En räddare i nöden, men…

Hjälp dök upp från ingenstans. Men räddaren i nöden hade också gränser för sin ynnest. Så allsvenska handbollslaget H43 går i konkurs.
Det måste en av de värsta stunderna i deras liv när H43:e styrelse tvingas gå och berätta att konkursen är ofrånkomlig.

 

Det hade krävts 2,5 miljoner kronor för att elitlaget skulle kunna fullfölja säsongen. Och det sa finansiären nej till. 

Ingen räddningsdiskussion

Däremot kan klubbens ungdomsverksamhet se en framtid tack vare bidraget utifrån. 

- Finansiären är inte beredd att gå in med de summor som krävs för att elitlaget ska kunna gå runt, säger Caj-Åke Andersson, ordförande i H43, till Sydsvenska Dagbladet.

När klubben mötte konkursförvaltaren på måndagen var det aldrig något tvivel. Pengarna räcker inte och inte ens med välvillig hjälp utifrån.

- Mötet ledde inte någonvart och vi hade ingen diskussion om belopp. Vi hade en förutsättningslös diskussion men det var ingen räddningsdiskussion, säger konkursförvaltaren Anne Merete Mellesaether.

60 ungdomslag hoppas

De ansvariga ledare i H43 ska nu se över hela den ekonomiska bilden och sedan återkomma till den så kallade finansären.

- Vi har fått löften och ska komma tillbaka när vi är färdiga med alla beräkningar av vad som behövs, säer Caj-Åke Andersson.

Ett mål är att ungdomarna i 60 lag kan fortsätta sin verksamhet under namnet H43 Lund.

- Med pengarna som den nya och de gamla finansiärerna går in med kommer ungdomsverksamheten att bli rikare än någonsin, säger Caj-Åke Andersson.

Tillskottet innebär att 60 ungdomslag i klubben kan fortsätta som vanligt. 

Klubben har leverantörsskulder på 468 000 kronor, en skatteskuld på 200 000 kr, arbetsgivaravgifter och ett banklån på 450 000 kronor.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.