmedvetandet innebar, enligt Nolander, att man har sparat uppemot 10 miljoner.

Samtidigt går man nu in i en helt ny verklighet.

Borta är Hockeyligans 26,5 miljoner i framför allt TV-ersättning och centrala sponsoravtal. Motsvarande summa i Allsvenskan är 2,5 miljoner.

I klubben har man också gjort den uppskattningen att 10 miljoner kronor försvinner från egna sponsorer och publik. Det kan bli mer eftersom man inte riktigt vet hur företagen reagerar på nedflyttningen.

Rea på matchtröjor

Klubben tappar alltså runt 35 miljoner kronor. Spelarbudgeten minskar med två tredjedelar, från vinterns 30 miljoner till runt 10 miljoner.  Alla måste inse vad det innebär...

För att bygga nytt, med juniorer och ändå några trotjänare, krävs ändå en viss kassa. Den är inte stor i dag och därför behövs de de där 20 bankmiljonerna.

Klubben lider svårt av likviditetsproblem. Utan det där lånet, då...

I Timrå IK:s shop är det lagerrensning. En kopia av A-lagets matchtröjor kostar 595 kr. Ordinarie pris saknas, den prislappen är borta.

Thomas Ejderhov

Göran Lantz (inte verifierad)

fre, 2013-04-12 19:45

1. Ebb i kassan innan man åkte ur elitserien

Det är viktigt att komma ihåg att Timrå sökte om de 20 milj i lån för att klara likviditeten INNAN ens kvalserien startade. Det under den här säsongen när de forfarande hade 26,5 milj i erästtning från hockeyligan. Så det är inte degraderingen som orsakat krisen, den fanns där innan. Den blir ÄNNU värre nu när de dessutom åkt ur elitserien.

Thorbjörn Lundin (inte verifierad)

lör, 2013-04-13 11:22

2. Inte försvarbart

Det är knappast ekonomiskt försvarbart att åka ur en serie medd så stora konsekvenser. Vilken annan bransch spelar med så stora risker?

Göran Lantz (inte verifierad)

lör, 2013-04-13 19:19

3. @Torbjörn Lundin

Vet inte om vi ska diskutera "branscher" eller sport. DE sportsliga förutsättningarna kräver att lag kan avancera i seriesystem, och då några åka ur. Skulle vi se det företagsmässigt och stänga elitserien och trygga "företagens" förutsättningar, vilka ska då få vara med, och vilka lag och städer ska få stå utanför? Vad händer med hockeyintresset i landet då? Det är ju det här med slutspel åt båda håll i våra serier som skapar intresse och sportens fortlevnad. Leksand t ex hade 37.000 åskådare på fem matcher i kvalserien. Skulle Leksands publiksiffror varit lika stora i allsvenskan med en stängd elitserie? Nej, supportnarna har stått därför att stötta sitt lag till avancemang

KentW (inte verifierad)

sön, 2013-04-14 09:46

4. Pengarna styr...

.....som alltid! NHL var för ett antal år sen i en liknande situation som Allsvenskan är nu, svikande publiksiffror och lag i ekonomisk kris, ett helt (bo)lag flyttade till Kalifornien för att hitta mer publik. Lösningen på problemet med att det går att "köpa ihop" ett topplag blev enkel och genial. Ett totalt lönetak per klubb. Kombinera det med att låta mer av TV-pengarna "rinna" ner genom seriesystemet så skulle "plantskolorna" för Elitserien kunna producera fler duktiga spelare till högre serier och det skulle då höja kvaliten i Svensk ishockey. Vilket skulle locka fler sponsorer osv.

Thorbjörn Lundin (inte verifierad)

tis, 2013-04-16 18:21

5. Idrott är en egen bransch

Automatisk upp- och nedflyttning efter utebliven sportslig framgång är ett gammalt sätt att se på branschen idrott och knappast adekvat för dagens förutsättningar. Idrotten har sedan länge lämnat amatörismen och de stora lagidrotterna håller numera enbart professionella utövare. Omsättningarna är många gånger i storlek med medelstora företag. Någon riskminimering till alla dessa satsade pengar finns inte. Därför krävs det ett nytt sätt att organisera lagidrotten. Förstår inte varför mitt favoritlag skall riskera att ramla ur serien. Det måste väl vara bättre att lagen slåss om mästerskapet och alla dem som uppfyller dessa krav kan delta. Hur många ishockeyföreningar finns det som har kapacitet och möjlighet att vara med?
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.