Fortsatt splittring i Hockeyettan

Striden i Hockeyettan fortsätter – minna förra säsongens uppslitande bråk med hemliga ljudfiler, vägran att spela matcher, extra årsmöte och en vd. (Ronnie Glysing) som tvingades gå.

I bakgrunden finns en djup konflikt om upplåtelseavtal,  nuvarande och tidigare, ljud och bildrättigheter samt en dom från Riksidrottsnämnden, RIN, som ogiltigförklarade Svenska Ishockeyförbundets paragraf 6:1

I strid med EU-rätten fastslog RIN, och som tvingade lag i förbundsserier att tillhöra en ligaorganisation, i det här fallet Hockeyettan.

Först efter hot om uteslutning ur RF-familjen anpassade sig Hockeyförbundet till RIN-domen.

"Vi vill inte medverka"

Hockeyettans nye vd. Jan Israelsson, 57 år med gedigen hockeybakgrund, hade precis landat ett nytt fem årigt TV-avtal med streamingtjänsten StayLive när han på Boden Hockeys hemsida kunde läsa följande:

”Hockeyettan fortsätter att hävda att tidigare avtal mellan parterna gäller. Detta för all framtid. Boden Hockey har inte för avsikt att bli medlem i Hockeyettan igen, innan dess att ligan tar ansvar för sitt kollektiva beslut om att försöka svälta ihjäl vår förening ekonomiskt – med metoder som inte hör hemma i svensk idrott”

Boden har även vänt sig till Svenska Ishockeyförbundet och vill ha besked hur förbundet ser på StayLive avtalet, baserat på att Boden inte är medlemmar i Hockeyettan.

I mitten av oktober väntas förbundsstyrelsen behandla Bodens framställan, ärendet har redan bordlagts en gång.

Tills vidare kommer de sändningar  som Boden skickar från sin arena endast bestå av ljud i hallen och bilder från en kamera.

-I enlighet med det avtal som Hockeyettan hävdar gälla. VI vill att nuvarande avtal rivs, samt ersätts med tidsbestämt samarbetsavtal, som tar hänsyn till att Boden står utanför ligaorganisationen, betonar Daniel Åström, ordförande i Boden Hockey.

Boden har ännu ett krav. Ekonomisk ersättning cirka 1 miljon kronor för de matcher som bojkottades förra hösten. Det gäller matcher mot Sundsvall, Piteå, Kalix och Örnsköldsvik.

Samma kravbild har Karlskrona,  det vill säga begärd ersättning för inställda matcher mot Mörrum, Vimmerby och HC Dalen. Inte heller Karlskrona har skrivit på Hockeyettans upplåtelseavtal men har valt att ansluta föreningen till den gemensamma plattformen StayLive. Karlskrona är också medlem i ligaorganisationen.

-Men vi har inte samsyn vad gäller upplåtelseavtalet, men överlåter åt Svenska Ishockeyförbundet att behandla ärendet beslut. Vi tror på den nya ledningen i Hockeyettan och det nya partnerskapet med StayLive, meddelar Per Rosenqvist, vd. i Karlskrona.

"Vill titta framåt"

Jens Israelsson, prövades tidigare hårt som klubbdirektör i Malmö-laget Pantern. Ett arbete som slutade i konkurs sommaren 2019.

-Jag minns att jag tänkte ”aldrig mer ishockey” efter den sommaren. Men nu är jag glad över att vara tillbaka. Visst, det har varit stridigheter, men nu vill jag titta framåt.  Jag tycker att jag har en bra dialog med Boden och Daniel Åström, menar Jens Israelsson.

-Både jag, styrelsen och lagen i Hockeyettan avvaktar förbundsstyrelsens beslut.  Jag hoppas att blir ett besked som vi alla kan ”leva” med vad gäller upplåtelseavtalet, samt att den ekonomiska ersättningen regleras, framhåller Jens Israelsson.

-Det är en förbundsfråga och ligger inte på Hockeyettans bord. Här finns förbundets tävlingsbestämmelser som en god utgångspunkt, menar han.

Hockeyförbundet har mottagit massiv kritik för sin hantering, eller inte hantering alls, av konflikten i Hockeyettan.

Enligt uppgift har generalsekreteraren Johan Stark lovat ett ”omtag” på en strid som tills vidare tycks sakna ett slut.

I  Boden hävdas att Hockeyettans styrelse, fortfarande under inflytande av förre vd. Ronnie Glysing, hotat med nya skiljedomsförhandlingar om inte Norrbottens-laget accepterar det tidigare avtalet.

-Ja, den känslan finns kvar. De vil ha bort oss från hockey-kartan, avslutar Daniel Åström.

KJELL NILSSON

Fakta

För att följa matcher i Hockeyettan används den gemensamma plattformen live.hockeyettan.se. Du når plattformen via en ”app” på din telefon eller apple-TV. Prisbilden är denna: 279 kr/månad för ett abonnemang utan bindningstid. 149 kr/månad abonnemang bindningstid 12 månader. 159 kronor per match som PPV. Operatör är StayLive, avtalet är fem-årigt och är enligt Jens Israelsson mycket fördelaktigt för Hockeyettans lag. Utöver en fast ersättning erhåller lagen ersättning baserat på sålda abonnemang och PPV.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.