– Vi sparar i stort sett på allt vi kan

Skellefteå AIK:s vd, Per-Anders Israelsson, populärt kallad Pea, tillhör Ishockeyligans mest rutinerade ledare.

Anser du att ishockeyföreningarna är ute på hal is – just nu? Eller finns det så pass mycket i kassorna att ni klarar den nya, ekonomiska situationen?

– Ute på hal is har vi alltid varit, då det är vår idrott...men alla föreningar bromsar så gott det går 

- När pandemin slog till i mars så hade många av SHL-föreningarna redan kontrakterat stora delar av spelartruppen och tränare. 

- I sporten är i stort sett alla idag kontraktsanställda. Att hantera en pandemin är en helt ny erfarenhet för oss och vi lär oss hela tiden.

– Vi sparar i stort sett på allt

 Men ändå på hal is ..?

– Jag tycker inte att vi SHL-klubbar är ute på hal is i hur vi har hanterat pandemin. Det är inget scenarium som vi och ingen annan har varit med om tidigare. Det är inte helt enkelt att bromsa en SHL-klubb från en dag till en annan.

Klubbarna i Svenska Hockeyligan omsätter i genomsnitt 136 miljoner  enligt revisionsbolaget EY. 

TV-avtalet med Cmore garanterar varje förening omkring 40  miljoner kronor.

När det gäller biljettintäkter får varje klubb in mellan 30 och 40 miljoner i snitt.

Men hur ska det bli nu när det tillåts max 50 åskådare per match? 

Hockeyligans föreningar är ute på hal is, kan man anta.

Avslöjar siffrorna 

Tidningen Fokus har gjort en omfattande summering av ishockeyekonomin denna märkliga ishockeyvinter och kommit över siffror som föreningarna egentligen inte vill ska avslöjas. 

Men öppenheten varierar. Vissa föreningar ger klara besked. Några tiger om det mesta. 

Orsak? Vet inte, men det känns som om delar av ishockeyfamiljen inte vill att vi journalister ska snoka så mycket. Eller är orsakerna andra?

Fokus har hittat spännande uppgifter och konstaterar att klubbarna kunnat lösa en del av intäktsbortfallet från statligt håll, stöttande sponsorer och givmilda fans.

Brynäs har till exempel dragit in närmare två miljoner genom en supporterinsamling när Bertilsson och Berglund köptes in i truppen.

Örebro tog hjälp av insamlingar och sponsorer för att delvis klara ekonomin.

Många permitterar

Tolv föreningar har fortfarande spelare permitterade på tjugo procent trots att säsongen är igång. 

Skellefteå drog in omkring 200 000 kronor per månad när truppen permitterades.

Frölunda och Oskarshamn är de klubbar som inte korttidspermitterat.

Här är Tidningen Fokus ekonomirapport från SHL-klubbarna:

Alla klubbar har minst hälften av sina kostnader för personal. 

Största är den utgiftsandelen (spelarlöner) för Oskarshamn, Brynäs, Djurgården och Rögle. 

När det gäller egna kapitalet har Färjestad överlägset mest och Malmö minst.

Här är SHL:s fakta

Staplarna anger eget kapital (miljoner kronor) och andel personkostnader.

Färjestads BK  118,9     56%

HV 71                 46,4    63%

Skellefteå           47,5    58%

Frölunda             44,2    60%

Växjö                   29,9   62% 

Djurgården          29,3    65%

Luleå                   24,3    52%

Leksand              22,7    51%

Brynäs                16,2     65%

Rögle                  10,6     65%

Linköping             9,6      55%

Oskarshamn        7,5      71%

Örebro                 7,2      63%

Malmö                 2,9      56%  

Inte tappat så mycket

Hur är situatione i Skellefteå? Hurkompenserar klubben ni inkomstbortfallet?

– Vi sparar på i stort sett allt.  Vi har fått bidrag från staten i form av korttidsarbete och pengar via Riksidrottsförbundet, svarar vd, Per-Anders Israelsson.

Har tidigare/nya sponsorer ställt upp och bidragit? I vilka storleksordningar?

– När det gäller sponsorsidan har vi inte tappat så mycket som vi befarade jämfört med föregående säsong. Vi har en bra relation med våra samarbetspartners. En förutsättning var att SHL kom igång.

 Vi berättar öppet

Stämmer det att Skellefteå drog in 200 000 kronor per månad genom att permittera truppen?

– I dagsläget är inte spelarna i korttidsarbete utan det är delar av kontoret som är permitterat. Spelarna var i korttidsarbete fram till sista september med 20 procent.

Vad säger du – är Skellefteå öppet mot journalister när det gäller ekonomi? Eller är det hemligheter som inte ska ut?

– Med tanke på att vi lägger ut våra årsredovisningar på nätet så tycker jag att vi är väldigt öppna. Vi svarar i stort sett på alla frågor ni ställer, men frågorna måste också ställas.

Anser du att artikeln i Fokus far med osanning?  

– Jag avstår från att kommentera den.

Bo Fuhrman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.