Toppmöte runt idrottens hot

Nu pågår samtal på toppnivå för att bättre och och närmare ha kontroll över vad som händer på idrottens ytterkant. Fyra ledande personer har träffats för att närmare samarbeta inför en hotbild.
De negativa inslagen runt idrotten kräver en allt större bevakning och insikt i vad som sker. Därför anordnades mötet i Stockholm. Foto: TT

 

Omvärlden är orolig och här hemma uppstår nya oroshärdar via framför allt matchfixning, dopning och runt läktarproblematiken och vissa supportergrupperingar.

Ett unikt möte

Därför träffades fyra personerna till ett unikt möte eftersom något liknande aldrig har skett tidigare.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, rikspolischefen Dan Eliasson, riksåklagaren Anders Perklev och Brottsförebyggandet rådets generaldirektör Erik Wennerström har träffats för att diskutera samverkan. Både samhällets och idrottens mörka och ljusa sidor stod på agendan.

- Idrotten är en så stor del i samhället att det är självklart att samhällets mörka sidor även finns inom idrotten. Som före detta rikspolischef vet jag att där det finns pengar, där finns kriminalitet, säger Björn Eriksson, riksidrottsförbundets ordförande.

Ska träffas igen

Gruppen som ska ses ett par gånger per år kommer att diskutera gemensamma frågor på övergripande nivå.

- Under lång tid har vi haft samverkan på operativ nivå på en rad områden, men det är viktigt att svensk idrott har en gemensam kanal på högsta ledningsnivå. Vi kommer inte att prata om hur visitationer vid insläpp på fotbollsmatcher ska ske, utan snarare generella förändringar i de kriminellas agerande kopplat till idrottsevenemang, säger Björn Eriksson.

Under mötet diskuterades också vikten av att idrotten tar ännu mer tydligt avstånd från allt som strider mot värdegrunden och att problem som i dag framförallt finns inom fotbollen och ishockeyn inte sprider sig till andra idrotter.

- Vi fick en passning som jag tar till mig. Värdegrunden är idrottens styrka och något vi jobbar hårt med och då måste vi se till att vi lever efter den i vardagen – på alla nivåer, säger Björn Eriksson.

Hot mot personer

En förändring i samhället i stort som diskuterades var ökande problem med hot och våld mot anställda och förtroendevalda.

- Hot och våld mot journalister, politiker och tjänstemän inom myndigheter är ett mycket allvarligt problem i en demokratisk stat. 

- Den här frågan lyftes av idrotten eftersom det i lika hög grad gäller föreningslivet. Vi var eniga om det och RF har en ledande roll och ett särskilt ansvar i den frågan.

Den extraordinära situationen med många flyktingar som kommer till Sverige ställer stora krav på både myndigheter och civilsamhälle. Genom samverkan framförallt på lokal och regional nivå kan mottagandet av asylsökande bli ännu bättre.

- Det värmer ett idrottshjärta när Dan Eliasson, Rikspolischef, säger att idrottsföreningarna finns där polisen inte finns och att föreningarna, som fungerar som ett kit i samhället, gör massor som är viktigt för polisens arbete. Om vi närmar oss varandra kan effekterna av det vi gör bli ännu större, säger Björn Eriksson.

15 svenska klubbar får dela på sammanlagt 10,4 miljoner kronor från Uefa och pengana kan ses som ett tack klubbarna.. Mest pengar i Sverige får AIK, Norrköping, Djurgården och Elfsborg.

Det är en ersättning som blir aktuell spelarna är på landslagsuppdrag.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast  rolig läsning, 

Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill

säga löner, angavs som främsta anledning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.