”Staten bryr sig tydligen inte"

Statliga Tillväxtverkets fordran på SHL-laget Örebro Hockey på 7,1 miljoner kronor i  pandemistöd, innebär röda siffror i bokslutet på 2,9 miljoner från ett plus på 5,8 miljoner kronor föregående säsong.

Klubbens vd. Mikael Johansson är rejält förbittrad och i en intervju med NA luftar han ett stort missnöje och anser myndigheten likställer idrottsklubbar med vinstdrivande företag.

Efter Tillväxtverkets krav är det lite modstulet i Örebro Hockey.

-Vi har inte delat ut några kronor till någon ägare som berikat sig.  Vi blev begränsade av pandemin, till exempel fick vi ta emot åtta personer på läktarplats i stället för 5 500- Men staten bryr sig inte, säger Mikael Johansson.

Örebro är inte ensamma om att klaga, och enligt besked från myndigheten i mars i år till Idrottens Affärer återkrävs från föreningar 72.6 miljoner kronor. Nyligen avslog Förvaltningsrätten SHL-nykomlingen Modos klagan över att tvingas betala tillbaka över 3 miljoner kronor. Tidigare har också Förvaltningsrätten avvisat Färjestads BK klagan angående 4,3 miljoner i återbetalningskrav.

Tillväxtverket medger

I mailsvar i mars skrev Tillväxtverket bland annat:

”Återkrav kan bli en konsekvens av om kontroller visar att ekonomiska svårigheter uppstått, inte på grund av pandemin, utan av andra orsaker.”

Tillväxtverket medger dock att stödet inte varit anpassat till alla typer av företag och branscher och begär en återkoppling om hur framtida stöd ska utformas.

Myndigheten sorterar under Klimat och näringslivsdepartementet med Ebba Busch (kd) som ansvarig minister.

Örebro har beslutat att driva ärendet vidare, och har valt att överklaga till nästa instans, Kammarrätten.

- Örebro Hockey tycks ha  blivit ett slags prejudikat. Jag får många samtal från drabbade föreningar, och min förhoppning är att Kammarrätten anser att krav i efterhand inte var syftet med lagstiftningen. 

- Vi straffas för att vi måste redovisa på ett visst sätt som skiljer oss från de som Tillväxtverket jämför oss med, summerar Mikael Johansson.

Örebro Hockey har reserverat beloppet, 7,1 miljoner i sitt bokslut, och det är  enligt Mikael Johansson en stor del av förklaringen till minusresultatet.

Han redovisar en netto omsättning på 143 miljoner, något lägre än föregående säsong och det egna kapitalet har minskat från 13,9 miljoner till 11,2 miljoner.

Vad gäller kravet på elitlicens gäller ett procentuellt krav på eget kapital i förhållande till klubbens omsättning. I år ligger kravet på fem procent, våren 2024 är kravet åtta procent.

-Det innebär för oss ett eget kapital på cirka 12 miljoner kronor, med andra ord vi behöver redovisa plussiffror efter säsongen 2023-2024, summerar Mikael Johansson.

Ersättning för Leo

En säker intäkt i närtid är NHL-ersättningen för Leo Carlsson som draftades som nummer två av Anaheim

 Enligt gällande avtal erhåller Örebro 3,2 miljoner kronor, men först när Leo skrivit kontrakt med sin nya klubb, Anaheim. 20 procent av den totala potten på 4,5 miljoner, cirka 900 000 kronor, går till Färjestad, där Leo började sin karriär. 410 000 kronor går till det Svenska Ishockeyförbundet som är avtalspart med NHL.

Färjestad kan förstås undra hur Leo Carlsson kunde hamna i Örebro. Han fanns ju i deras pojklagsverksamhet. 

NA har svaret, det var föreningens utvecklingsansvarige, Henrik Löwdahl, som i en turnering i Linköping fick ögonen på Leo. 

2020 var Henrik i kontakt med Leos familj,  Henrik presenterade Örebros verksamhet och planer för Leo. Nu vet vi svaret – och Färjestads ungdomsledare måste fråga sig; Vad var som inte vi såg?

Kjell Nilsson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.