Splittrad styrelse inför Hockeyettans kris

Den infekterade frågan om ligatillhörighet i Hockeyettan har tagit en ny vändning. En oenig Riksidrottsstyrelse, då 11 ledamöter har beslutade att påkalla ändring av Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser den omstridda paragraf 6:1,  medan Annika Ivarsson, ordförande i Gymnastikförbundet och Tommy Ohlström,  tidigare ordförande i Korpen, reserverade sig mot beslutet. 

Den aktuellla paragrafen villkorar lag i Hockeyettan att tillhöra en ligaorganisation, för att få spela i en förbundsserie.

Boden och Karlskrona vägrade under den gångna säsongen att teckna avtal med Hockeyettan, varvid flera lag under hösten 2021 vägrade att spela i de klubbarnas hemmaarenor.

strider mot svensk lag

Boden har i två domar i Riksidrottsnämnden, RIN, erhållit stöd för sin vägran. RIN hävdar att paragrafen strider mot svensk lag, och förhindrar föreningar att själva bestämma över sin verksamhet.

-Majoriteten i RS anser att paragraf 6:1 är olämplig, och ändring ska vara genomförd sedan den 15 augusti.  Det som är ovanligt i det här ärendet är att det krävs ett beslut från Riksidrottsstyrelsen för att RIN:s besked efterlevs, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Det är ytterst ovanligt att RS-beslut tas i oenighet.

En av RS:s reservanter, Tommy Ohlström, motiverar sin reservation med bland annat följande.:

-För mig är det är inte uppenbart att ishockeyn har vägrat att följa RF och RIN-domen. Jag ser också en  osäkerhet av legala skäl, då anser jag att försiktighetsprincipen ska gälla, säger Tommy Ohlström och syftar på tidigare dom i Svea Hovrätt.

Förvånad hockeybas

Svenska Ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, uttrycker stor förvåning, milt uttryckt, över beskedet från RS.

-Det är mycket olyckligt och bekymmersamt att så här principiella och viktiga beslut fattas i oenighet och utan klart rättsligt stöd. Jag frågar mig om RF har förstått sin roll som är att stödja oss medlemsförbund, säger Anders Larsson.

-Vår uppfattning är att det är Svenska Ishockeyförbundets medlemmar som i demokratisk ordning ska fatta beslut om våra tävlingsregler. Om något är lagligt eller olagligt ska det avgöras civilrättsligt och inte inom idrottens olika organ,  hävdar Anders Larsson. 

Riksidrottsstyrelsens beslut har sin grund i RIN:s tidigare bedömning att paragraf 6:1 är lagstridig, och är på kollisionskurs med RF:s egna stadgar. Något som bestämt förnekas av Anders Larsson.

-Det är bekymmersamt, när en oenig styrelse sätter sig över våra medlemmars beslut. Det känns otidsenligt, när vi i idrotten har demokrati, delaktighet och transparens högt på agendan, betonar Ander Larsson. 

Inom RIN har funnits en stor maktlöshet över Ishockeyförbundets agerande och Bo Bengtsson, vice ordförande, är mycket tydlig.

-RIN har idrotts-Sveriges uppgift att lösa tvister, vad det än gäller inom idrotten. Vi förväntas oss att våra beslut efterlevs och personligen har jag upplevt stor frustration.  Vad gäller paragraf 6:1 och Hockeyettan har vi haft nio ärenden!

-Jag har uppmärksammats på att ishockeyn nu hänvisar till en dom i Svea Hovrätt.  Det är att blanda bort korten, och är lika galet som att säga att Rögle är bäst i Sverige bara för att de vann Champions Hockey League, säger Bo Bengtsson.

Paragrafen blir omskriven?

I Boden är ordföranden Thomas Regemalm ute och går med hunden när Idrottens Affärer når honom.

Precis som Bo Bengtsson förväntar han sig att Ishockeyförbundet agerar i enlighet med RS-beslutet och ändrar/skriver om paragraf 6:1.

-Vi vill få ett slut på det här, RS-beslutet är en tydlig signal till Anders Larsson att han nu måste verkställa RIN-domen. Vägrar han, ja då är det ett beteende som kan liknas vid ett rättshaveri och ett meddelande om att ishockeyn i Boden ska försvinna från kartan,  säger Thomas Regemalm.

Lag i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL lyder inte under paragraf 6:1,  tvånget att tillhöra en en ligaorganisation kan endast riktas mot lag i Hockeyettan, landets tredje division.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.