Splittrad styrelse inför Hockeyettans kris

Den infekterade frågan om ligatillhörighet i Hockeyettan har tagit en ny vändning. En oenig Riksidrottsstyrelse, då 11 ledamöter har beslutade att påkalla ändring av Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser den omstridda paragraf 6:1,  medan Annika Ivarsson, ordförande i Gymnastikförbundet och Tommy Ohlström,  tidigare ordförande i Korpen, reserverade sig mot beslutet. 

Den aktuellla paragrafen villkorar lag i Hockeyettan att tillhöra en ligaorganisation, för att få spela i en förbundsserie.

Boden och Karlskrona vägrade under den gångna säsongen att teckna avtal med Hockeyettan, varvid flera lag under hösten 2021 vägrade att spela i de klubbarnas hemmaarenor.

strider mot svensk lag

Boden har i två domar i Riksidrottsnämnden, RIN, erhållit stöd för sin vägran. RIN hävdar att paragrafen strider mot svensk lag, och förhindrar föreningar att själva bestämma över sin verksamhet.

-Majoriteten i RS anser att paragraf 6:1 är olämplig, och ändring ska vara genomförd sedan den 15 augusti.  Det som är ovanligt i det här ärendet är att det krävs ett beslut från Riksidrottsstyrelsen för att RIN:s besked efterlevs, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Det är ytterst ovanligt att RS-beslut tas i oenighet.

En av RS:s reservanter, Tommy Ohlström, motiverar sin reservation med bland annat följande.:

-För mig är det är inte uppenbart att ishockeyn har vägrat att följa RF och RIN-domen. Jag ser också en  osäkerhet av legala skäl, då anser jag att försiktighetsprincipen ska gälla, säger Tommy Ohlström och syftar på tidigare dom i Svea Hovrätt.

Förvånad hockeybas

Svenska Ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, uttrycker stor förvåning, milt uttryckt, över beskedet från RS.

-Det är mycket olyckligt och bekymmersamt att så här principiella och viktiga beslut fattas i oenighet och utan klart rättsligt stöd. Jag frågar mig om RF har förstått sin roll som är att stödja oss medlemsförbund, säger Anders Larsson.

-Vår uppfattning är att det är Svenska Ishockeyförbundets medlemmar som i demokratisk ordning ska fatta beslut om våra tävlingsregler. Om något är lagligt eller olagligt ska det avgöras civilrättsligt och inte inom idrottens olika organ,  hävdar Anders Larsson. 

Riksidrottsstyrelsens beslut har sin grund i RIN:s tidigare bedömning att paragraf 6:1 är lagstridig, och är på kollisionskurs med RF:s egna stadgar. Något som bestämt förnekas av Anders Larsson.

-Det är bekymmersamt, när en oenig styrelse sätter sig över våra medlemmars beslut. Det känns otidsenligt, när vi i idrotten har demokrati, delaktighet och transparens högt på agendan, betonar Ander Larsson. 

Inom RIN har funnits en stor maktlöshet över Ishockeyförbundets agerande och Bo Bengtsson, vice ordförande, är mycket tydlig.

-RIN har idrotts-Sveriges uppgift att lösa tvister, vad det än gäller inom idrotten. Vi förväntas oss att våra beslut efterlevs och personligen har jag upplevt stor frustration.  Vad gäller paragraf 6:1 och Hockeyettan har vi haft nio ärenden!

-Jag har uppmärksammats på att ishockeyn nu hänvisar till en dom i Svea Hovrätt.  Det är att blanda bort korten, och är lika galet som att säga att Rögle är bäst i Sverige bara för att de vann Champions Hockey League, säger Bo Bengtsson.

Paragrafen blir omskriven?

I Boden är ordföranden Thomas Regemalm ute och går med hunden när Idrottens Affärer når honom.

Precis som Bo Bengtsson förväntar han sig att Ishockeyförbundet agerar i enlighet med RS-beslutet och ändrar/skriver om paragraf 6:1.

-Vi vill få ett slut på det här, RS-beslutet är en tydlig signal till Anders Larsson att han nu måste verkställa RIN-domen. Vägrar han, ja då är det ett beteende som kan liknas vid ett rättshaveri och ett meddelande om att ishockeyn i Boden ska försvinna från kartan,  säger Thomas Regemalm.

Lag i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL lyder inte under paragraf 6:1,  tvånget att tillhöra en en ligaorganisation kan endast riktas mot lag i Hockeyettan, landets tredje division.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.