Klubbarna fortsätter att tjäna miljarder

Intäkterna för de 20 fotbollsklubbar som tjänar mest i världen uppgick under säsongen 2012/13 till 5,4 miljarder euro. Deras intäkter fortsätter bara att öka, visar en ny undersökning. Det gör också utgifterna...
Inom den internationella fotbollen är det bra fart på både bollen och pengarna. De 20 ledande klubbarna tjänade över 5 miljarder kronor under 2013.

 

Ökningen är så stor som 8 procent (400 miljoner EUR) jämfört med föregående säsong. Det framkommer i den årliga rapporten, Football Money League, från revisions- och konsultbolaget Deloitte.

Real toppar igen

Rapporten visar bland annat att:
• Intäkterna hos topp 20-klubbarna ökar med 8 procent till 5,4 miljarder EUR.

• Real Madrid toppar intäktsligan för nionde året i rad med intäkter på 519 miljoner EUR.

• Paris Saint-Germain klättrar till plats fem med intäkter på nästan 400 miljoner EUR.

• De turkiska klubbarna Galatasaray och Fenerbahçe tar sig in bland topp 20-klubbarna.

Topp 5 på listan:
Real Madrid (518,9 miljoner EUR)
FC Barcelona (482,6 miljoner EUR)
Bayern München (431,2 miljoner EUR)
Manchester United (423,8 miljoner EUR)
Paris Saint-Germain (398,8 miljoner EUR)

Öker mer än den globala ekonomin

Att Real Madrid toppar intäktsligan för nionde året i rad innebär att de slår Manchester Uniteds tidigare rekord på åtta år i ledningen. FC Barcelona ligger kvar på andra plats, medan Bayern Münchens framgångsrika säsong lett till en tredjeplats i Money League.

- De totala intäkterna för topp 20-klubbarna, som nästan alla ökade sin omsättning under 2012/13, har ökat med 8 procent, vilket är en mycket snabbare tillväxt än den globala ekonomin i stort, , säger Dan Jones, ansvarig partner för Sports Business Group, Deloitte.

- Tillväxten skedde redan innan de nya tv-avtalen för Premier League och Bundesliga och det kommer att påverka klubbarnas intäkter positivt i nästa års rapport.

PSG avancerar

En av de största förändringarna i årets Football Money League är att Paris Saint-Germain avancerar till femte plats på listan. Klubben har nästan fyrdubblat sina intäkter sedan säsongen 2010/11, till 398,8 miljoner euro. Det inkluderar kommersiella intäkter (sponsor, reklam och rättigheter) på 254,7 miljoner – den högsta enskilda inkomstkällan någonsin hos en fotbollsklubb.

- PSG är den klubb som klättrat snabbast på årets lista - till den högsta placeringen någonsin för en fransk klubb. PSG är Frankrikes enda representant bland topp 20-klubbarna, säger Austin Houlihan, Senior Manager, Sports Business Group, Deloitte

- Vi förväntar oss att klubben stannar kvar bland topp 5-lagen de närmaste åren, tack vare kommersiellt stöd och stark uppbackning från sina ägare i Quatar. Att David Beckham skrev på för PSG under den senare halvan av 2012/13 stärkte klubbens internationella profil.

Utöver Beckham har också Zlatan Ibrahimovic ytterligare bidragit till att öka klubbens exponering.

Turkiska klubbar på frammarsch

Galatasarays och Fenerbahçes placeringar på listan innebär att två klubbar utanför ”big five”-länderna i Europa för första gången sedan 2005/06 finns med bland topp 20-lagen.

Även om klubbarna inom ”big five”-ligorna fortsätter att dominera Money League så tydliggör Galatasaray, Fenerbahçe och brasilianska Corinthians närvaro på topp 30-listan den allt större konkurrensen från klubbar i tillväxtländer.

- Ländernas allt starkare ekonomi, passion för fotboll och förbättrade struktur inom sporten bidrar till stark tillväxt för de största klubbarna. Att bra arenor är viktigt för klubbarnas tillväxt bevisas bland annat av Galatasarays Türk Telekom Arena, som invigdes 2011 och idag räknas som en av Europas bästa, säger Austin Houlihan.

Magnus Sjöholm (inte verifierad)

tors, 2014-01-23 22:26

1. ...men utgifter då?

Hur intressant är det egentligen med intäkter när man inte redovisar utgifter? EMD hävdar i dag att affären Bale allt som allt kostar Madrid 265 miljoner €. Madrid, och det nästan presidentlösa Barça, har gigantiska, skulder som naturligtvis påverkar/kommer påverka deras konkurrenskraft.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress. Fotot kompletterades med orden ”Landslaget är en dröm som gått i uppfyllelse. Men vi hade aldrig varit här utan dom som trodde på oss från början. Dom som fick oss att älska fotboll och börja drömma. Tack för allt ni gjort för oss. Tack till våra moderklubbar".   En snygg gest som mottogs med sympati och uppskattning från många håll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.