Mästarna befarar egen undergång

Sänkta spelarlöner, krav på betalningar från en rad leverantörer, miljonarv och nu utslängda från landets mest eleganta bandyhall. Turbulensen är stor runt mästarklubben Sandvikens AIK, där många tvivlar inför framtiden.

Utspelet kom vid en egen presskonferens i Sandviken på måndagen.

Bandyhall ska bli multihall

”Bandyns mästarlag SAIK kommer inte att finnas kvar som elitförening, och Sandvikens kommun kommer därmed att förlora ett starkt varumärke”, hävdade klubbens förespråkare.

Skälet är en konsekvens av att Göransson arena i fortsättningen inte prioriterar bandyn.

Elitlaget ska få börja spela utomhus igen och det var mot den bakgrunden som klubben man presenterade sin konsekvensanalys av en strategisk affärsplan som ledningen för Göransson Arean presenterade i maj.

Positivt bokslut för första gången

- Säsongen som gick spelade elva svenska bandyklubbar inomhus, och SM-finalen kommer att spelas inomhus från och med 2013 på nya nationalarenan i Solna, påtalar SAIK i ett pressmeddelande.

Bara dagarna efter att klubben äntligen lyckades redovisa ett positivt ekonomiskt årsresultat, där ett hotande underskott har vänts till 90 069 kronor i plus, anser sig SAIK-arna hotade mer än någonsin.

Framtiden ser dyster ut, tycker SAIK-arna som bara får vara i Göranssons Arena från augusti till och med december. Sedan ska anläggningen betraktas som en multiarena med plats för andra evenemang.

Klubbens representanter anser att Göranssons arenas affärsplan inte stödjer, snarast motverkar SAIK:s vision som klubb.

Kommer tappa spelare

I ett pressmeddelande hävdas att klubben får svårare att betala tillbaka skulderna och komma tillrätta med ekonomi samt att bandygymnasiet kan försvinna från Sandviken,

Klubbens representanter menar också ”För en spelare på elitnivå är en hall idag ett måste. Den trupp av unga talanger vi idag besitter har valt SAIK Bandy av den anledningen att de ser bäst förutsättningar att utvecklas här i Sandviken.”

Slutorden från styrelsen är ”Vi kan därför konstatera att SAIK Bandy inom två år inte längre kommer att finnas kvar som elitförening samt att regionen och Sandvikens kommun därmed förlorar ett starkt och viktigt varumärke.”

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Kristof (inte verifierad)

tis, 2011-06-28 09:40

1. Om nu varumärket är så starkt

Om nu varumärket är så starkt som SAIK själva menar att det är så skulle man rimligtvis kunna exploatera arenans yta mer effektivt än de evenemang som istället ska äga rum. This is the power of the market.

Anders J (inte verifierad)

mån, 2011-07-04 19:53

2. Nu är det ju så att arenan

Nu är det ju så att arenan inte ägs av SAIK, utan av arenabolaget. Bolaget har ansvar för donnationen från några Göranssonstiftelser, om de inte uppfyller kraven så kan de bli ny styrelse. Nu har arenastyrelsen misslyckats med att få dit annat relevant ungdomsverksamhet som donnation säger, så då istället för att se till att dra dit verksamehet som kan dela arenan med SAIK, så slänger de ut SAIK INNAN de ens har verksamhet att flytta in. Alla, inklusive SAIK, har varit överens om att sattsa på vintersport i Sandviken, exempelvis med ungdomsturneringar med vintersporter. SAIK har alltid varit flexibel när det gäller att ha tillgång till arenan, det är ju även ungdomsverksamhet som SAIK bedriver där. De har tom haft enstaka matcher utomhus, vilket skulle kunna fungerar i fortsättningen om någon lämplig ungomsturnering skulle behöva tiden. Dessutom har kommunen skrivit på ett avtal med bandygymnasiet om att gymnasiet skall ha tillgång till fullstor bandy under höst-vinter-vår som ett viktigt krav. Kastas bandyn ut under våren, så kommer bandygymnasiet att flytta. Vilket är en viktig del i SAIK:s elitsatsningar. Dessutom har en ur Göranssonsstiftelserna gåt ut och sagt att han inte ser behovet av att kasta ut SAIK elitbandy på våren för att uppnå stiftelsens önskemål. I vart fall inte innan de har utvecklat en annan verksamhet, som kan ske stegvis. Mycket är konstigt i det här...

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.

I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster,  den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.