Fortsatt splittring i Hockeyettan

Striden i Hockeyettan fortsätter – minna förra säsongens uppslitande bråk med hemliga ljudfiler, vägran att spela matcher, extra årsmöte och en vd. (Ronnie Glysing) som tvingades gå.

I bakgrunden finns en djup konflikt om upplåtelseavtal,  nuvarande och tidigare, ljud och bildrättigheter samt en dom från Riksidrottsnämnden, RIN, som ogiltigförklarade Svenska Ishockeyförbundets paragraf 6:1

I strid med EU-rätten fastslog RIN, och som tvingade lag i förbundsserier att tillhöra en ligaorganisation, i det här fallet Hockeyettan.

Först efter hot om uteslutning ur RF-familjen anpassade sig Hockeyförbundet till RIN-domen.

"Vi vill inte medverka"

Hockeyettans nye vd. Jan Israelsson, 57 år med gedigen hockeybakgrund, hade precis landat ett nytt fem årigt TV-avtal med streamingtjänsten StayLive när han på Boden Hockeys hemsida kunde läsa följande:

”Hockeyettan fortsätter att hävda att tidigare avtal mellan parterna gäller. Detta för all framtid. Boden Hockey har inte för avsikt att bli medlem i Hockeyettan igen, innan dess att ligan tar ansvar för sitt kollektiva beslut om att försöka svälta ihjäl vår förening ekonomiskt – med metoder som inte hör hemma i svensk idrott”

Boden har även vänt sig till Svenska Ishockeyförbundet och vill ha besked hur förbundet ser på StayLive avtalet, baserat på att Boden inte är medlemmar i Hockeyettan.

I mitten av oktober väntas förbundsstyrelsen behandla Bodens framställan, ärendet har redan bordlagts en gång.

Tills vidare kommer de sändningar  som Boden skickar från sin arena endast bestå av ljud i hallen och bilder från en kamera.

-I enlighet med det avtal som Hockeyettan hävdar gälla. VI vill att nuvarande avtal rivs, samt ersätts med tidsbestämt samarbetsavtal, som tar hänsyn till att Boden står utanför ligaorganisationen, betonar Daniel Åström, ordförande i Boden Hockey.

Boden har ännu ett krav. Ekonomisk ersättning cirka 1 miljon kronor för de matcher som bojkottades förra hösten. Det gäller matcher mot Sundsvall, Piteå, Kalix och Örnsköldsvik.

Samma kravbild har Karlskrona,  det vill säga begärd ersättning för inställda matcher mot Mörrum, Vimmerby och HC Dalen. Inte heller Karlskrona har skrivit på Hockeyettans upplåtelseavtal men har valt att ansluta föreningen till den gemensamma plattformen StayLive. Karlskrona är också medlem i ligaorganisationen.

-Men vi har inte samsyn vad gäller upplåtelseavtalet, men överlåter åt Svenska Ishockeyförbundet att behandla ärendet beslut. Vi tror på den nya ledningen i Hockeyettan och det nya partnerskapet med StayLive, meddelar Per Rosenqvist, vd. i Karlskrona.

"Vill titta framåt"

Jens Israelsson, prövades tidigare hårt som klubbdirektör i Malmö-laget Pantern. Ett arbete som slutade i konkurs sommaren 2019.

-Jag minns att jag tänkte ”aldrig mer ishockey” efter den sommaren. Men nu är jag glad över att vara tillbaka. Visst, det har varit stridigheter, men nu vill jag titta framåt.  Jag tycker att jag har en bra dialog med Boden och Daniel Åström, menar Jens Israelsson.

-Både jag, styrelsen och lagen i Hockeyettan avvaktar förbundsstyrelsens beslut.  Jag hoppas att blir ett besked som vi alla kan ”leva” med vad gäller upplåtelseavtalet, samt att den ekonomiska ersättningen regleras, framhåller Jens Israelsson.

-Det är en förbundsfråga och ligger inte på Hockeyettans bord. Här finns förbundets tävlingsbestämmelser som en god utgångspunkt, menar han.

Hockeyförbundet har mottagit massiv kritik för sin hantering, eller inte hantering alls, av konflikten i Hockeyettan.

Enligt uppgift har generalsekreteraren Johan Stark lovat ett ”omtag” på en strid som tills vidare tycks sakna ett slut.

I  Boden hävdas att Hockeyettans styrelse, fortfarande under inflytande av förre vd. Ronnie Glysing, hotat med nya skiljedomsförhandlingar om inte Norrbottens-laget accepterar det tidigare avtalet.

-Ja, den känslan finns kvar. De vil ha bort oss från hockey-kartan, avslutar Daniel Åström.

KJELL NILSSON

Fakta

För att följa matcher i Hockeyettan används den gemensamma plattformen live.hockeyettan.se. Du når plattformen via en ”app” på din telefon eller apple-TV. Prisbilden är denna: 279 kr/månad för ett abonnemang utan bindningstid. 149 kr/månad abonnemang bindningstid 12 månader. 159 kronor per match som PPV. Operatör är StayLive, avtalet är fem-årigt och är enligt Jens Israelsson mycket fördelaktigt för Hockeyettans lag. Utöver en fast ersättning erhåller lagen ersättning baserat på sålda abonnemang och PPV.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Förmågan att utveckla och förnya ett arrangemang brottas åtskilliga förbund och klubbar med. Vanans makt får gärna övertaget och nästa tävling, cup eller event blir en kopia av föregående, trots att många suckar uppgivet. Människor är trygga i ett traditionellt tänkande. 

Men det finns undantag. Som Rally Sweden, unikt i VM-cirkusen med att ha en nostalgitävling insprängd i WRC-schemat – och dessutom på samma specialsträckor som “värstingbilarna”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.