Falun räknade fel på 220 miljoner...

När 80 miljoner kronor plötsligt blev 300 miljoner höjde förstås en och annan på ögonbrynen. Det jäser i Falun inför skid-VM. Ingen kan heller förklara miljonrullningen.
VM-generalen Sven von Holst har en tuff uppgift att försvara skid-VM 2015. Foto: Andes Wiklund, Scanpix


"Underlaget var för dåligt, men det är oklart var ansvaret ligger", menar politikerna.

Det räcker inte som förklaring. Men det finns ingen annan.

VM skulle kosta 80 miljoner kronor, så hette det i ansökan och det är också de siffrorna som har kommunicerats hela tiden. Ljög ni medvetet?

Försöker förklara

- Nej, snarare tvärtom skulle jag vilja säga. Utifrån att vi öppet ville redovisa det vi kunde fanns inget sådant syfte. Underlaget har helt enkelt varit för dåligt, säger Jonny Gahnshag  till Dalarnas Tidning.

Faluns ledande politiker, Jonny Gahnshag (S) och Mikael Rosén (M) försöker nu behålla den öppenhet de har haft hela tiden, enligt deras egen uppfattning.
300 miljoner är mycket, väldigt mycket för en kommun av Faluns storlek.

Men Lugnet idrottsanläggningar var i stort behov av en ansiktslyftning. Därför har kostnaderna stigit och stigit.

Ingen ordning

Innan allt är klart går det åt ytterligare 200 miljoner kronor.

De kostnaderna ska täckas med sponsoravtal och bidrag, heter det.

Men de båda politikerna medger att man från kommunens sida inte har haft ordning på siffror i en rad olika projekt.

Tappade greppet

Därmed har det läckt lite varstans. Från ansvarigt håll tappade man greppet.

- Här kan man konstatera att vi inte bedömde underlaget tillräckligt bra.

- Det handlar också i slutändan om att vi måste bedöma rimligheten i underlaget, det är en av de förtroendevaldas uppgifter.

Olyckligt med de sifforna

Vreden hos många kommuninvånare växer inte minst därför att det länge har hetat att skid-VM inte ska belasta ekonomin så hårt. 80 miljoner skulle räcka.

- Det var högst olyckligt att det kom en sådan här siffra i snurr och det är många som fortfarande hänger upp sig på den. Som ser det som något definitivt och ett löfte vi hade, säger Jonny Gahnshag.

- Men det var den siffran vi kunde förhålla oss till och det är olyckligt att vi hamnat i ett läge där man först har en avsatt summa som sen visar sig felaktig.

Ökad inflyttning

Mikael Rosén håller fast vid att arrangemanget är positivt ur flera aspekter. Han påstår att han vet det av ”praktisk erfarenhet av världen.”

- Jag kan konstatera att vi haft en ökad inflyttning i Falun över tid. Samtidigt som det är svårt att säga vad det beror på. Vi vet inte hur ett Falun utan idrottssatsningar sett ut, säger Rosén.

Även Jonny Gahnshag är positiv.

- Jag har mött många som valt att flytta hit på grund av den frilufts- och evenemangsnäring som finns här. Jag vill också se en högre takt på bostadsbyggandet. Falun har en högre potential att växa än vad vi nyttjar i dag, säger han till Dalarnas Tidningar.

Många kommuninvånare är av en annan uppfattning. 

Häggis (inte verifierad)

lör, 2013-05-25 10:29

1. Fullt normal kommunal matematik vid sådana projekt (?)

Optimistfaktorn Pi (3,14) lämnas till redovisning av slutnotan. I detta fall lyckades man dock dra över med ytterligare 50 milj.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.