Klubbarna fortsätter att tjäna miljarder

Intäkterna för de 20 fotbollsklubbar som tjänar mest i världen uppgick under säsongen 2012/13 till 5,4 miljarder euro. Deras intäkter fortsätter bara att öka, visar en ny undersökning. Det gör också utgifterna...
Inom den internationella fotbollen är det bra fart på både bollen och pengarna. De 20 ledande klubbarna tjänade över 5 miljarder kronor under 2013.

 

Ökningen är så stor som 8 procent (400 miljoner EUR) jämfört med föregående säsong. Det framkommer i den årliga rapporten, Football Money League, från revisions- och konsultbolaget Deloitte.

Real toppar igen

Rapporten visar bland annat att:
• Intäkterna hos topp 20-klubbarna ökar med 8 procent till 5,4 miljarder EUR.

• Real Madrid toppar intäktsligan för nionde året i rad med intäkter på 519 miljoner EUR.

• Paris Saint-Germain klättrar till plats fem med intäkter på nästan 400 miljoner EUR.

• De turkiska klubbarna Galatasaray och Fenerbahçe tar sig in bland topp 20-klubbarna.

Topp 5 på listan:
Real Madrid (518,9 miljoner EUR)
FC Barcelona (482,6 miljoner EUR)
Bayern München (431,2 miljoner EUR)
Manchester United (423,8 miljoner EUR)
Paris Saint-Germain (398,8 miljoner EUR)

Öker mer än den globala ekonomin

Att Real Madrid toppar intäktsligan för nionde året i rad innebär att de slår Manchester Uniteds tidigare rekord på åtta år i ledningen. FC Barcelona ligger kvar på andra plats, medan Bayern Münchens framgångsrika säsong lett till en tredjeplats i Money League.

- De totala intäkterna för topp 20-klubbarna, som nästan alla ökade sin omsättning under 2012/13, har ökat med 8 procent, vilket är en mycket snabbare tillväxt än den globala ekonomin i stort, , säger Dan Jones, ansvarig partner för Sports Business Group, Deloitte.

- Tillväxten skedde redan innan de nya tv-avtalen för Premier League och Bundesliga och det kommer att påverka klubbarnas intäkter positivt i nästa års rapport.

PSG avancerar

En av de största förändringarna i årets Football Money League är att Paris Saint-Germain avancerar till femte plats på listan. Klubben har nästan fyrdubblat sina intäkter sedan säsongen 2010/11, till 398,8 miljoner euro. Det inkluderar kommersiella intäkter (sponsor, reklam och rättigheter) på 254,7 miljoner – den högsta enskilda inkomstkällan någonsin hos en fotbollsklubb.

- PSG är den klubb som klättrat snabbast på årets lista - till den högsta placeringen någonsin för en fransk klubb. PSG är Frankrikes enda representant bland topp 20-klubbarna, säger Austin Houlihan, Senior Manager, Sports Business Group, Deloitte

- Vi förväntar oss att klubben stannar kvar bland topp 5-lagen de närmaste åren, tack vare kommersiellt stöd och stark uppbackning från sina ägare i Quatar. Att David Beckham skrev på för PSG under den senare halvan av 2012/13 stärkte klubbens internationella profil.

Utöver Beckham har också Zlatan Ibrahimovic ytterligare bidragit till att öka klubbens exponering.

Turkiska klubbar på frammarsch

Galatasarays och Fenerbahçes placeringar på listan innebär att två klubbar utanför ”big five”-länderna i Europa för första gången sedan 2005/06 finns med bland topp 20-lagen.

Även om klubbarna inom ”big five”-ligorna fortsätter att dominera Money League så tydliggör Galatasaray, Fenerbahçe och brasilianska Corinthians närvaro på topp 30-listan den allt större konkurrensen från klubbar i tillväxtländer.

- Ländernas allt starkare ekonomi, passion för fotboll och förbättrade struktur inom sporten bidrar till stark tillväxt för de största klubbarna. Att bra arenor är viktigt för klubbarnas tillväxt bevisas bland annat av Galatasarays Türk Telekom Arena, som invigdes 2011 och idag räknas som en av Europas bästa, säger Austin Houlihan.

Magnus Sjöholm (inte verifierad)

tors, 2014-01-23 21:26

1. ...men utgifter då?

Hur intressant är det egentligen med intäkter när man inte redovisar utgifter? EMD hävdar i dag att affären Bale allt som allt kostar Madrid 265 miljoner €. Madrid, och det nästan presidentlösa Barça, har gigantiska, skulder som naturligtvis påverkar/kommer påverka deras konkurrenskraft.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.