Allsvenskans vinnare och förlorare

AIK gör jättevinst, men fler har besvärligt, som Kalmar, Halmstad och Norrköping. Det är verkligen skilda världar i landets högsta fotbollsserie.
Tränaren Andreas Alm och vd Thomas Edselius bildar ett bra team. Efter både sportslig och ekonomisk framgång ser de fram mot årets allsvenska. Foto: Lars Pehrson, TT

 

Årsmöten är högaktuella just nu hos de allsvenska klubbarna och det finns alltid vinnare på plan och även bredvid den samma.  Just nu blir skillnaden mycket påtaglig.

AIK med 146 miljoner i omsättning

AIK har 32 miljoner i eget kapital när 2014 redovisas och visar högsta omsättningen (146 miljoner) och de bästa siffrorna sedan 1999, ett resultat på 14 miljoner (bara Champions League-året 1999 var bättre, 17,6 miljoner).

Förklaringen är enkel – försäljningen av spelare. Den vägen fick klubben in 29 miljoner kronor.

- Men vi tappade 8 miljoner på årskort och biljettförsäljning, och det måste vi ändra på under 2015, säger vd:n Thomas Edselius till Fotbollskanalen. 

Kan de öka försäljningen?

2014 var ett unikt år beroende på spelaraffärer. 2015 blir också annorlunda eftersom Hammarby är tillbaka i allsvenskan och därmed uppstår nya Stockholmsderbyn med allt vad det innebär för intresset.

AIK ska dessutom se om det var rätt att skriva avtal med SportFive, Lagardéres dotterbolag, som ska ta hand om sponsor- och reklamförsäljningen med det självklara målet att öka intäkterna.

Slutligen – AIK har personalkostnader på 66 miljoner.

Kärvt i Halmstad

Från en nivå till en annan nivå, men ändå samma serie. 

För helt andra villkor gäller i Halmstad. En förlust om 5,5 miljoner kronor tynger verksamheten. Utgifterna drog iväg medan intäkterna inte var i nivå med förhoppningarna. HBK hade också räknat med 1 miljon ytterligare i i utbildningsbidrag från Roma för Valmir Bersiha. Och så blev jubileumsårets pådrag dyrare.

- Vi har gott hopp om att lösa det. Men då behöver vi hjälp utifrån och har kontaktat både nya och gamla sponsorer och privatpersoner eftersom det inte finns någon buffert att ta av, säger klubbchefen Fredrik ”Fidde” Andersson till Hallands Nyheter.

Klubbens eget kapital – är borta! Det innebär snäva marginaler. 

Måste visa handlingsplan

- Nu börjar arbetet för att rädda elitlicensen till kommande år. 

Klubben ska till den sista mars skapa en en handlingsplan som Elitlicensnämnden synar.

Att inte ombyggnationen av Örjans vall blev färdig i tid innebar förluster och här hoppas klubben på en viss kompensation från kommunen.

Fakta – kostnaderna minskade med en 1 miljon kronor, men intäkterna stannade vid 38,4 miljoner mot 44,7 under 2013. 

Tappat 22,9 miljoner

Kalmar FF är i en utförsbacke. Sedan 2010 har klubben backat 22,9 miljoner. 

Nu uppger Barometern att klubben bara i år tappar 8,3 miljoner. Om det ändå hade räckt med den första prognosen om 5,9 miljoner kronor...

Fjolåret vill man helst glömma, från att ha varit fyra 2013 blev det en elfteplats med allt vad det innebar, inte minst ekonomiskt.

Och försäljningen av Melker Hallberg till Udinese är inte så guldkantad som många kanske antar. Kontraktet är prestationsbaserat, så många smålänningar har flera skäl att hålla tummarna för Melker.

"Vi har inga kapitalstarka personer"

Eller som klubbchefen Svante Samuelsson konstaterar i en intervju:

- På andra håll finns det kapitalstarka människor som går in och räddar minusresultat. Det har vi aldrig haft i Kalmar. Vi får lösa det själva och det har vi gjort förut.

En viss förtröstan torde Svante Samuelsson finna i det faktum att reklam- och marknadsarbetet ändå var framgångsrikt och publiksnittet ökade. Men det var mycket rabatter och kampanjer…

Den 12 mars håll årsmötet och från den tidpunkten, om inte annat, gäller ny mobilisering. 

Gasa med handbroms

IFK Norrköping har presenterat sina ekonomiska siffror för 2014 på sin hemsida. 

Fotbollen går minus med nästan 3 miljoner och Nya Parken är kostsam i driften. 

Klubbens samtliga tre bolag tvingas redovisa ett driftsminus på totalt 10 miljoner kronor. Som väl är finns en bra intäkt i markförsäljningen på Nya Parken.

Den affären gav 43 miljoner kronor.

Men IFK ska försöka gasa med handbroms…

- Det är i första hand pengar som är till för att förädla arenan. Vi ska bygga ny gymverksamhet och läktaren som saknas ska bli färdigbyggd. Vi kan inte låta arenan stå och förfalla. Och att lägga alla pengar på sportslig verksamhet vore farligt, då blir vi inte långvariga, säger ordförande Peter Hunt till tidningen NT.

Går inte i längden

Nya Parkens drift orsakar problem.

- Vi har snålat som tusan när det gäller underhåll och vi måste få in extra intäkter varje år för att kunna komma upp till balans. Det är de minussiffrorna som blir IFK:s hyra varje år, säger Peter Hunt.

Vid övertagandet fanns andra villkor och andra kalkyler som nu inte stämmer med verkligheten.

- I längden kan vi inte konkurrera på den här nivån utan måste anpassa oss till den ekonomiska verklighet vi lever i, säger Hunt.

"Lågbudget räcker långt"

Falkenberg kom upp i allsvenskan och blev inte alls den slagpåse som många trodde eller befarade. Nu kan klubben gå ut med det fakum att finanserna är de bästa någonsin.

- Det känns förstås alldeles fantastiskt, säger FFF-ordföranden Lars-Eric Nilsson till Hallands Nyheter.

Med ett stort leende pekar han på hur intäkterna ökade, allt från sändningsrättigheter, marknadsaktiviteter till större publik. 

Samtidigt höll Lars-Eric Nilsson stadigt i plånboken.

Det slutade med 824 000 i överskott. Omsättningen ökade med nästan 10 miljoner kronor när publikintäkterna steg med 3 miljoner och marknad jobbade in 7 miljoner. Å andra sidan ökade personalkostnaderna med 5 miljoner.

- Vi kör lågbudgetvarianten och gick aldrig in i nån jubelfälla, beskriver Lars-Eric.  

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.