Toppmöte runt idrottens hot

Nu pågår samtal på toppnivå för att bättre och och närmare ha kontroll över vad som händer på idrottens ytterkant. Fyra ledande personer har träffats för att närmare samarbeta inför en hotbild.
De negativa inslagen runt idrotten kräver en allt större bevakning och insikt i vad som sker. Därför anordnades mötet i Stockholm. Foto: TT

 

Omvärlden är orolig och här hemma uppstår nya oroshärdar via framför allt matchfixning, dopning och runt läktarproblematiken och vissa supportergrupperingar.

Ett unikt möte

Därför träffades fyra personerna till ett unikt möte eftersom något liknande aldrig har skett tidigare.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, rikspolischefen Dan Eliasson, riksåklagaren Anders Perklev och Brottsförebyggandet rådets generaldirektör Erik Wennerström har träffats för att diskutera samverkan. Både samhällets och idrottens mörka och ljusa sidor stod på agendan.

- Idrotten är en så stor del i samhället att det är självklart att samhällets mörka sidor även finns inom idrotten. Som före detta rikspolischef vet jag att där det finns pengar, där finns kriminalitet, säger Björn Eriksson, riksidrottsförbundets ordförande.

Ska träffas igen

Gruppen som ska ses ett par gånger per år kommer att diskutera gemensamma frågor på övergripande nivå.

- Under lång tid har vi haft samverkan på operativ nivå på en rad områden, men det är viktigt att svensk idrott har en gemensam kanal på högsta ledningsnivå. Vi kommer inte att prata om hur visitationer vid insläpp på fotbollsmatcher ska ske, utan snarare generella förändringar i de kriminellas agerande kopplat till idrottsevenemang, säger Björn Eriksson.

Under mötet diskuterades också vikten av att idrotten tar ännu mer tydligt avstånd från allt som strider mot värdegrunden och att problem som i dag framförallt finns inom fotbollen och ishockeyn inte sprider sig till andra idrotter.

- Vi fick en passning som jag tar till mig. Värdegrunden är idrottens styrka och något vi jobbar hårt med och då måste vi se till att vi lever efter den i vardagen – på alla nivåer, säger Björn Eriksson.

Hot mot personer

En förändring i samhället i stort som diskuterades var ökande problem med hot och våld mot anställda och förtroendevalda.

- Hot och våld mot journalister, politiker och tjänstemän inom myndigheter är ett mycket allvarligt problem i en demokratisk stat. 

- Den här frågan lyftes av idrotten eftersom det i lika hög grad gäller föreningslivet. Vi var eniga om det och RF har en ledande roll och ett särskilt ansvar i den frågan.

Den extraordinära situationen med många flyktingar som kommer till Sverige ställer stora krav på både myndigheter och civilsamhälle. Genom samverkan framförallt på lokal och regional nivå kan mottagandet av asylsökande bli ännu bättre.

- Det värmer ett idrottshjärta när Dan Eliasson, Rikspolischef, säger att idrottsföreningarna finns där polisen inte finns och att föreningarna, som fungerar som ett kit i samhället, gör massor som är viktigt för polisens arbete. Om vi närmar oss varandra kan effekterna av det vi gör bli ännu större, säger Björn Eriksson.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.