Bröderna gjorde affär på idrott
Många av oss har en relation till Stadium, Nordens största sportkedja. Vi har handlat i någon av dagens 150 butiker, eller gynnats via något sponsorprojekt alternativt bara tagit del av en historia med guldkant om två bröder från Norrköping.
Den ynglingen...
Allt började i en källare till varuhuset Spiralen i Norrköping. Ulf Eklöf var 16 år när han fick chansen att jobba på fritiden på sportavdelningen. Snart nog gjorde han sig gällande som påpasslig och med sinne för affärer.
Inte minst såg chefen på Spiralen en talang i Ulf Eklöf som inte var mer än 21 år när han fick frågan om han ville ta över sportavdelningen. Det krävdes tre övertalningsförsök innan handelsstudenten gav med sig våren 1974.
Efter två år anslöt Ulfs yngre bror Bo till sportbutiken. Han blev inköpschef, delägare och är i dag vice VD.
Hänga på trender
- Sportbranschen var underutvecklad på 70-talet och fick ett rejält uppsving i samband med aerobicsvågen, Ingmar Stenmark och Björn Borg. Vi var snabba att hänga på de nya trenderna, långt före konkurrenterna och vi vågade investera kraftfullt i marknadsföring, vilket man inte gjort tidigare i branschen, säger Ulf Eklöf.
Han var visionären och såg möjligheterna med sport och mode i en mycket framgångsrik korsbefruktning. Allt gick snabbt, från en idé till ett genomförande. Responsen hos kunderna var maximal.
- Jag hade ingen aning om vart vi skulle hamna när jag startade resan. Om jag ska summera de första 40 åren skulle jag säga lärdomsrikt, roligt, utmanande och fantastiskt.
Känna och klämma
De båda Norrköpingsgrabbarna växte upp i föräldrarnas livsmedelsbutik och fick med automatik en känsla för företagande och försäljning samt en ordentlig dos vinnarinstinkt.
- Dessutom har vi inspirerats av hur de annonserade sina varor i affären. Likaså möjligheterna med att flytta fokus på servicen över disk till exponering ute på butiksgolvet, berättar Ulf.
- Kunderna skulle kunna känna och klämma på produkterna.
Så tillkom namnet
Ulf är idésprutan och den impulsive med Bo som den något mer eftertänksamme. Någonstans på vägen insåg de också att tillsammans skulle de kunna bli ett vinnande team med sina olika förtjänster.
1974 tog Ulf Eklöf över och kunderna tilltog i antal. Inledningsvis kom främst östgötar, men ryktet spred sig och de långväga kunderna blev allt flera.
70-tal blev 80-tal och det verkliga genombrottet nalkades. Spiralen Sport överträffade budgetmålen ideligen och utlösande för expansionen blev OS i Los Angeles 1984. Huvudarena var det ståtliga Colosseum med löparbanor och allt – där någonstans kom idéerna till Stadium, det skulle företaget heta och det skulle växa.
Genombrottet
1987 invigdes den första Stadium-butiken i Stockholm. Investeringen var stor, nervositeten påtaglig när bröderna frågade sig själva in i det längsta om satsningen var rätt. Deras koncept var nytt och oprövat, men resultatet blev det allra bästa. Kön till butiken vid invigningen på Sergelgatan var rekordlång och där och då tog allt fart.
Och inte minst, här etablerades deras främsta kännetecken – målade löparbanor på golvet i butiken som blev ett signum. Fräckt tyckte många kunder som också uppskattade utbudet och priserna. Bröderna Eklöf kunde andas ut, de fick modet och insåg att de var på väg mot någonting stort. Fastighetsägare runt om i Sverige ville hyra ut sina lokaler till Ulf och Bo och etableringstakten skruvades upp.
Facit är upprättat sedan länge. Det blev Nordens ledande sportkedja av deras sätt att tänka och inte minst att rekrytera personal. Stadiumandan med en rad kvickfotade, energiska och affärsmedvetna anställda är omvittnad.
Sponsring med tydliga mål
”Framåt, framåt” har alltid varit honnörsord.
- Mest stolt är jag över att vi tillsammans skapat ett av världens bästa sportkoncept och att vi överträffat alla tänkbara drömmar, utan tvekan, säger Ulf.
Samtidigt som Stadium har utvecklats och dotterbolag tillkommit har brödernas hela vägen haft stora engagemang inom idrotten och det har också blivit en affärstillgång.
Möjligen har favoritlaget IFK Norrköping haft lite egna förmåner, men annars har sponsring alltid kopplats till exponering och materialavtal. Många elitklubbar sponsras, men Stadium syns också inom idrott på lägre nivå. Raden av kontrakt är lång och har inneburit en omfattande marknadsföring.
Sports Camp har blivit störst
1994 kom idén med en sommarcamp för ungdomar för att ge dem chansen att pröva på ett antal idrotter. 1995 genomfördes den första Stadium Sports Camp som har blivit en tradition och numera är Sveriges största idrottsläger för tusentals barn och ungdomar.
Brödernas livsverk har vuxit på alla sätt. Några hack i maskineriet har förekommit, bl a avyttrades, Stadium Promotion som riktade sitt utbud mot företag, för ett par år sedan.
I dag är Stadium den ledande sportkedjan i Norden med 150 butiker i Sverige, Danmark och Finland. Nu är siktet inställt mot Hamburg, en satsning som man själva talar lite tyst om, men som ska ske.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.