Inget förbund har gjort en större affär

Arenaidrotten i Stocholm får både Nationalarenan och Stockholm Arena. Det pratas mindre om galoppsportens nya nationalarena. Försäljningen av Täby galopp gav 200 miljoner kronor bara i första skedet. Nu slåss kommuner om att få bygga den nya jätteanläggningen.

Jakten pågår sedan några månader mellan kommuner och andra intressenter om att få en anläggning som kan komma att innehålla alla discipliner inom hästsporten. I så fall blir det en gigantisk skapelse.

"En mycket bra affär"

- Omorganisationen ska genomföras fullt ut. Vi har sålt Täby Galopp och vi ska etablera en ny huvudstadsbana, säger Svensk Galopps ordförande, Hans Hansson.

Hans Hansson är väldigt nöjd med försäljningen av Täby Galopp.

- Det är en mycket bra affär för galoppen, konstaterar han utan att vilja gå in på det totala försäljningsbeloppet.

Miljonerna utbetalas i takt med expansionen

Täby Galopps markområde, totalt bestående av 50 hektar, såldes till byggbolagen JM och Skanska. Betalningen bestod av 200 miljoner enbart i första omgången.

Som det heter ”Den initiala köpeskillingen för samtliga aktier i Svensk Galopp Fastighets AB uppgår till 200 miljoner kronor med betalning fördelad över 15 månader.

Ytterligare köpeskillingar kommer att fastställas och utbetalas i takt med att detaljplanerna klarnar och när respektive produktionsstart sker. Sammantagen projekttid bedöms till 15-20 år”.

"Största byggplatserna i Sverige"

Affären är den största bland svenska idrottsförbund någonsin.

Hans Hansson känner ingen större risk för en fastighetskris.

- Det som kan hända är förskjutningar i tiden. En del  av byggandet kan senareläggas, vilket innebär att delar av köpeskillingen kommer in senare. Men jag tror att risken är liten. Det råder akut bostadsbrist i Stockholmsområdet.

- Det sker en stor inflyttning och all planering förutsätter att regionen ska fortsätta att växa. Eftersom det också måste finns grönområden är det ont om stora markområden som Täby Galopp, som kommer att bli en av de största byggplatserna i Sverige.

30-talet olika intressenter

Och hur går då arbetet med att finna ett område för en ny huvudstadsbana?

- Det går enligt plan. Vi har granskat 30 olika etableringar. Vi koncentrerar oss nu på en handfull.

- De ska granskas in i minsta detalj, pris, mark, infrastruktur, stadsplaner och inte minst kommunernas inställning – hur intresserade är de, vilket stöd kan vi få. Det ska finnas ett rejält beslutsunderlag.

Han var en utomstående

Hans Hansson var okänd inom galoppsporten när han engagerades i den stora utredningen Galoppsportens Framtid som en slags fri tänkare med gedigen företagserfarenhet. Han fick där snabbt genomslag och valdes in i Svensk Galopps styrelse 2008.

Han var med om att besluta om den stora omorganisation som resulterade i att Svensk Galopp AB bildades. 2009 valdes han till ordförande i den nya styrelse som skapades till följd av omorganisationen och där det inte längre finns några självklara platser för sportens olika särintressen.

Från handboll till galopp

Hans Hansson med bakgrund inom svensk handboll påpekar:

- Det är viktigt att undvika känslomässiga beslut, inte bara flytta till ett område därför att några tycker det. Vi ska leva med en ny bana i 30-40 år.

- Beslut kommer att fattas under hösten. Den nya banan ska vara i bruk fr o m 2015. Samtliga konsulter vi rådfrågat har sagt att det är en realistisk tidsplan.

Björn Eklund (inte verifierad)

mån, 2011-09-12 11:55

1. Svensk Galopp

Trevligt att ni skriver om galoppsporten. Mindre trevligt att artikeln till stora delar består av den intervju jag gjort med Hans Hansson för www.svenskgalopp.se - utan att källan anges. Nog gäller väl publiceringsreglerna även Idrottens Affärer?!

thomasejd

mån, 2011-09-12 13:32

2. Vi fick en pressrelease och

Vi fick en pressrelease och uppgifter är hämtade bl à från den. Thomas Ejderhov

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.