- 40 miljoner, det är ett katastrofresultat
Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen
- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.
Exakt var det 16,1 miljoner som skulle komma från det brittisktstyrda företaget. Pengarna skulle skickas i tre omgångar med start i november 2019. Ännu har ingen krona kommit från företaget.
Den anonyma källan säger till Sportbladets reporter Robert Laul att det negativa, egna kapitalet blir 20 miljoner.
Källan förnekar att klubben kommer att gå i konkurs men att det måste in pengar från lokala företagare, det måste göras nedskärningar och ”jobbas jävligt hårt”.
Klara vid midnatt
Till Fotbollskanalen säger klubbens pressansvarige Niclas Lidström att klubben inte kommer att kommentera årsredovisning.
- Vi jobbar för fullt för att fram årsredovisningen vid midnatt. Vi kommer att lägga ut någonting under dagen, något spännande och roligt.
Martin Holmgren är ordförande i Svenska fotbollförbundets överklagande nämnd som beviljade ÖFK elitlicens sedan SvFF i ett först skede nekat klubben licensen. Han säger bland annat till Fotbollskanalen:
- För min del är det här ärendet avslutat i och med att vi tog vårt beslut. Vad som händer nu ser jag ingen anledning att kommentera. Det finns inget nytt att säga.
Under onsdagen släppte klubben sin årsredovisning.
Skillnaden mot 2018 är markant. Under 2018 var klubbens intäkter 137 miljoner kronor, mot 47 miljoner under 2019. Men även matchintäkterna minskade kraftigt, från dryga 28 miljoner kronor till 14 miljoner. Och med mindre spel internationellt sjönk ersättningen från Uefa, 13 miljoner mindre kom den vägen 2019.
Då var det en mindre tröst att sponsorintäkterna ökade från 7 till 10 miljoner kronor.
Kostnaderna för tävlings-och träningsverksamheten sjönk från 46 miljoner 2018 till enbart 12 miljoner under 2019.
Noterbart, totalt har kostnaderna minskat från 123 miljoner kronor till 99 miljoner kronor.
Till kostnadsdelen hör också att klubben har reserverat 10 miljoner för att lösa Saman Ghoddos-affären, där ÖFK är dömt till ett skadestånd på 40 miljoner kronor tillsammans med spelaren. En dom som är överklagad.
Trots allt bär vd Lennart Ivarsson på vissa förhoppningar. Till lokaltidningen ÖP säger han
- Absolut, jag har fortfarande tron på att affären med de 15 sponsormiljonerna från Puls8 kan gå i lås. Jag för fortsatta förhandlingar med ägarna, men mer än så vill jag inte säga. Vi har sekretess utåt, sa han under onsdagen.
Så är tanken med Puls8
Varför kom ÖFK i kontakt med Puls8? Meningen var att företaget skulle öppna en större verksamhet i Östersund inom området idrottsmedicin. Det handlade om rehabiliteteringsmaskiner som bland annat skulle hjälpa till med blodcirkulationen.
När 2020 inleddes hade ÖFK ett negativt eget kapital på 20,4 miljoner kronor och i kassa- och banktillgångar förfogade klubben över dryga 600 000 kronor.
Revisorn Jens Edlund har i verksamhetsberättelsen gett sitt utlåtande om årsredovisningen och klubbens ekonomi. ”Klubben är "beroende av kraftigt ökade intäkter samtidigt som ÖFK även får in ytterligare kapitaltillskott och nyemissioner för att klubben ska klara av driften”. Edlund menar att det finns "betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta verksamheten". Edlund skriver också att finansieringen saknas för att säkra bolagets fortlevnad.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar