Splittrad styrelse inför Hockeyettans kris

Den infekterade frågan om ligatillhörighet i Hockeyettan har tagit en ny vändning. En oenig Riksidrottsstyrelse, då 11 ledamöter har beslutade att påkalla ändring av Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser den omstridda paragraf 6:1,  medan Annika Ivarsson, ordförande i Gymnastikförbundet och Tommy Ohlström,  tidigare ordförande i Korpen, reserverade sig mot beslutet. 

Den aktuellla paragrafen villkorar lag i Hockeyettan att tillhöra en ligaorganisation, för att få spela i en förbundsserie.

Boden och Karlskrona vägrade under den gångna säsongen att teckna avtal med Hockeyettan, varvid flera lag under hösten 2021 vägrade att spela i de klubbarnas hemmaarenor.

strider mot svensk lag

Boden har i två domar i Riksidrottsnämnden, RIN, erhållit stöd för sin vägran. RIN hävdar att paragrafen strider mot svensk lag, och förhindrar föreningar att själva bestämma över sin verksamhet.

-Majoriteten i RS anser att paragraf 6:1 är olämplig, och ändring ska vara genomförd sedan den 15 augusti.  Det som är ovanligt i det här ärendet är att det krävs ett beslut från Riksidrottsstyrelsen för att RIN:s besked efterlevs, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Det är ytterst ovanligt att RS-beslut tas i oenighet.

En av RS:s reservanter, Tommy Ohlström, motiverar sin reservation med bland annat följande.:

-För mig är det är inte uppenbart att ishockeyn har vägrat att följa RF och RIN-domen. Jag ser också en  osäkerhet av legala skäl, då anser jag att försiktighetsprincipen ska gälla, säger Tommy Ohlström och syftar på tidigare dom i Svea Hovrätt.

Förvånad hockeybas

Svenska Ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, uttrycker stor förvåning, milt uttryckt, över beskedet från RS.

-Det är mycket olyckligt och bekymmersamt att så här principiella och viktiga beslut fattas i oenighet och utan klart rättsligt stöd. Jag frågar mig om RF har förstått sin roll som är att stödja oss medlemsförbund, säger Anders Larsson.

-Vår uppfattning är att det är Svenska Ishockeyförbundets medlemmar som i demokratisk ordning ska fatta beslut om våra tävlingsregler. Om något är lagligt eller olagligt ska det avgöras civilrättsligt och inte inom idrottens olika organ,  hävdar Anders Larsson. 

Riksidrottsstyrelsens beslut har sin grund i RIN:s tidigare bedömning att paragraf 6:1 är lagstridig, och är på kollisionskurs med RF:s egna stadgar. Något som bestämt förnekas av Anders Larsson.

-Det är bekymmersamt, när en oenig styrelse sätter sig över våra medlemmars beslut. Det känns otidsenligt, när vi i idrotten har demokrati, delaktighet och transparens högt på agendan, betonar Ander Larsson. 

Inom RIN har funnits en stor maktlöshet över Ishockeyförbundets agerande och Bo Bengtsson, vice ordförande, är mycket tydlig.

-RIN har idrotts-Sveriges uppgift att lösa tvister, vad det än gäller inom idrotten. Vi förväntas oss att våra beslut efterlevs och personligen har jag upplevt stor frustration.  Vad gäller paragraf 6:1 och Hockeyettan har vi haft nio ärenden!

-Jag har uppmärksammats på att ishockeyn nu hänvisar till en dom i Svea Hovrätt.  Det är att blanda bort korten, och är lika galet som att säga att Rögle är bäst i Sverige bara för att de vann Champions Hockey League, säger Bo Bengtsson.

Paragrafen blir omskriven?

I Boden är ordföranden Thomas Regemalm ute och går med hunden när Idrottens Affärer når honom.

Precis som Bo Bengtsson förväntar han sig att Ishockeyförbundet agerar i enlighet med RS-beslutet och ändrar/skriver om paragraf 6:1.

-Vi vill få ett slut på det här, RS-beslutet är en tydlig signal till Anders Larsson att han nu måste verkställa RIN-domen. Vägrar han, ja då är det ett beteende som kan liknas vid ett rättshaveri och ett meddelande om att ishockeyn i Boden ska försvinna från kartan,  säger Thomas Regemalm.

Lag i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL lyder inte under paragraf 6:1,  tvånget att tillhöra en en ligaorganisation kan endast riktas mot lag i Hockeyettan, landets tredje division.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.