Spännande förändringar i Skellefteå

SHL står inför premiären. I Skellefteå slutade klubbordföranden Pär Nordlund efter 23 år, liksom sportchefen Mikael Lindgren. Profilspelarna Fredrik Lindgren och Jimmie Ericsson fick inte nya kontrakt.

Ekonomiskt har klubben visat minusresultat senaste tre åren, drygt 18 miljoner. Väntar en sämre framtid för Skellefteå AIK?

Viktig duo i Skellefteå AIK, sportchefen Niclas Lundkvist och vd, Per-Anders Israelsson. Nya ishockeyfester till vintern? Foto Bo Fuhrman

– Lugn. Vi är inte oroliga. Vi har en ung, spännande trupp som kommer att växa. Visst, vi har inte största börsen, men här finns en utvecklingspotential som kan räcka riktigt långt, säger nye sportchefen Niclas Lundkvist.

Frågetecken runt klubben

Skellefteå årgång 2019-20 är i många avseenden ett oskrivet kort. 

Tio spelare in. Elva ut. I dagsläget. När detta skrivs finns fortfarande frågetecken. Men just på tisdagen presenterades en kanonvärvning, finländaren Tuomas Kiiskinen värvades från Växjö

Klubbordföranden Pea Israelsson vill inte prata om negativa tankegångar.

– Vi har ett fantastiskt stöd i bygden, ja, hela landet. Och en styrelse och ett gäng hockeyarbetare som gör sitt dag efter dag – för klubbens bästa. Jag är oerhört tacksam, säger han.

Israelsson har alltid betonat teamwork – och fortsätter på den inslagna linjen. I alla avseenden.

Nya namn i ledningen

Ny, spännande klubbordförande är Kenneth Fahlgren. Han har rutin efter många styrelseår i föreningen.

Ny general manager är Erik Forssell, som efter en lång och framgångsrik karriär lade skridskorna på hyllan i fjol. Bland annat efter nio säsonger i föreningen och två SM-guld. Senast fanns han i Malmö.

– Erik är Skelleftegrabb från grunden och en mycket viktig kugge i föreningens maskineri, betonar Israelsson. 

 

Två SM-guld. Tolv raka kvartsfinaler 2008-19 och nio semifinaler 2009-18. Den framgångssagan är Skellefteå ensamt om i högsta serien under 10-talet.

Visst, Även HV 71 och Växjö har två guld vardera under den perioden, men ingen av dessa föreningar har nått någon ytterligare final.

Men det finns också tunga ledar- och spelarförluster för Skellefteå – men inte omöjliga att ersätta. 

Som föreningen ser det.

Bygdens lag även i framtiden

– Vi är inte oroliga. Vi har en ung, spännande trupp som kommer att växa. Visst, vi har inte största börsen, men här finns en utvecklingspotential som kan räcka riktigt långt, säger Lundkvist.

Han och Pea Israelsson betonar att Skellefteå ska vara och förbli bygdens lag, där fem av tio ska vara fostrade i bygden.

Den målsättningen har fungerat under hela 20-talet och ingenting talar emot det i framtiden. 

Litet historia: Skellefteås ishockeyliv höll på att ta en ände med förskräckelse i slutet av 90-talet. Med 7,2 miljoner i skulder fanns egentligen bara en utväg:

Konkurs och omstart.

Ordförande Nordlund skrev under konkursansökan vid två (!) tillfällen, men styrelsen var enig om att sova på saken ytterligare en natt för att eventuellt komma på andra lösningar.

– Minns du, Bosse. Du trodde att konkurs var det enda logiska – men plötsligt fick vi hela bygden att ställa upp och bidra till att vi överlevde, påpekar vd Pea Israelsson.

 Skellefteås väg från konkursmässigt till en av landets främsta ishockeyklubbar skulle man kunna skriva åtskilliga böcker om. Jonas Fahlman, skelleftejournalisten, har bland annat gjort det.

Men klubben vill se framåt – inte leva på gamla meriter.

– Skellefteå AIK har nästan blivit vad en kyrkas roll är. Där alla vill att det ska gå bra och alla jobbar mot samma mål, påpekar Israelsson.

Han har givetvis svårt påverka det sportsligt, men hoppas och tror att nya teamledarna ska bli framgångsrika. Samtidigt är ekonomibiten ett orosmoment.

– Vi har haft tre minusår och jobbar ständigt för att hitta nya inkomstkällor. TV-avtalet är oerhört viktigt. Vi hoppas kunna göra ett plusminusnollresultat efter de tuffa ekonomiska åren, säger han.

 

I det sammanhanget är givetvis sportchefen Niclas Lundkvists arbete betydelsefullt. Han lämnade ett administrativt, pålitligt chefsjobb på PiteEnergi för Skellefteå AIK.

– Jag behövde en utmaning och nu kom chansen. En spännande kick. Att min son spelar i Luleå Hockey fick mig inte att släppa tanken på Skellefteå. Jag slog till, säger han.

Har du ångrat dig?

– Nej, tvärt om. Inte en sekund. Jag har mött så mycket värme och proffsiga medarbetare i samtliga led i föreningen och Skellefteå. Alla här drar åt samma håll. Året har varit helt suveränt.

Men din son spelar i Luleå …

– Stämmer, men han har sin karriär där. Jag har min i Skellefteå. Om man säger så …

Hittills i sommar/höst har Niclas pendlat till Skellefteå från Piteå. 16 mil tur & retur varje dag.

– Fördelen är att jag kan tänka och kanske finna svar på frågor under resorna. Hittills har pendlat inte varit några bekymmer. Men kanske slår jag till med ett övernattningsrum?

Ekonomiska utmaningar

Ordföranden Pär Nordlund summerade inför årsmötet i år: 

”Att driva en ishockeyklubb på absolut toppnivå i Sverige kostar stora pengar och är förenat med ekonomiska utmaningar. Skellefteå AIK har under 2000-talet tack vare sportsliga framgångar byggt upp en stark ekonomi, som gör att föreningen slipper vidta drastiska åtgärder i sämre tider. Därmed inte sagt att vi inte ser allvarligt på de senaste årens negativa ekonomiska utveckling och det minusresultat som vi gör även detta verksamhetsår. 

Att vi gör ett minusresultat på 7,8 miljoner kronor innebär att vi måste fortsätta att jobba målmedvetet med vår verksamhet för att höja effektiviteten i allt som vi gör.Vi fortsätter att noggrant se över alla våra kostnader över hela linjen och prioriterar ännu tydligare det vi behöver ha framför det som skulle vara trevligt att ha”.

Plan finns för att vända ekonomiska trenden

Skellefteå AIK går back ekonomiskt. 

Men det finns en plan för att vända den negativa ekonomiska trenden. 

Föreningens egna kapital är däremot fortsatt starkt med 45 miljoner kronor.

– Målet är att ha en budget i balans med att herrlaget spelar kvartsfinal, säger Jan Nordahl, ekonomichef.

Det finns förklaringar till Skellefteås ekonomiska resultat för den gångna säsongen:

o Ökade personalkostnader.

o Stora investeringar i Rinksides konferens- och restaurangverksamhet som hittills inte genererat de vinster vi planerat. 

o De centrala reklamavtalen inom SHL har inte nått upp till förväntad utdel- ning för klubbarna. 

o Vikande publiksiffror.

Bo Fuhrman

Fakta

 

Skellefteå AIK

Antal medlemmar: 2 150.

Antal spelare: 412 spelare fördelade på 24 matchlag i seriespel plus Tre Kronors Hockeyskola, cirka 100 deltagare.

Antal ledare: 240 ledare och funktionärer.

Antal heltidsanställda: 36.

Omsättning: 126 miljoner (i koncernen).

 

FAKTA/Skellefteå AIK:s ekonomiska resultat:

2013/14: + 6,3  miljoner (total omsättning 122 miljoner)

 

2014/15: + 23,3 miljoner (147)

 

2015/16: + 4,2 miljoner (132)

 

2016/17: - 17,1 miljoner (120)

2017/18: - 3,7 miljoner (126)

2018/19: - 7,7 miljoner (126)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.