Landets mest långlivade idrottspartner
Sponsorer kommer och går, men Stiga består
Så har det varit runt bordtennisborden, oavsett om det varit kineser eller svenskar på VM-tronen. Stiga har funnits med på världsscenen i decennium efter decennium. Oavsett hur skruvarna har förändrats, har Stiga aldrig fintats bort. Landets mest långlivade idrottspartner!
När dagens Europa- och Världsmästare som Truls Möregårdh, Mattias Falck och Kristian Karlsson tagit vid efter Jan-Ove Waldner och Kjell ”Hammaren” Johansson (vann VM i dubbel tre ggr, första gången 1967) har Stiga alltid funnits där. Ända sedan Tage ”Flisan ” Flisberg, tog VM-silver i London 1954.
Företaget har inte bara varit sponsor, utan också aktiv produktutvecklare. Det framkom senast vid EM i Malmö.
Patrik Björs Strand på Svenska Bordtennisförbundet:
-Ett gott exempel på detta är det så kallade showcourt-bordet som togs fram exklusivt för EM i Malmö och innebar väldigt stor uppmärksamhet. Det var en grundidé som väcktes av Svenska Bordtennisförbundet och därefter togs vidare och färdigställdes av ST Stigas produktutvecklingsteam.
Redan 1952 hade Stiga anställt Tage Flisberg, landets då bäste bordtennisspelare, på orderavdelningen med uppgift att konstruera ett nytt pingisracket. Kanske var det denna produktutveckling som gjorde att den vänsterhänte ”Flisan” vid VM 1954 spelade singelfinalen.
Då hade den 23-årige Stig Hjelmquist från ungkarlslägenheten i Tranås redan 1934 startat Stiga och tio år senare fått försäljningsrätten på bordtennisbollar. Distributionen skedde via postorder. Samma distributionsform hade IKEA när Ingvar Kamprad startade 23 mil söder om Tranås.
När Stig Hjelmquist drog igång Stiga var det med marknadens vassaste reklam och produkterna skulle ha bra kvalitet, god formgivning och ett nyhetsvärde.
Sven Tumba engagerades som reklampelare för bordhockeyspelet 1958.
-Vi tillverkar inte bordshockeyspelet i Sverige, utan i Litauen, däremot jobbar vi väldigt nära den fabriken och är dom enda som producerar hockeyspelet där, konstaterar idag Felix Wirström på Stiga Sports i Eskilstuna.
Racketar och bollar då?
- Våra färdiglimmade rackets(stjärnsystemet)tillverkas i Kina. Bollarna likaså. Våra stommar produceras alla i Eskilstuna.
Den tredubble dubbel-och lagvärldsmästaren, Eskilstunasonen Kjell ”Hammaren” Johnsson engagerades som reklampelare för Stiga redan 1963.
Konceptet att nå ut via spelarna och spelet sitter där.
- Alla former av bordtennismaterial, från kläder ner till bord och bollar fanns på tävlingar och mästerskap, berättar Felix Wirström
- Vi sponsrar många atleter runt om i världen, framför allt kinesiska spelare där vi sedan 20 år tillbaka alltid sponsrat toppspelarna såväl som kinesiska landslaget.
Stiga har sedan 1983 haft ett räcke olika ägare.
Exempelvis AB Aritmos, Monark-Stigagruppen med den kände industrimannen Salvatore Grimaldi och den brittiska koncernen Global Gardens, med åkgräsklippare, häcksaxar, trimrar och jordfräsar på programmet.
Kort om bakgrunden till nuvarande STIGA Sports AB i Eskilstuna.
Bengt Bandstigen, Eskilstuna förvärvade 1984 bordtennisdelen, ägde tidigare företaget Banda som också tillverkade och sålde bordtennisprodukter.
Sponsorer kommer och går. Men Stiga består. Dessutom har bolaget varit i framkant på sportens produktutvecklingsområde!
Svenska Bordtennisförbundets Patrik Björs Strand summerar
- Stiga har varit en av svensk bordtennis viktigaste partners.
Curt Einarsson
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar