- 40 miljoner, det är ett katastrofresultat
Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen
- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.
Exakt var det 16,1 miljoner som skulle komma från det brittisktstyrda företaget. Pengarna skulle skickas i tre omgångar med start i november 2019. Ännu har ingen krona kommit från företaget.
Den anonyma källan säger till Sportbladets reporter Robert Laul att det negativa, egna kapitalet blir 20 miljoner.
Källan förnekar att klubben kommer att gå i konkurs men att det måste in pengar från lokala företagare, det måste göras nedskärningar och ”jobbas jävligt hårt”.
Klara vid midnatt
Till Fotbollskanalen säger klubbens pressansvarige Niclas Lidström att klubben inte kommer att kommentera årsredovisning.
- Vi jobbar för fullt för att fram årsredovisningen vid midnatt. Vi kommer att lägga ut någonting under dagen, något spännande och roligt.
Martin Holmgren är ordförande i Svenska fotbollförbundets överklagande nämnd som beviljade ÖFK elitlicens sedan SvFF i ett först skede nekat klubben licensen. Han säger bland annat till Fotbollskanalen:
- För min del är det här ärendet avslutat i och med att vi tog vårt beslut. Vad som händer nu ser jag ingen anledning att kommentera. Det finns inget nytt att säga.
Under onsdagen släppte klubben sin årsredovisning.
Skillnaden mot 2018 är markant. Under 2018 var klubbens intäkter 137 miljoner kronor, mot 47 miljoner under 2019. Men även matchintäkterna minskade kraftigt, från dryga 28 miljoner kronor till 14 miljoner. Och med mindre spel internationellt sjönk ersättningen från Uefa, 13 miljoner mindre kom den vägen 2019.
Då var det en mindre tröst att sponsorintäkterna ökade från 7 till 10 miljoner kronor.
Kostnaderna för tävlings-och träningsverksamheten sjönk från 46 miljoner 2018 till enbart 12 miljoner under 2019.
Noterbart, totalt har kostnaderna minskat från 123 miljoner kronor till 99 miljoner kronor.
Till kostnadsdelen hör också att klubben har reserverat 10 miljoner för att lösa Saman Ghoddos-affären, där ÖFK är dömt till ett skadestånd på 40 miljoner kronor tillsammans med spelaren. En dom som är överklagad.
Trots allt bär vd Lennart Ivarsson på vissa förhoppningar. Till lokaltidningen ÖP säger han
- Absolut, jag har fortfarande tron på att affären med de 15 sponsormiljonerna från Puls8 kan gå i lås. Jag för fortsatta förhandlingar med ägarna, men mer än så vill jag inte säga. Vi har sekretess utåt, sa han under onsdagen.
Så är tanken med Puls8
Varför kom ÖFK i kontakt med Puls8? Meningen var att företaget skulle öppna en större verksamhet i Östersund inom området idrottsmedicin. Det handlade om rehabiliteteringsmaskiner som bland annat skulle hjälpa till med blodcirkulationen.
När 2020 inleddes hade ÖFK ett negativt eget kapital på 20,4 miljoner kronor och i kassa- och banktillgångar förfogade klubben över dryga 600 000 kronor.
Revisorn Jens Edlund har i verksamhetsberättelsen gett sitt utlåtande om årsredovisningen och klubbens ekonomi. ”Klubben är "beroende av kraftigt ökade intäkter samtidigt som ÖFK även får in ytterligare kapitaltillskott och nyemissioner för att klubben ska klara av driften”. Edlund menar att det finns "betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta verksamheten". Edlund skriver också att finansieringen saknas för att säkra bolagets fortlevnad.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar