”Staten bryr sig tydligen inte"

Statliga Tillväxtverkets fordran på SHL-laget Örebro Hockey på 7,1 miljoner kronor i  pandemistöd, innebär röda siffror i bokslutet på 2,9 miljoner från ett plus på 5,8 miljoner kronor föregående säsong.

Klubbens vd. Mikael Johansson är rejält förbittrad och i en intervju med NA luftar han ett stort missnöje och anser myndigheten likställer idrottsklubbar med vinstdrivande företag.

Efter Tillväxtverkets krav är det lite modstulet i Örebro Hockey.

-Vi har inte delat ut några kronor till någon ägare som berikat sig.  Vi blev begränsade av pandemin, till exempel fick vi ta emot åtta personer på läktarplats i stället för 5 500- Men staten bryr sig inte, säger Mikael Johansson.

Örebro är inte ensamma om att klaga, och enligt besked från myndigheten i mars i år till Idrottens Affärer återkrävs från föreningar 72.6 miljoner kronor. Nyligen avslog Förvaltningsrätten SHL-nykomlingen Modos klagan över att tvingas betala tillbaka över 3 miljoner kronor. Tidigare har också Förvaltningsrätten avvisat Färjestads BK klagan angående 4,3 miljoner i återbetalningskrav.

Tillväxtverket medger

I mailsvar i mars skrev Tillväxtverket bland annat:

”Återkrav kan bli en konsekvens av om kontroller visar att ekonomiska svårigheter uppstått, inte på grund av pandemin, utan av andra orsaker.”

Tillväxtverket medger dock att stödet inte varit anpassat till alla typer av företag och branscher och begär en återkoppling om hur framtida stöd ska utformas.

Myndigheten sorterar under Klimat och näringslivsdepartementet med Ebba Busch (kd) som ansvarig minister.

Örebro har beslutat att driva ärendet vidare, och har valt att överklaga till nästa instans, Kammarrätten.

- Örebro Hockey tycks ha  blivit ett slags prejudikat. Jag får många samtal från drabbade föreningar, och min förhoppning är att Kammarrätten anser att krav i efterhand inte var syftet med lagstiftningen. 

- Vi straffas för att vi måste redovisa på ett visst sätt som skiljer oss från de som Tillväxtverket jämför oss med, summerar Mikael Johansson.

Örebro Hockey har reserverat beloppet, 7,1 miljoner i sitt bokslut, och det är  enligt Mikael Johansson en stor del av förklaringen till minusresultatet.

Han redovisar en netto omsättning på 143 miljoner, något lägre än föregående säsong och det egna kapitalet har minskat från 13,9 miljoner till 11,2 miljoner.

Vad gäller kravet på elitlicens gäller ett procentuellt krav på eget kapital i förhållande till klubbens omsättning. I år ligger kravet på fem procent, våren 2024 är kravet åtta procent.

-Det innebär för oss ett eget kapital på cirka 12 miljoner kronor, med andra ord vi behöver redovisa plussiffror efter säsongen 2023-2024, summerar Mikael Johansson.

Ersättning för Leo

En säker intäkt i närtid är NHL-ersättningen för Leo Carlsson som draftades som nummer två av Anaheim

 Enligt gällande avtal erhåller Örebro 3,2 miljoner kronor, men först när Leo skrivit kontrakt med sin nya klubb, Anaheim. 20 procent av den totala potten på 4,5 miljoner, cirka 900 000 kronor, går till Färjestad, där Leo började sin karriär. 410 000 kronor går till det Svenska Ishockeyförbundet som är avtalspart med NHL.

Färjestad kan förstås undra hur Leo Carlsson kunde hamna i Örebro. Han fanns ju i deras pojklagsverksamhet. 

NA har svaret, det var föreningens utvecklingsansvarige, Henrik Löwdahl, som i en turnering i Linköping fick ögonen på Leo. 

2020 var Henrik i kontakt med Leos familj,  Henrik presenterade Örebros verksamhet och planer för Leo. Nu vet vi svaret – och Färjestads ungdomsledare måste fråga sig; Vad var som inte vi såg?

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.