Hockeyn i ny miljonaffär

Knappt har bläcket torkat i avtalet med Svenska Spel, så gör Svenska Ishockeyförbundet en ny, bländande affär. Den här gången på tänder.
En typisk hockeyspelare... Ja, nästan i alla fall. Fyra av tio slarvar med tandskytt.

 

Ett standardiserat tandskydd, testat och godkänt i Tyskland. Det ska både spara miljoner åt Svenska Ishockeyförbundet - och lidande bland landets hockeyspelare.

Fyra av tio slarvar

Fram till 2010 skenade Svenska Ishockeyförbundets kostnader för försäkringen för tandskador: 2,2 miljoner kronor om året.

Förbundsstyrelsen beslutade att ta krafttag och startade Tandskadeprojektet. Mikael Lundström och Peter Langley på förbundet fick i uppdrag att tillsammans med försäkringsrådgivaren Pensum, försäkringsbolaget Folksam (senare ersatt av Svedea) och de ansvariga tandläkarna i MoDo Hockey, Djurgården Hockey och Linköping Hockey hitta en läsning på problemet.

Enligt en undersökning är det så många som fyra av tio av dem som slarvar med tandskyddet i den grupp som enligt reglerna ska ha det: spelare födda 1984 och senare – det vill säga upp till och med 31 års ålder i år.

Spara dryg miljon

Fem år senare går projektet i mål och lösningen är på plats: ett standardiserat tandskydd i form av en ”bottenplatta”, lätt för tandläkare och tandtekniker att forma och placera i munnen på landets spelare. Och lätt för spelarna att använda.  Test och godkännande sker vid universitet i Dortmund. 

Målet är att få ned försäkringskostnaden för förbundet till hälften, det vill säga spara en dryg miljon kronor om året. 

- Vi har varit grundliga i vårt arbete och fått fram en bra modell för att testa och godkänna skydden. Det innebär också att vi får bort icke fungerande skydd från marknaden. Nu gäller det att jobba vidare med attityden hos spelarna och få dem att upptäcka att de nya tandskydden är lättare att använda än många av de äldre. Det kommer att ta ett par, tre säsonger innan vi ser fullt genomslag på användandet och kan uppnå vårt mål att sänka kostnaderna för tandskadorna med hälften, säger Mikael Lundström på Svenska Ishockeyförbundet.

Positiv påverkan

Även klubbarna och domarna har ett stort ansvar att användandet av tandskydd ökar, enligt Mikael Lundström:

- Vi har informerat varje klubb om ansvaret de har som arbetsgivare, samt skickat en dekal att fästa på dörren i omklädningsrummet för att påminna spelarna om att använda tandskydd. Slutligen har vi lyckats få domarna, i det här fallet linjemännen, att kontrollera att alla spelare har skyddet med sig innan matchen börjar. Än så länge får spelaren bara en varning, men det kan bli aktuellt med andra typer av bestraffningar om spelaren inte använder tandskydd. Vilka är för tidigt att säga. Vi vill i första hand arbeta med positiv påverkan.  

En tandläkarbehandling efter en tandskada i ishockey kan kosta så mycket som upp till 100 000 kronor, om skadan drabbat många tänder och kräver inplantat. Självrisken ökar dessutom om spelaren inte haft ett godkänt tandskydd. 

- Ett godkänt skydd garanterar inte att det inte blir några skador, men det minskar risken betydligt. Vi hoppas till att börja med att föräldrar ser till att deras ungdomar använder tandskydd. Det kostar ungefär som en kompositklubba, och sådana går ju sönder i parti och minut, säger Elisabet Henefalk, Linköping Hockeys tandläkare och delaktig i Tandskadeprojektet. 

Glad använt tandskydd

Magnus Johansson, Linköping Hockey, som nyligen lagt skridskorna på hyllan för att börja arbeta på som assisterande till klubbens General Manager Fredrik Emvall, har använt tandskydd under åtminstone senare delen av sin långa karriär.

- I början av min karriär var tandskydden ganska klumpiga och kändes ovana att använda. Det var i samband med min NHL-karriär som jag började använda tandskyddet regelbundet. Det är jag glad för i dag, för jag har klarat mig undan allvarliga tandskador. Jag har förmodligen också klarat mig bra från hjärnskakningar tack vare tandskyddet, som jag upplever dämpar tacklingarna när det gäller huvudet, säger Magnus Johansson.

En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Svensk fotbolls nyvalde ordförande Simon Åström, 42 år, fick redan första dagen på det nya jobbet en rejäl käftsmäll. Aldrig tidigare har Luxembourg, 92:a lag på FIFA:s världsranking, besegrat ett svenskt landslag.

Nu har det hänt, i den första av fyra vänskapsmatcher inför höstens VM kval föll danskfödde Jon Dahl Tomassons svenska landslag med 1-0. Ett historiskt magplask för blågult – och vad värre är.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.