Bara var tredje ungdom fortsätter
Britta Thedin Jakobsson, doktorand på GIH, har i sin avhandling valt att forska om vilka som stannar kvar i föreningsidrotten och varför de gör det.
Få börjar efter 13 år
- De som fortsätter gör det för glädjen av att lära sig idrottsliga förmågor tillsammans med andra. De vill utvecklas men fokus är på kampen här och nu snarare än att vinna idrottslig framgång. Detta är något som föreningar bör ta till sig för att få så många som möjligt att vilja och kunna fortsätta att idrotta, säger Britta Thedin Jakobsson.
I avhandlingen "Vilka stannar kvar och varför? En studie om ungas föreningsidrottande under uppväxtåren" ingår en grupp ungdomar födda 1991 som under nio år svarat på enkäter. Därtill har ungdomar i åldrarna 15 till 19 år intervjuats.
Dessutom är det bara en handfull som börjar efter 13 års ålder. Föreningsidrotten lockar ungdomar som är framgångsrika i skolan och har lång och bred erfarenhet av föreningsidrott i olika former. Ungdomarna har idrottat tillsammans med föräldrar i större utsträckning och ser sig som betydligt mer fysiskt aktiva jämfört med de som inte är engagerade i föreningar.
Pröva fler idrotter
En förhoppning är att avhandlingen ska inspirera ansvariga inom idrotten, i skolan samt inom utbildning för blivande tränare och lärare för att fånga ungdomars intresse. Föreningarna bör sträva efter att göra aktiviteterna begripliga, hanterbara och meningsfulla.
- De som är kvar betonar lärandet, att utvecklas och gemenskapen i idrotten. Få säger att det är viktigt att tävla och nå idrottslig framgång, utan lyfter i stället fram själva kampen för stunden som det viktiga, säger Britta Thedin Jakobsson.
- Dessutom bör fler pröva nya idrotter även i tonåren. De ska utveckla sitt idrottsliga kunnande i större utsträckning än att ensidigt betona på tävling och prestation i form av att vinna idrottsliga segrar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.
Jörn Jönsson (inte verifierad)
tis, 2015-02-17 13:17
1. Spontanidrott kontra föreningsidrott
Hur ser man på att spontanidrottande börjar ta över och föreningsidrotten tappar mark?