Men hockeybasen vägrar avgå

Han är hockey-Sveriges mest omstridda person den här hösten. Han har idiotförklarats, och har anklagats för maffiametoder.

 Möt Ronnie Glysing, 67 år, med hockeybakgrund i både Djurgården och Hammarby och sedan 2012 ordförande i Hockeyettan, som organiserar 40 klubbar från Kalix i norr till Halmstad i söder.

Striden i Hockeyettan skakar Svenska Ishockeyförbundet, (SIF) och har tvingat ut RF:s ordförande Björn Eriksson på hockeyrinken att försvara en dom i Riksidrottsnämnden (RIN)..

RIN-domen fastslår att SIF:s tävlingsbestämmelse, kapitel 6 paragraf 1 är olämplig, och står i strid med svensk lagstiftning.

"Olycklig och felaktig"

-Domen är djupt olycklig och felaktig och främsta orsak till pågående konflikt med Boden och Karlskrona. Jag förväntar mig att RIN-domen blir rättad, säger Ronnie Glysing.

Sex matcher har tills nu skjutits på framtiden, och både Boden och Karlskrona riktar nu ekonomiska krav på de lag som uteblivit från matcher.

Sammantaget handlar det om miljonbelopp, Karlskrona kräver exempelvis Vimmerby på 269 500 kronor för matchrelaterat inkomstbortfall den 17:e oktober då Vimmerby vägrade att infinna sig för spel i KHK Arena i Karlskrona.

En vägran som Ronnie Glysing och hans styrelse anses ha regisserat.

-Nej, det är inte sant, jag är ingen uppviglare. Det är enskilda klubbar i norra och södra serien som tagit de här besluten.  Och vad jag förstår för att visa solidaritet med vår organisation och de beslut som fattats vid vårt senaste årsmöte.

Konfliktens kärna är strid om rättigheter, ljud och bild.

Exklusiv partner, via den digitala plattformen StayLive är ATG. Ett avtal som värderas till  cirka 14 miljoner kronor att fördelas bland ligans 40 klubbar.  I ligans samarbetsavtal, som Boden inte har undertecknat, regleras också en mindre del för produktionsersättning, totalt 100 000 kronor.

Så olika förutsättningar

Svårigheten för Glysing, och Hockeyettan, är att ligans 40 klubbar har olika förutsättningar. 

-Det är tillsammans vi är starka, jag kan inte nog poängtera det, betonar Hockeyettans ordförande.

Han nämner som exempel  HV 71 i år och tidigare Leksand som vid nedflyttning till Hockeyallsvenskan (HA) lojalt att valt acceptera den ligaorganisationen, utan invändningar.

-De har hållit fast vid den svenska modellen,  trots att de mycket troligt kunnat säkra egna  kommersiella avtal utanför HA:s ekonomiska ramar. 

Per Rosenqvist, klubbdirektör i Karlskrona, och med förflutet som marknadschef i Kalmar FF, ger en annan bild.

-Det är omöjligt att hålla ihop en ligaorganisation där förutsättningarna är så olika.  Här finns föreningar som har en omsättning kring två till tre miljoner, att jämföras med andra, som oss i Karlskrona med 20 till 25 miljoner i omsättning.

– Det finns lag som inte har 100 personer på läktaren, till lag som Nybro som har 1800 eller Karlskrona med nästan 2 400 i premiären. Det är så pass stor skillnad mellan lagen och förutsättningarna att det inte går att jämföra med någon annan ligaorganisation. Det är bakgrunden till att vi vill hävda vår rätt till avtalsfrihet för att kunna välja vår väg.

"Tvingar oss att undereteckna"

-Syftet med bojkotten är att orsaka oss skada. Tvinga oss att underteckna ett avtal och ge upp kommersiella rättigheter. Vi menar att detta är en konkurrensbegränsande åtgärd, och i strid med en prejudicerande dom i Marknadsdomstolen från 2016,  säger Per Rosenqvist.

Under torsdagen väntas tävlingsnämnden på Ishockeyförbundet lämna besked om konsekvenser för de sex lag som vägrat att möta Boden och Karlskrona på bortais. Med stöd av paragraf 5:11 väntas nämnden fastställa resultatet 5-0 till Boden resp. Karlskrona.

Men konflikten är knappast över.  Ronnie Glysing personligen är ett rött skynke, framförallt i Boden,  och kanske krävs att Glysing lämnar ifrån sig klubban direkt.  

-Jag har inga planer på att avgå. De som kräver detta får vänta till nästa årsmöte, 2022. Redan vid årsmötet 2021 informerade jag valberedningen att den här perioden är min sista. Då jag haft det här uppdraget i 10 år, det får räcka, svarar han.

"Advokater kostar 4 miljoner"

En yrkesgrupp har tacksamt välkomnat den här striden.

 En föreningsledare i Hockeyettan, som vill vara anonym, avslöjar att Svenska Ishockeyförbundets advokatkostnader hittills uppgår till fyra miljoner kronor. Då har ändå inte sluträkningen för den nyligen tillsatta externa juridiska granskningen landat på generalsekreterare Johan Starks skrivbord.

Den här konflikten avgörs inte på isen, det är främst en kamp om förenings – och avtalsfrihet.

 Per Rosenqvist i Karlskrona jämför med fotbollens Bosman-dom. Ett rättsfall i EG-domstolen från 1995 vars mest påtagliga besked var att fotbollsspelare inom EU fick tillåtelse att fritt röra sig mellan klubbar då kontraktstiden gått ut. 

-Jag ser stora likheter,  domen förändrade fotbollsvärlden och förbättrade villkoren för alla spelare. Som ansvarig i Karlskrona arbetar jag för att förbättra villkoren för vår verksamhet, och då är  den ligatillhörighet som Hockeyettan erbjuder inte i linje med föreningsfrihet och rätten till eget bestämmande, avslutar Per Rosenqvist.

Kjell Nilsson

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress. Fotot kompletterades med orden ”Landslaget är en dröm som gått i uppfyllelse. Men vi hade aldrig varit här utan dom som trodde på oss från början. Dom som fick oss att älska fotboll och börja drömma. Tack för allt ni gjort för oss. Tack till våra moderklubbar".   En snygg gest som mottogs med sympati och uppskattning från många håll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.