Klubbarna fortsätter att tjäna miljarder

Intäkterna för de 20 fotbollsklubbar som tjänar mest i världen uppgick under säsongen 2012/13 till 5,4 miljarder euro. Deras intäkter fortsätter bara att öka, visar en ny undersökning. Det gör också utgifterna...
Inom den internationella fotbollen är det bra fart på både bollen och pengarna. De 20 ledande klubbarna tjänade över 5 miljarder kronor under 2013.

 

Ökningen är så stor som 8 procent (400 miljoner EUR) jämfört med föregående säsong. Det framkommer i den årliga rapporten, Football Money League, från revisions- och konsultbolaget Deloitte.

Real toppar igen

Rapporten visar bland annat att:
• Intäkterna hos topp 20-klubbarna ökar med 8 procent till 5,4 miljarder EUR.

• Real Madrid toppar intäktsligan för nionde året i rad med intäkter på 519 miljoner EUR.

• Paris Saint-Germain klättrar till plats fem med intäkter på nästan 400 miljoner EUR.

• De turkiska klubbarna Galatasaray och Fenerbahçe tar sig in bland topp 20-klubbarna.

Topp 5 på listan:
Real Madrid (518,9 miljoner EUR)
FC Barcelona (482,6 miljoner EUR)
Bayern München (431,2 miljoner EUR)
Manchester United (423,8 miljoner EUR)
Paris Saint-Germain (398,8 miljoner EUR)

Öker mer än den globala ekonomin

Att Real Madrid toppar intäktsligan för nionde året i rad innebär att de slår Manchester Uniteds tidigare rekord på åtta år i ledningen. FC Barcelona ligger kvar på andra plats, medan Bayern Münchens framgångsrika säsong lett till en tredjeplats i Money League.

- De totala intäkterna för topp 20-klubbarna, som nästan alla ökade sin omsättning under 2012/13, har ökat med 8 procent, vilket är en mycket snabbare tillväxt än den globala ekonomin i stort, , säger Dan Jones, ansvarig partner för Sports Business Group, Deloitte.

- Tillväxten skedde redan innan de nya tv-avtalen för Premier League och Bundesliga och det kommer att påverka klubbarnas intäkter positivt i nästa års rapport.

PSG avancerar

En av de största förändringarna i årets Football Money League är att Paris Saint-Germain avancerar till femte plats på listan. Klubben har nästan fyrdubblat sina intäkter sedan säsongen 2010/11, till 398,8 miljoner euro. Det inkluderar kommersiella intäkter (sponsor, reklam och rättigheter) på 254,7 miljoner – den högsta enskilda inkomstkällan någonsin hos en fotbollsklubb.

- PSG är den klubb som klättrat snabbast på årets lista - till den högsta placeringen någonsin för en fransk klubb. PSG är Frankrikes enda representant bland topp 20-klubbarna, säger Austin Houlihan, Senior Manager, Sports Business Group, Deloitte

- Vi förväntar oss att klubben stannar kvar bland topp 5-lagen de närmaste åren, tack vare kommersiellt stöd och stark uppbackning från sina ägare i Quatar. Att David Beckham skrev på för PSG under den senare halvan av 2012/13 stärkte klubbens internationella profil.

Utöver Beckham har också Zlatan Ibrahimovic ytterligare bidragit till att öka klubbens exponering.

Turkiska klubbar på frammarsch

Galatasarays och Fenerbahçes placeringar på listan innebär att två klubbar utanför ”big five”-länderna i Europa för första gången sedan 2005/06 finns med bland topp 20-lagen.

Även om klubbarna inom ”big five”-ligorna fortsätter att dominera Money League så tydliggör Galatasaray, Fenerbahçe och brasilianska Corinthians närvaro på topp 30-listan den allt större konkurrensen från klubbar i tillväxtländer.

- Ländernas allt starkare ekonomi, passion för fotboll och förbättrade struktur inom sporten bidrar till stark tillväxt för de största klubbarna. Att bra arenor är viktigt för klubbarnas tillväxt bevisas bland annat av Galatasarays Türk Telekom Arena, som invigdes 2011 och idag räknas som en av Europas bästa, säger Austin Houlihan.

Magnus Sjöholm (inte verifierad)

tors, 2014-01-23 22:26

1. ...men utgifter då?

Hur intressant är det egentligen med intäkter när man inte redovisar utgifter? EMD hävdar i dag att affären Bale allt som allt kostar Madrid 265 miljoner €. Madrid, och det nästan presidentlösa Barça, har gigantiska, skulder som naturligtvis påverkar/kommer påverka deras konkurrenskraft.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.