Idrottsprojekt ska lyfta Halmstad som attraktiv stad

Nu ska Halmstad lyfta i det breda perspektivet – idrott, evenemang, folkhälsa, integration, destination, näringsliv och Högskolan – med hjälp av idrott. Projektet heter Halmstad Idrottsstaden och har initierats av kommunen.
Delar av deltagarna i projektet Halmstad Idrottsstaden samlade i Halmstad Arena. Projektet ska lyfta Halmstad som stad i det breda perspektivet, bland annat idrott, evenemang, folkhälsa, integration, destination, näringsliv och Högskolan. Foto: Joakim Leihed, Oh My!

 

Halmstad Idrottsstaden bygger på ett planeringsdirektiv som Kommunfullmäktige i Halmstad kommun antog 2015. Projektet betonar allas möjlighet att delta i föreningslivet, oavsett ålder, kön, etnicitet och sexuell läggning, samt möjligheten att bedriva såväl bredd- som elitidrott på hemmaplan.

Integration röd tråd

Arbetet bedrivs i fem grupper under ledning av Teknik- och fritidsförvaltningen: 

  • Breddidrott och samverkan föreningsliv och grundskola/gymnasium.
  • Spontanytor och aktivitetsytor.
  • Elitidrott och evenemang.
  • Lägerverksamheten som en del av idrotten.
  • Samverkan med Högskolan i Halmstad.

Integration och inkludering går som en röd tråd genom alla grupperna.

Deltagarna i grupperna, totalt ett 35-tal personer från föreningslivet, Hallands Idrottsförbund och Halmstad Högskola representerar en betydande bredd: från världsmästare och WCT-vinnare som Jonas Bergqvist, Jörgen Persson och Sofia Arvidsson, via ledare i elitföreningar som Halmstad BK och Hylte Volleybollklubb, till ledare i föreningar med breddinriktning såsom Halmstad Badmintonklubb och Halmstad Skateboardklubb.

Utveckla arbetssätt

- Vi har en otroligt stark laguppställning med kompetens och erfarenheter som kommer att göra skillnad. Fler och fler unga väljer andra sätt än föreningsformen för att aktivera sig på sin fritid. Vi behöver därför utveckla nuvarande arbetssätt samt prova nya. Halmstad idrottstaden är ett mycket bra exempel på ett sådant nytänk, säger Henry Bengtsson, kommunchef i Halmstad kommun.

Det finns ett antal mål kopplade till projektet Halmstad Idrottsstaden, bland annat att antalet elever i skolan som mår bra eller mycket bra ska öka mellan 2017 och 2019, liksom antalet flickor respektive pojkar i åldern 5-20 år som är aktiva i föreningslivet.

Att avancera i tidningen Sport & Affärers kommunranking inom områdena bredd (till topp-3), elit (till topp-5) och totalt (till topp-5) till 2018 är ett annat mål. 

Gemensam målbild

- Det känns fantastiskt kul att vi i bred samverkan mellan bland annat kommun, föreningsliv, högskola och förbund tagit fram en gemensam målbild för vad vi vill med idrotten. Gemensamma mål skapar vi-känsla och gör att vi drar åt samma håll, säger Ola Magnusson, t f förvaltningschef Teknik- och fritidsförvaltningen som driver projektet Halmstad Idrottsstaden, och fortsätter: 

- Föreningslivet är en av de viktigaste kuggarna i vårt samhälle, men kanske allra viktigast är det för barn och ungdomars utveckling och fostran.

 

Thomas Björn

Tillsammans med maken Patrik valde Carolina Klyft att bli en partner i satsningen på en träningscamp och konferensgård i Järvsö.

Det står henne och övriga delägare dyrt. M Camp Järvsö Holding AB är försatt i konkurs – med 33 miljoner i skulder.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

19:e upplagan av Tour de Ski var inte bara en sportslig, utan också en ekonomisk fullträff, för Norges Therese Johaug, 36 år. 

Hon fick med sig hem över 1,2 miljoner i prispengar, totalseger i cupen, samt delseger i ytterligare  en cup,  klättring (jämför bergspriset i Tour de France), samt  ersättning från fyra enskilda etapper. 

En annan pålitlig idrottsstjärna är Ludvig Åberg som också redovisar plussiffror.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv.  Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.

– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.