Splittrad styrelse inför Hockeyettans kris

Den infekterade frågan om ligatillhörighet i Hockeyettan har tagit en ny vändning. En oenig Riksidrottsstyrelse, då 11 ledamöter har beslutade att påkalla ändring av Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser den omstridda paragraf 6:1,  medan Annika Ivarsson, ordförande i Gymnastikförbundet och Tommy Ohlström,  tidigare ordförande i Korpen, reserverade sig mot beslutet. 

Den aktuellla paragrafen villkorar lag i Hockeyettan att tillhöra en ligaorganisation, för att få spela i en förbundsserie.

Boden och Karlskrona vägrade under den gångna säsongen att teckna avtal med Hockeyettan, varvid flera lag under hösten 2021 vägrade att spela i de klubbarnas hemmaarenor.

strider mot svensk lag

Boden har i två domar i Riksidrottsnämnden, RIN, erhållit stöd för sin vägran. RIN hävdar att paragrafen strider mot svensk lag, och förhindrar föreningar att själva bestämma över sin verksamhet.

-Majoriteten i RS anser att paragraf 6:1 är olämplig, och ändring ska vara genomförd sedan den 15 augusti.  Det som är ovanligt i det här ärendet är att det krävs ett beslut från Riksidrottsstyrelsen för att RIN:s besked efterlevs, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Det är ytterst ovanligt att RS-beslut tas i oenighet.

En av RS:s reservanter, Tommy Ohlström, motiverar sin reservation med bland annat följande.:

-För mig är det är inte uppenbart att ishockeyn har vägrat att följa RF och RIN-domen. Jag ser också en  osäkerhet av legala skäl, då anser jag att försiktighetsprincipen ska gälla, säger Tommy Ohlström och syftar på tidigare dom i Svea Hovrätt.

Förvånad hockeybas

Svenska Ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, uttrycker stor förvåning, milt uttryckt, över beskedet från RS.

-Det är mycket olyckligt och bekymmersamt att så här principiella och viktiga beslut fattas i oenighet och utan klart rättsligt stöd. Jag frågar mig om RF har förstått sin roll som är att stödja oss medlemsförbund, säger Anders Larsson.

-Vår uppfattning är att det är Svenska Ishockeyförbundets medlemmar som i demokratisk ordning ska fatta beslut om våra tävlingsregler. Om något är lagligt eller olagligt ska det avgöras civilrättsligt och inte inom idrottens olika organ,  hävdar Anders Larsson. 

Riksidrottsstyrelsens beslut har sin grund i RIN:s tidigare bedömning att paragraf 6:1 är lagstridig, och är på kollisionskurs med RF:s egna stadgar. Något som bestämt förnekas av Anders Larsson.

-Det är bekymmersamt, när en oenig styrelse sätter sig över våra medlemmars beslut. Det känns otidsenligt, när vi i idrotten har demokrati, delaktighet och transparens högt på agendan, betonar Ander Larsson. 

Inom RIN har funnits en stor maktlöshet över Ishockeyförbundets agerande och Bo Bengtsson, vice ordförande, är mycket tydlig.

-RIN har idrotts-Sveriges uppgift att lösa tvister, vad det än gäller inom idrotten. Vi förväntas oss att våra beslut efterlevs och personligen har jag upplevt stor frustration.  Vad gäller paragraf 6:1 och Hockeyettan har vi haft nio ärenden!

-Jag har uppmärksammats på att ishockeyn nu hänvisar till en dom i Svea Hovrätt.  Det är att blanda bort korten, och är lika galet som att säga att Rögle är bäst i Sverige bara för att de vann Champions Hockey League, säger Bo Bengtsson.

Paragrafen blir omskriven?

I Boden är ordföranden Thomas Regemalm ute och går med hunden när Idrottens Affärer når honom.

Precis som Bo Bengtsson förväntar han sig att Ishockeyförbundet agerar i enlighet med RS-beslutet och ändrar/skriver om paragraf 6:1.

-Vi vill få ett slut på det här, RS-beslutet är en tydlig signal till Anders Larsson att han nu måste verkställa RIN-domen. Vägrar han, ja då är det ett beteende som kan liknas vid ett rättshaveri och ett meddelande om att ishockeyn i Boden ska försvinna från kartan,  säger Thomas Regemalm.

Lag i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL lyder inte under paragraf 6:1,  tvånget att tillhöra en en ligaorganisation kan endast riktas mot lag i Hockeyettan, landets tredje division.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.