Leksand-vd medger bortfall
Melodifestival, hockeyskola, artistuppträdande – det är inte alltid lika med intäkter i paritet med utgifter. Det belyser Leksands IF:s tf vd, Magnus Proos, som medger att klubben tvekade länge innan man sa ja till Melodifestivalen, ett arrangemang som många städer och arrangörer vill ha runt om i Sverige.
Leksand får m nu i alla fall en deltävling.
— Jag förstår att alla i bygden tjänar mycket pengar på ett sådant här evenemang. Vi gör dock inte det, säger Magnus Proos bestämt till tidningen Siljan News.
Visst, han ser fördelarna
- Tegera i och med arenanamnet och kommunen får ett oerhört varumärke, hotellen i Tällberg får en ekonomisk succé, Leksand Resort och Mat vid Siljan i och med stugbyn en förtjänst på mat och dryck.
"Vi blir en samhällsmotor"
Han poängterar:
-Vi gör inte det här för egen vinning utan som samhällsmotor i kommunen och för närliggande kommuner.
Proos uppger att arenan kostar ungefär 20 miljoner kronor om året. Under is-säsongen uppskattas kostnaden till 85.000 kronor per dygn.
Proos är väl medveten om att klubbens sponsorer gynnas av ett arrangemang som Melodifestivalen.
- Det blir det väsentliga, men Leksands IF förlorar pengar. Utan att gå in på några exakta siffror kan jag säga att det är ett par hundratusen kronor.
Dessutom finns inte tillgången till rinken i åtta dagar.
Sagt nej två gånger
Klubben har också sagt nej till Melodifestivalen vid två tillfällen.
Därutöver saknar arenan ett riktigt golv. En investering på ett par miljoner kronor som har skjutits upp i ett par år.
- Vi önskar en bred uppslutning här i bygden, jag tänker på kommunen och bolag som tjänar på den här attraktionskraften vi bidrar till, att dom hjälper oss med en finansiering av ett nytt golv. Jag tycker att bolagen skulle kunna hjälpa oss på något sätt.
- Attraktionskraften ökar för företag som Clas Ohlson, Ejendals, Skoglunds, Leksandsbröd med flera, vad gäller anställning av bra personal. Allt det bygger på att det händer någonting i den kommunen man skall flytta till.
Det finns en tydlig uppsida med arrangemang, men Leksands styrelse dröjde ändå med ett beslut:
"Vi får ta ansvaret"
-Vi bestämde oss väldigt, väldigt sent kan jag säga. Till sist tackade vi ja och det är vi som, kan man säga, tar ansvaret för bygden och håller i evenemanget samtidigt som kommunen håller i sin del, Mat vid Siljan för sin del och företagarna för sina delar. Det här är lite samma sak som att hålla i en hockeyskola som i somras. Vi går inte plus , men hela bygden får hit 850 elever tillsammans med deras familjer som handlar i bygden. Hela bygden går plus på det, men inte Leksands IF säger Magnus Proos till Siljan News.
-Hockeyskolan får förmodligen 1000 elever nästa sommar. Vi har också ett ishockeygymnasium med 105 elever där dom som flyttar hit har en skolpeng på cirka 100.000 kronor. Lek med tanken att dessa elever skulle välja ett privat gymnasium, då skulle Leksands gymnasium släckas ned.
Många som inte är sponsorer
Men åter, det finns också en klar uppsida:
- Den via företagen som är våra sponsorer under vintertid. Det är av respekt för dem som vi tackat ja till detta. Sedan ska vi komma ihåg att det fortfarande är många av de som tjänar pengar på detta som knappt är sponsorer till Leksands IF.
- Han nämner också att klubben sa nej till Björn Skifs och hans show.
- - Men det var som sagt oerhört nära att vi tackade nej till Melodifestivalen också. Ja, egentligen att lägga ned hela evenemangssidan. Ambitionen har vid flera tillfällen sedan arenan byggdes varit att ha tio evenemang per år i arenan, men hittills har inte Leksands IF tjänat en krona genom åren.
Mest lästa just nu
I oktober balanserade Östersunds FK i Superettan på konkursens brant. Föreningen hade en skatteskuld på 3 miljoner kronor som förföll till omedelbar betalning. Ordföranden Anders Cederberg vädjade i media om stöd.
Ett fristående bolag, Östersunds Transferintressenter AB, privatpersoner samt Englands-proffset Ken Sema skyndade till undsättning och säkrade skatteskulden, och mer än så. Totalt förstärktes kassan med 4,7 miljoner kronor.
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Det är ett nytänt intresse som egentligen alla idrotterdrömmer om att få upleva. Då ungdomarna kommer både enskilt och i grupper och är vetgiriga. När de är på gränsen till för många och det blir ett problem.
I den situationen är Bordtennis i dag. Angenämt på sitt sätt, men det vållar kö och trängsel och det vill klubbarna helst slippa.Men hur stor skillnad från ett normalläge handlar det om egentligen?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ulla Andersson köpte en prenumeration på Joyna – ett digitalt lotteri från ideella Folkspel – och vann 100 000 kronor. En likadan summa tillfaller Ulricehamnbygdens Ridklubb.
– Nu blir det en ny häst till vår verksamhet, säger Anna Castanius, styrelsemedlem och lotteriansvarig i föreningen.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar