Plötsligt öppnar sig framtiden för ÖFK

Överklagandenämnden underkände licensnämndens beslut att utesluta Östersunds FK ur allsvenskan. Beskedet kom på måndagen och måste betraktas som sensationellt. ”Det här är den bästa julklappen vi kunde få”, säger ÖFK:s ordförande Maria Wilén.

- Det var ett ovanligt mycket svårt beslut, säger ÖN-nämndens ordförande Martin Holmgren.

Lennart Ivarsson, VD i Östersunds FK och klubbens presschef Niclas Lidström i en av många intervjuer.

Men beslutet väcker många frågor. ÖFK måste få fram mer pengar, mycket mer pengar för att klara kommande säsong i allsvenskan. Men idag kan vi räkna med att republiken Jämtlands flagga som består av tre fält som är en halv meter breda och två meter långa med färgerna blått, vitt och grönt vajar på många flaggstänger i staden. 

Säkert är det också en känsla av stadsfestivalen Storsjöyran, med anor från 1963, infunnit sig i staden även om den inte kulminerar förrän vid månadsskiftet juli-augusti.

De körde över licensnämnden

Ledamöterna som körde över Licensnämnden beslut: Martin Holmgren, Saltsjö-Duvnäs, Cecilia Hager, Bromma (vice ordförande), Johan Fröjelin, Stockholm, Klara Hedlund, Stockholm, Bo Johansson, Stockholm, Åsa Lönnqvist, Tyresö, Lars Matsson, Kalmar, Martin Åkerman, Skanör, Joakim Högberg-Jacobsson, sekreterare.

Vad var det som övertygade ÖN-nämnden? Ordföranden Martin Holmgren:

- Östersund har redovisat hur de ska minska sina kostnader genom att dra ner på personalstyrka, man har redovisat avtal med sponsorer som ska ge intäkter och att man får anstånd om återbetalning av lån. Vår bedömning är det finns en stor ekonomisk osäkerhet men att det inte är uppenbart orealistiskt att de ska kunna bedriva verksamheten under 2020.

En sista kraftansträngning

I en sista kraftansträngning lyckades ÖFK övertyga ÖN-nämnden att 32 miljoner skulle sparas genom färre personal. Ett extra tillskott på 3 miljoner har tillkommit plus ytterligare 6 miljoner från en eller flera givare som är anonyma. 10 miljoner är avsatt i budgeten för Saman Ghoddos-affären där den spanska klubben Huesca krävt 43 miljoner för den affär som aldrig blev av. Hur man än räknar så ser det mycket, mycket tufft ut för att ÖFK ska få ordning på sina finanser och kunna genomföra säsongen 2020. 

Kvar från det framgångsrika lag som charmade både Sverige och Europa finns egentligen bara två stjärnor: målvakten Aly Keita och Jamie Hopcutt, som båda har anbud från andra klubbar.

 Hur ska klubben få råd att få ihop ett slagkraftigt lag?

- Det finns inte många kronor i kassan men vi har definitivt en trupp för allsvenskan, säger Lennart Ivarsson, klubbens vd, till Fortbollskanalen.

I nämnden som nekade ÖFK licensen sitter Richard Jonsson, ordförande, Bjärred, Odd Swartling (vice ordförande), Stockholm, Fredrik von Bothmer, Stockholm, Josefine Fors, Huddinge, Birger Jonsson, Västerås, Eva von Schéele-Frid, Gävle, Linda Wrenne, Ronneby Kjell Sahlström, sekreterare.

På Brages kansli i Borlänge satt människorna på helspänn inför beskedet. När det kom gick luften ur människorna.

- Det är skönt att veta var vi är och ska vara någonstans, sa klubbchefen Magnus Olsson. 

Ska Brage också överklaga?

Brage kan överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden, RIN.

- Det är en fråga för styrelsen, sa Olsson.

Räkna med att ÖFK firar rejält idag men baksmällan är beständig. Frågan är om den någonsin kommer att gå över? Östersunds-Posten skriver att klubben i dagsläget har låneskulder på mellan 7 och 8 miljoner kronor plus leverantörsskulder på 6 miljoner och det obetalda lånet på 4 miljoner till förre ordföranden Daniel Kindberg. Dessutom finns ett antal reverslån. 

Göran Söderlund

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med  förbättrade villkor.

Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.