Bara var tredje ungdom fortsätter
Britta Thedin Jakobsson, doktorand på GIH, har i sin avhandling valt att forska om vilka som stannar kvar i föreningsidrotten och varför de gör det.
Få börjar efter 13 år
- De som fortsätter gör det för glädjen av att lära sig idrottsliga förmågor tillsammans med andra. De vill utvecklas men fokus är på kampen här och nu snarare än att vinna idrottslig framgång. Detta är något som föreningar bör ta till sig för att få så många som möjligt att vilja och kunna fortsätta att idrotta, säger Britta Thedin Jakobsson.
I avhandlingen "Vilka stannar kvar och varför? En studie om ungas föreningsidrottande under uppväxtåren" ingår en grupp ungdomar födda 1991 som under nio år svarat på enkäter. Därtill har ungdomar i åldrarna 15 till 19 år intervjuats.
Dessutom är det bara en handfull som börjar efter 13 års ålder. Föreningsidrotten lockar ungdomar som är framgångsrika i skolan och har lång och bred erfarenhet av föreningsidrott i olika former. Ungdomarna har idrottat tillsammans med föräldrar i större utsträckning och ser sig som betydligt mer fysiskt aktiva jämfört med de som inte är engagerade i föreningar.
Pröva fler idrotter
En förhoppning är att avhandlingen ska inspirera ansvariga inom idrotten, i skolan samt inom utbildning för blivande tränare och lärare för att fånga ungdomars intresse. Föreningarna bör sträva efter att göra aktiviteterna begripliga, hanterbara och meningsfulla.
- De som är kvar betonar lärandet, att utvecklas och gemenskapen i idrotten. Få säger att det är viktigt att tävla och nå idrottslig framgång, utan lyfter i stället fram själva kampen för stunden som det viktiga, säger Britta Thedin Jakobsson.
- Dessutom bör fler pröva nya idrotter även i tonåren. De ska utveckla sitt idrottsliga kunnande i större utsträckning än att ensidigt betona på tävling och prestation i form av att vinna idrottsliga segrar
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.
Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Jörn Jönsson (inte verifierad)
tis, 2015-02-17 12:17
1. Spontanidrott kontra föreningsidrott
Hur ser man på att spontanidrottande börjar ta över och föreningsidrotten tappar mark?