Fortsatt splittring i Hockeyettan

Striden i Hockeyettan fortsätter – minna förra säsongens uppslitande bråk med hemliga ljudfiler, vägran att spela matcher, extra årsmöte och en vd. (Ronnie Glysing) som tvingades gå.

I bakgrunden finns en djup konflikt om upplåtelseavtal,  nuvarande och tidigare, ljud och bildrättigheter samt en dom från Riksidrottsnämnden, RIN, som ogiltigförklarade Svenska Ishockeyförbundets paragraf 6:1

I strid med EU-rätten fastslog RIN, och som tvingade lag i förbundsserier att tillhöra en ligaorganisation, i det här fallet Hockeyettan.

Först efter hot om uteslutning ur RF-familjen anpassade sig Hockeyförbundet till RIN-domen.

"Vi vill inte medverka"

Hockeyettans nye vd. Jan Israelsson, 57 år med gedigen hockeybakgrund, hade precis landat ett nytt fem årigt TV-avtal med streamingtjänsten StayLive när han på Boden Hockeys hemsida kunde läsa följande:

”Hockeyettan fortsätter att hävda att tidigare avtal mellan parterna gäller. Detta för all framtid. Boden Hockey har inte för avsikt att bli medlem i Hockeyettan igen, innan dess att ligan tar ansvar för sitt kollektiva beslut om att försöka svälta ihjäl vår förening ekonomiskt – med metoder som inte hör hemma i svensk idrott”

Boden har även vänt sig till Svenska Ishockeyförbundet och vill ha besked hur förbundet ser på StayLive avtalet, baserat på att Boden inte är medlemmar i Hockeyettan.

I mitten av oktober väntas förbundsstyrelsen behandla Bodens framställan, ärendet har redan bordlagts en gång.

Tills vidare kommer de sändningar  som Boden skickar från sin arena endast bestå av ljud i hallen och bilder från en kamera.

-I enlighet med det avtal som Hockeyettan hävdar gälla. VI vill att nuvarande avtal rivs, samt ersätts med tidsbestämt samarbetsavtal, som tar hänsyn till att Boden står utanför ligaorganisationen, betonar Daniel Åström, ordförande i Boden Hockey.

Boden har ännu ett krav. Ekonomisk ersättning cirka 1 miljon kronor för de matcher som bojkottades förra hösten. Det gäller matcher mot Sundsvall, Piteå, Kalix och Örnsköldsvik.

Samma kravbild har Karlskrona,  det vill säga begärd ersättning för inställda matcher mot Mörrum, Vimmerby och HC Dalen. Inte heller Karlskrona har skrivit på Hockeyettans upplåtelseavtal men har valt att ansluta föreningen till den gemensamma plattformen StayLive. Karlskrona är också medlem i ligaorganisationen.

-Men vi har inte samsyn vad gäller upplåtelseavtalet, men överlåter åt Svenska Ishockeyförbundet att behandla ärendet beslut. Vi tror på den nya ledningen i Hockeyettan och det nya partnerskapet med StayLive, meddelar Per Rosenqvist, vd. i Karlskrona.

"Vill titta framåt"

Jens Israelsson, prövades tidigare hårt som klubbdirektör i Malmö-laget Pantern. Ett arbete som slutade i konkurs sommaren 2019.

-Jag minns att jag tänkte ”aldrig mer ishockey” efter den sommaren. Men nu är jag glad över att vara tillbaka. Visst, det har varit stridigheter, men nu vill jag titta framåt.  Jag tycker att jag har en bra dialog med Boden och Daniel Åström, menar Jens Israelsson.

-Både jag, styrelsen och lagen i Hockeyettan avvaktar förbundsstyrelsens beslut.  Jag hoppas att blir ett besked som vi alla kan ”leva” med vad gäller upplåtelseavtalet, samt att den ekonomiska ersättningen regleras, framhåller Jens Israelsson.

-Det är en förbundsfråga och ligger inte på Hockeyettans bord. Här finns förbundets tävlingsbestämmelser som en god utgångspunkt, menar han.

Hockeyförbundet har mottagit massiv kritik för sin hantering, eller inte hantering alls, av konflikten i Hockeyettan.

Enligt uppgift har generalsekreteraren Johan Stark lovat ett ”omtag” på en strid som tills vidare tycks sakna ett slut.

I  Boden hävdas att Hockeyettans styrelse, fortfarande under inflytande av förre vd. Ronnie Glysing, hotat med nya skiljedomsförhandlingar om inte Norrbottens-laget accepterar det tidigare avtalet.

-Ja, den känslan finns kvar. De vil ha bort oss från hockey-kartan, avslutar Daniel Åström.

KJELL NILSSON

Fakta

För att följa matcher i Hockeyettan används den gemensamma plattformen live.hockeyettan.se. Du når plattformen via en ”app” på din telefon eller apple-TV. Prisbilden är denna: 279 kr/månad för ett abonnemang utan bindningstid. 149 kr/månad abonnemang bindningstid 12 månader. 159 kronor per match som PPV. Operatör är StayLive, avtalet är fem-årigt och är enligt Jens Israelsson mycket fördelaktigt för Hockeyettans lag. Utöver en fast ersättning erhåller lagen ersättning baserat på sålda abonnemang och PPV.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.