Men hockeybasen vägrar avgå

Han är hockey-Sveriges mest omstridda person den här hösten. Han har idiotförklarats, och har anklagats för maffiametoder.

 Möt Ronnie Glysing, 67 år, med hockeybakgrund i både Djurgården och Hammarby och sedan 2012 ordförande i Hockeyettan, som organiserar 40 klubbar från Kalix i norr till Halmstad i söder.

Striden i Hockeyettan skakar Svenska Ishockeyförbundet, (SIF) och har tvingat ut RF:s ordförande Björn Eriksson på hockeyrinken att försvara en dom i Riksidrottsnämnden (RIN)..

RIN-domen fastslår att SIF:s tävlingsbestämmelse, kapitel 6 paragraf 1 är olämplig, och står i strid med svensk lagstiftning.

"Olycklig och felaktig"

-Domen är djupt olycklig och felaktig och främsta orsak till pågående konflikt med Boden och Karlskrona. Jag förväntar mig att RIN-domen blir rättad, säger Ronnie Glysing.

Sex matcher har tills nu skjutits på framtiden, och både Boden och Karlskrona riktar nu ekonomiska krav på de lag som uteblivit från matcher.

Sammantaget handlar det om miljonbelopp, Karlskrona kräver exempelvis Vimmerby på 269 500 kronor för matchrelaterat inkomstbortfall den 17:e oktober då Vimmerby vägrade att infinna sig för spel i KHK Arena i Karlskrona.

En vägran som Ronnie Glysing och hans styrelse anses ha regisserat.

-Nej, det är inte sant, jag är ingen uppviglare. Det är enskilda klubbar i norra och södra serien som tagit de här besluten.  Och vad jag förstår för att visa solidaritet med vår organisation och de beslut som fattats vid vårt senaste årsmöte.

Konfliktens kärna är strid om rättigheter, ljud och bild.

Exklusiv partner, via den digitala plattformen StayLive är ATG. Ett avtal som värderas till  cirka 14 miljoner kronor att fördelas bland ligans 40 klubbar.  I ligans samarbetsavtal, som Boden inte har undertecknat, regleras också en mindre del för produktionsersättning, totalt 100 000 kronor.

Så olika förutsättningar

Svårigheten för Glysing, och Hockeyettan, är att ligans 40 klubbar har olika förutsättningar. 

-Det är tillsammans vi är starka, jag kan inte nog poängtera det, betonar Hockeyettans ordförande.

Han nämner som exempel  HV 71 i år och tidigare Leksand som vid nedflyttning till Hockeyallsvenskan (HA) lojalt att valt acceptera den ligaorganisationen, utan invändningar.

-De har hållit fast vid den svenska modellen,  trots att de mycket troligt kunnat säkra egna  kommersiella avtal utanför HA:s ekonomiska ramar. 

Per Rosenqvist, klubbdirektör i Karlskrona, och med förflutet som marknadschef i Kalmar FF, ger en annan bild.

-Det är omöjligt att hålla ihop en ligaorganisation där förutsättningarna är så olika.  Här finns föreningar som har en omsättning kring två till tre miljoner, att jämföras med andra, som oss i Karlskrona med 20 till 25 miljoner i omsättning.

– Det finns lag som inte har 100 personer på läktaren, till lag som Nybro som har 1800 eller Karlskrona med nästan 2 400 i premiären. Det är så pass stor skillnad mellan lagen och förutsättningarna att det inte går att jämföra med någon annan ligaorganisation. Det är bakgrunden till att vi vill hävda vår rätt till avtalsfrihet för att kunna välja vår väg.

"Tvingar oss att undereteckna"

-Syftet med bojkotten är att orsaka oss skada. Tvinga oss att underteckna ett avtal och ge upp kommersiella rättigheter. Vi menar att detta är en konkurrensbegränsande åtgärd, och i strid med en prejudicerande dom i Marknadsdomstolen från 2016,  säger Per Rosenqvist.

Under torsdagen väntas tävlingsnämnden på Ishockeyförbundet lämna besked om konsekvenser för de sex lag som vägrat att möta Boden och Karlskrona på bortais. Med stöd av paragraf 5:11 väntas nämnden fastställa resultatet 5-0 till Boden resp. Karlskrona.

Men konflikten är knappast över.  Ronnie Glysing personligen är ett rött skynke, framförallt i Boden,  och kanske krävs att Glysing lämnar ifrån sig klubban direkt.  

-Jag har inga planer på att avgå. De som kräver detta får vänta till nästa årsmöte, 2022. Redan vid årsmötet 2021 informerade jag valberedningen att den här perioden är min sista. Då jag haft det här uppdraget i 10 år, det får räcka, svarar han.

"Advokater kostar 4 miljoner"

En yrkesgrupp har tacksamt välkomnat den här striden.

 En föreningsledare i Hockeyettan, som vill vara anonym, avslöjar att Svenska Ishockeyförbundets advokatkostnader hittills uppgår till fyra miljoner kronor. Då har ändå inte sluträkningen för den nyligen tillsatta externa juridiska granskningen landat på generalsekreterare Johan Starks skrivbord.

Den här konflikten avgörs inte på isen, det är främst en kamp om förenings – och avtalsfrihet.

 Per Rosenqvist i Karlskrona jämför med fotbollens Bosman-dom. Ett rättsfall i EG-domstolen från 1995 vars mest påtagliga besked var att fotbollsspelare inom EU fick tillåtelse att fritt röra sig mellan klubbar då kontraktstiden gått ut. 

-Jag ser stora likheter,  domen förändrade fotbollsvärlden och förbättrade villkoren för alla spelare. Som ansvarig i Karlskrona arbetar jag för att förbättra villkoren för vår verksamhet, och då är  den ligatillhörighet som Hockeyettan erbjuder inte i linje med föreningsfrihet och rätten till eget bestämmande, avslutar Per Rosenqvist.

Kjell Nilsson

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ishockey-VM i Avicci Arena slutade i svensk besvikelse, förnedrat av USA i semifinal, men ett bärgat brons efter seger mot Danmark.

 Desto mer jubel i besöks – och restaurang näringen som redovisar en  turistekonomisk omsättning, inklusive biljettintäkter, på 729,9 miljoner under VM-perioden i maj. Exklusive biljettintäkter låg omsättningen på 644,1 miljoner där utländska besökare stod för 482 miljoner kronor under maj månad.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.