Bara var tredje ungdom fortsätter
Britta Thedin Jakobsson, doktorand på GIH, har i sin avhandling valt att forska om vilka som stannar kvar i föreningsidrotten och varför de gör det.
Få börjar efter 13 år
- De som fortsätter gör det för glädjen av att lära sig idrottsliga förmågor tillsammans med andra. De vill utvecklas men fokus är på kampen här och nu snarare än att vinna idrottslig framgång. Detta är något som föreningar bör ta till sig för att få så många som möjligt att vilja och kunna fortsätta att idrotta, säger Britta Thedin Jakobsson.
I avhandlingen "Vilka stannar kvar och varför? En studie om ungas föreningsidrottande under uppväxtåren" ingår en grupp ungdomar födda 1991 som under nio år svarat på enkäter. Därtill har ungdomar i åldrarna 15 till 19 år intervjuats.
Dessutom är det bara en handfull som börjar efter 13 års ålder. Föreningsidrotten lockar ungdomar som är framgångsrika i skolan och har lång och bred erfarenhet av föreningsidrott i olika former. Ungdomarna har idrottat tillsammans med föräldrar i större utsträckning och ser sig som betydligt mer fysiskt aktiva jämfört med de som inte är engagerade i föreningar.
Pröva fler idrotter
En förhoppning är att avhandlingen ska inspirera ansvariga inom idrotten, i skolan samt inom utbildning för blivande tränare och lärare för att fånga ungdomars intresse. Föreningarna bör sträva efter att göra aktiviteterna begripliga, hanterbara och meningsfulla.
- De som är kvar betonar lärandet, att utvecklas och gemenskapen i idrotten. Få säger att det är viktigt att tävla och nå idrottslig framgång, utan lyfter i stället fram själva kampen för stunden som det viktiga, säger Britta Thedin Jakobsson.
- Dessutom bör fler pröva nya idrotter även i tonåren. De ska utveckla sitt idrottsliga kunnande i större utsträckning än att ensidigt betona på tävling och prestation i form av att vinna idrottsliga segrar
Mest lästa just nu
Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.
Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.
Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.
-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Jörn Jönsson (inte verifierad)
tis, 2015-02-17 12:17
1. Spontanidrott kontra föreningsidrott
Hur ser man på att spontanidrottande börjar ta över och föreningsidrotten tappar mark?