Två lika, och ändå olika

De sysslar med hockey, driver varsitt lag, har ungefär lika många spelare, men förutsättningar och villkor är sannerligen annorlunda. Det ser man nu när boksluten trillar in från SHL.
Frölunda och Färjestad kraftsamlar och tar sats mot den kommande SHL-säsongen som nu har 14 klubbar. Foto: TT

 

Nytt för i år och som kommer att påverka klubbarna är att 14 lag ska dela på ungefär samma intäkter från TV-avtal och reklamkontrakt. Samma pengar gick till 12 klubbar innan förändringarna. Därtill blir det bara 26 i stället för 28 hemmamatcher som under den senaste säsongen. 

7 miljoner i vinst

Som Frölunda HC:s ordförande Mats Grauers påpekar:

- Det påverkar intäkterna negativt med cirka 5 miljoner. Det bortfallet måste ersättas av andra intäkter.

Frölunda är annars en av SHL:s vinnare tillsammans med framför allt Örebro Hockey, Växjö Lakers och Djurgården. 

7,1 miljoner i vinst ger arbetsro i Göteborg där Frölunda tidigare har haft besvärliga år. Det blev en bokslutsvinst även i fjol, men då handlade det om blygsamma 80 000 kr.

Stort eget kapital

Nu är resultat en konsekvens av hårt arbete med kontroll på varje utgift och i sin tur ett ständigt jagande av intäkter.

- Samtliga medarbetare har på ett ansvarsfullt sätt bidragit till det positiva resultatet genom hårt och engagerat arbete. Styrelsearbetet har präglats av engagemang, konsensus och framtidstro, framhåller, Mats Grauers, i en kommentar på klubbens hemsida.

Föreningens likviditet är god. Omsättningen låg på 139 miljoner kronor och föreningskapitalet på 20,3 miljoner i koncernen och 17 miljoner i föreningen.

Dotterbolagen Frölunda Hockeyutveckling AB och Frölunda Affärsutveckling AB, gör också en vinst, på 2,1 miljoner kronor. Skillnad det mot ifjol, då förlusten var 1,1 miljoner.

Dubbla ombyggnader

Färjestads bokslut är också fastställt. Här har det svidit igen om än i kontrollerad form. 1,9 miljoner kronor back ses som ett framsteg eftersom det handlade om ett minus om 5,4 miljoner året innan.

- En resultatförbättring jämfört med föregående år med närmare 6 miljoner kronor och det under ett verksamhetsår där vi missade slutspel och avsevärda intäkter, säger Färjestads VD Stefan Larsson.

Ombyggnad har varit ledordet i klubben. Hösten 2013 inleddes ett förändringsarbete för att anpassa verksamheten och säkra konkurrenskraft. Målet är inte dåligt – Färjestad ska bli bäst i Sverige och ledande i Europa. 

Extra miljoner

Styrelsen tog en rad beslut med bl a rekrytering av en ny extern VD och samtidigt tillsattes en General manager för den sportsliga verksamheten. 

Men att bygga nytt och omfattande innebar också extra utgifter och slutade på 2,2 miljoner kronor.

- Inom administration har 10 personer berörts av förändringar och har endera lämnat organisationen, fått förändrade villkor och eller ändrade uppgifter. Lägg därtill stora förändringar i vår spelartrupp och ledarstab så är det inte svårt att förstå att vi har genomgått en omfattande process. 

Syftet är att vässa verksamheten vilket också har förankrats i regionen.

- Satsningen stöttas av delar av Värmlands ledande näringsliv och har också skett i samarbete med Karlstads kommun, säger styrelsens ordförande Sture Emanuelsson.

Driver och äger arenan

Säsongen blev svajig och inte i vanlig värmländsk segeranda.

- För A-laget är resultatet långt under vår ambitionsnivå, säger Stefan Larsson.

Färjestad har ett eget kapital på nära 70 miljoner kronor. Men då ingår Löfbergs Arena som klubben äger och driver och där ska det också ske ombyggnationer.

 - Vi har en positiv utveckling publikmässigt och bl a en stor efterfrågan i våra restauranger och loger, berättar Stefan Larsson.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.