Fortsatt splittring i Hockeyettan

Striden i Hockeyettan fortsätter – minna förra säsongens uppslitande bråk med hemliga ljudfiler, vägran att spela matcher, extra årsmöte och en vd. (Ronnie Glysing) som tvingades gå.

I bakgrunden finns en djup konflikt om upplåtelseavtal,  nuvarande och tidigare, ljud och bildrättigheter samt en dom från Riksidrottsnämnden, RIN, som ogiltigförklarade Svenska Ishockeyförbundets paragraf 6:1

I strid med EU-rätten fastslog RIN, och som tvingade lag i förbundsserier att tillhöra en ligaorganisation, i det här fallet Hockeyettan.

Först efter hot om uteslutning ur RF-familjen anpassade sig Hockeyförbundet till RIN-domen.

"Vi vill inte medverka"

Hockeyettans nye vd. Jan Israelsson, 57 år med gedigen hockeybakgrund, hade precis landat ett nytt fem årigt TV-avtal med streamingtjänsten StayLive när han på Boden Hockeys hemsida kunde läsa följande:

”Hockeyettan fortsätter att hävda att tidigare avtal mellan parterna gäller. Detta för all framtid. Boden Hockey har inte för avsikt att bli medlem i Hockeyettan igen, innan dess att ligan tar ansvar för sitt kollektiva beslut om att försöka svälta ihjäl vår förening ekonomiskt – med metoder som inte hör hemma i svensk idrott”

Boden har även vänt sig till Svenska Ishockeyförbundet och vill ha besked hur förbundet ser på StayLive avtalet, baserat på att Boden inte är medlemmar i Hockeyettan.

I mitten av oktober väntas förbundsstyrelsen behandla Bodens framställan, ärendet har redan bordlagts en gång.

Tills vidare kommer de sändningar  som Boden skickar från sin arena endast bestå av ljud i hallen och bilder från en kamera.

-I enlighet med det avtal som Hockeyettan hävdar gälla. VI vill att nuvarande avtal rivs, samt ersätts med tidsbestämt samarbetsavtal, som tar hänsyn till att Boden står utanför ligaorganisationen, betonar Daniel Åström, ordförande i Boden Hockey.

Boden har ännu ett krav. Ekonomisk ersättning cirka 1 miljon kronor för de matcher som bojkottades förra hösten. Det gäller matcher mot Sundsvall, Piteå, Kalix och Örnsköldsvik.

Samma kravbild har Karlskrona,  det vill säga begärd ersättning för inställda matcher mot Mörrum, Vimmerby och HC Dalen. Inte heller Karlskrona har skrivit på Hockeyettans upplåtelseavtal men har valt att ansluta föreningen till den gemensamma plattformen StayLive. Karlskrona är också medlem i ligaorganisationen.

-Men vi har inte samsyn vad gäller upplåtelseavtalet, men överlåter åt Svenska Ishockeyförbundet att behandla ärendet beslut. Vi tror på den nya ledningen i Hockeyettan och det nya partnerskapet med StayLive, meddelar Per Rosenqvist, vd. i Karlskrona.

"Vill titta framåt"

Jens Israelsson, prövades tidigare hårt som klubbdirektör i Malmö-laget Pantern. Ett arbete som slutade i konkurs sommaren 2019.

-Jag minns att jag tänkte ”aldrig mer ishockey” efter den sommaren. Men nu är jag glad över att vara tillbaka. Visst, det har varit stridigheter, men nu vill jag titta framåt.  Jag tycker att jag har en bra dialog med Boden och Daniel Åström, menar Jens Israelsson.

-Både jag, styrelsen och lagen i Hockeyettan avvaktar förbundsstyrelsens beslut.  Jag hoppas att blir ett besked som vi alla kan ”leva” med vad gäller upplåtelseavtalet, samt att den ekonomiska ersättningen regleras, framhåller Jens Israelsson.

-Det är en förbundsfråga och ligger inte på Hockeyettans bord. Här finns förbundets tävlingsbestämmelser som en god utgångspunkt, menar han.

Hockeyförbundet har mottagit massiv kritik för sin hantering, eller inte hantering alls, av konflikten i Hockeyettan.

Enligt uppgift har generalsekreteraren Johan Stark lovat ett ”omtag” på en strid som tills vidare tycks sakna ett slut.

I  Boden hävdas att Hockeyettans styrelse, fortfarande under inflytande av förre vd. Ronnie Glysing, hotat med nya skiljedomsförhandlingar om inte Norrbottens-laget accepterar det tidigare avtalet.

-Ja, den känslan finns kvar. De vil ha bort oss från hockey-kartan, avslutar Daniel Åström.

KJELL NILSSON

Fakta

För att följa matcher i Hockeyettan används den gemensamma plattformen live.hockeyettan.se. Du når plattformen via en ”app” på din telefon eller apple-TV. Prisbilden är denna: 279 kr/månad för ett abonnemang utan bindningstid. 149 kr/månad abonnemang bindningstid 12 månader. 159 kronor per match som PPV. Operatör är StayLive, avtalet är fem-årigt och är enligt Jens Israelsson mycket fördelaktigt för Hockeyettans lag. Utöver en fast ersättning erhåller lagen ersättning baserat på sålda abonnemang och PPV.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Sports Media-byrån Spring Media fortsätter att expandera och förstärker nu sin internationella säljorganisation via nyanställningar.

"Vi håller snabbt på att bli en verkligt global fullservicebyrå, framhåller Tobias Osmund, VD för Spring Media Group

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Putin-vänliga Kazakstan erhöll noll röster när IIHF, det internationella ishockeyförbundet, på fredagen utsåg arrangör för 2027 års mästerskap.

 Motkandidaten Tyskland samlade 102 röster, arenor blir PSD Bank Dome i Düsseldorf med plats för 13 284 åskådare samt SAP Arena i Mannheim som rymmer 13 200 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.