Men hockeybasen vägrar avgå
Han är hockey-Sveriges mest omstridda person den här hösten. Han har idiotförklarats, och har anklagats för maffiametoder.
Möt Ronnie Glysing, 67 år, med hockeybakgrund i både Djurgården och Hammarby och sedan 2012 ordförande i Hockeyettan, som organiserar 40 klubbar från Kalix i norr till Halmstad i söder.
Striden i Hockeyettan skakar Svenska Ishockeyförbundet, (SIF) och har tvingat ut RF:s ordförande Björn Eriksson på hockeyrinken att försvara en dom i Riksidrottsnämnden (RIN)..
RIN-domen fastslår att SIF:s tävlingsbestämmelse, kapitel 6 paragraf 1 är olämplig, och står i strid med svensk lagstiftning.
"Olycklig och felaktig"
-Domen är djupt olycklig och felaktig och främsta orsak till pågående konflikt med Boden och Karlskrona. Jag förväntar mig att RIN-domen blir rättad, säger Ronnie Glysing.
Sex matcher har tills nu skjutits på framtiden, och både Boden och Karlskrona riktar nu ekonomiska krav på de lag som uteblivit från matcher.
Sammantaget handlar det om miljonbelopp, Karlskrona kräver exempelvis Vimmerby på 269 500 kronor för matchrelaterat inkomstbortfall den 17:e oktober då Vimmerby vägrade att infinna sig för spel i KHK Arena i Karlskrona.
En vägran som Ronnie Glysing och hans styrelse anses ha regisserat.
-Nej, det är inte sant, jag är ingen uppviglare. Det är enskilda klubbar i norra och södra serien som tagit de här besluten. Och vad jag förstår för att visa solidaritet med vår organisation och de beslut som fattats vid vårt senaste årsmöte.
Konfliktens kärna är strid om rättigheter, ljud och bild.
Exklusiv partner, via den digitala plattformen StayLive är ATG. Ett avtal som värderas till cirka 14 miljoner kronor att fördelas bland ligans 40 klubbar. I ligans samarbetsavtal, som Boden inte har undertecknat, regleras också en mindre del för produktionsersättning, totalt 100 000 kronor.
Så olika förutsättningar
Svårigheten för Glysing, och Hockeyettan, är att ligans 40 klubbar har olika förutsättningar.
-Det är tillsammans vi är starka, jag kan inte nog poängtera det, betonar Hockeyettans ordförande.
Han nämner som exempel HV 71 i år och tidigare Leksand som vid nedflyttning till Hockeyallsvenskan (HA) lojalt att valt acceptera den ligaorganisationen, utan invändningar.
-De har hållit fast vid den svenska modellen, trots att de mycket troligt kunnat säkra egna kommersiella avtal utanför HA:s ekonomiska ramar.
Per Rosenqvist, klubbdirektör i Karlskrona, och med förflutet som marknadschef i Kalmar FF, ger en annan bild.
-Det är omöjligt att hålla ihop en ligaorganisation där förutsättningarna är så olika. Här finns föreningar som har en omsättning kring två till tre miljoner, att jämföras med andra, som oss i Karlskrona med 20 till 25 miljoner i omsättning.
– Det finns lag som inte har 100 personer på läktaren, till lag som Nybro som har 1800 eller Karlskrona med nästan 2 400 i premiären. Det är så pass stor skillnad mellan lagen och förutsättningarna att det inte går att jämföra med någon annan ligaorganisation. Det är bakgrunden till att vi vill hävda vår rätt till avtalsfrihet för att kunna välja vår väg.
"Tvingar oss att undereteckna"
-Syftet med bojkotten är att orsaka oss skada. Tvinga oss att underteckna ett avtal och ge upp kommersiella rättigheter. Vi menar att detta är en konkurrensbegränsande åtgärd, och i strid med en prejudicerande dom i Marknadsdomstolen från 2016, säger Per Rosenqvist.
Under torsdagen väntas tävlingsnämnden på Ishockeyförbundet lämna besked om konsekvenser för de sex lag som vägrat att möta Boden och Karlskrona på bortais. Med stöd av paragraf 5:11 väntas nämnden fastställa resultatet 5-0 till Boden resp. Karlskrona.
Men konflikten är knappast över. Ronnie Glysing personligen är ett rött skynke, framförallt i Boden, och kanske krävs att Glysing lämnar ifrån sig klubban direkt.
-Jag har inga planer på att avgå. De som kräver detta får vänta till nästa årsmöte, 2022. Redan vid årsmötet 2021 informerade jag valberedningen att den här perioden är min sista. Då jag haft det här uppdraget i 10 år, det får räcka, svarar han.
"Advokater kostar 4 miljoner"
En yrkesgrupp har tacksamt välkomnat den här striden.
En föreningsledare i Hockeyettan, som vill vara anonym, avslöjar att Svenska Ishockeyförbundets advokatkostnader hittills uppgår till fyra miljoner kronor. Då har ändå inte sluträkningen för den nyligen tillsatta externa juridiska granskningen landat på generalsekreterare Johan Starks skrivbord.
Den här konflikten avgörs inte på isen, det är främst en kamp om förenings – och avtalsfrihet.
Per Rosenqvist i Karlskrona jämför med fotbollens Bosman-dom. Ett rättsfall i EG-domstolen från 1995 vars mest påtagliga besked var att fotbollsspelare inom EU fick tillåtelse att fritt röra sig mellan klubbar då kontraktstiden gått ut.
-Jag ser stora likheter, domen förändrade fotbollsvärlden och förbättrade villkoren för alla spelare. Som ansvarig i Karlskrona arbetar jag för att förbättra villkoren för vår verksamhet, och då är den ligatillhörighet som Hockeyettan erbjuder inte i linje med föreningsfrihet och rätten till eget bestämmande, avslutar Per Rosenqvist.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
För att stötta svenska spelare i deras elitsatsningar inleder Svenska Tennisförbundet samarbete med tennisakademin Good to Great Tennis Academy som därmed blir ett rekommenderat utvecklingscenter.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar