Idrottsprojekt ska lyfta Halmstad som attraktiv stad
Halmstad Idrottsstaden bygger på ett planeringsdirektiv som Kommunfullmäktige i Halmstad kommun antog 2015. Projektet betonar allas möjlighet att delta i föreningslivet, oavsett ålder, kön, etnicitet och sexuell läggning, samt möjligheten att bedriva såväl bredd- som elitidrott på hemmaplan.
Integration röd tråd
Arbetet bedrivs i fem grupper under ledning av Teknik- och fritidsförvaltningen:
- Breddidrott och samverkan föreningsliv och grundskola/gymnasium.
- Spontanytor och aktivitetsytor.
- Elitidrott och evenemang.
- Lägerverksamheten som en del av idrotten.
- Samverkan med Högskolan i Halmstad.
Integration och inkludering går som en röd tråd genom alla grupperna.
Deltagarna i grupperna, totalt ett 35-tal personer från föreningslivet, Hallands Idrottsförbund och Halmstad Högskola representerar en betydande bredd: från världsmästare och WCT-vinnare som Jonas Bergqvist, Jörgen Persson och Sofia Arvidsson, via ledare i elitföreningar som Halmstad BK och Hylte Volleybollklubb, till ledare i föreningar med breddinriktning såsom Halmstad Badmintonklubb och Halmstad Skateboardklubb.
Utveckla arbetssätt
- Vi har en otroligt stark laguppställning med kompetens och erfarenheter som kommer att göra skillnad. Fler och fler unga väljer andra sätt än föreningsformen för att aktivera sig på sin fritid. Vi behöver därför utveckla nuvarande arbetssätt samt prova nya. Halmstad idrottstaden är ett mycket bra exempel på ett sådant nytänk, säger Henry Bengtsson, kommunchef i Halmstad kommun.
Det finns ett antal mål kopplade till projektet Halmstad Idrottsstaden, bland annat att antalet elever i skolan som mår bra eller mycket bra ska öka mellan 2017 och 2019, liksom antalet flickor respektive pojkar i åldern 5-20 år som är aktiva i föreningslivet.
Att avancera i tidningen Sport & Affärers kommunranking inom områdena bredd (till topp-3), elit (till topp-5) och totalt (till topp-5) till 2018 är ett annat mål.
Gemensam målbild
- Det känns fantastiskt kul att vi i bred samverkan mellan bland annat kommun, föreningsliv, högskola och förbund tagit fram en gemensam målbild för vad vi vill med idrotten. Gemensamma mål skapar vi-känsla och gör att vi drar åt samma håll, säger Ola Magnusson, t f förvaltningschef Teknik- och fritidsförvaltningen som driver projektet Halmstad Idrottsstaden, och fortsätter:
- Föreningslivet är en av de viktigaste kuggarna i vårt samhälle, men kanske allra viktigast är det för barn och ungdomars utveckling och fostran.
Thomas Björn
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.