Falun räknade fel på 220 miljoner...
"Underlaget var för dåligt, men det är oklart var ansvaret ligger", menar politikerna.
Det räcker inte som förklaring. Men det finns ingen annan.
VM skulle kosta 80 miljoner kronor, så hette det i ansökan och det är också de siffrorna som har kommunicerats hela tiden. Ljög ni medvetet?
Försöker förklara
- Nej, snarare tvärtom skulle jag vilja säga. Utifrån att vi öppet ville redovisa det vi kunde fanns inget sådant syfte. Underlaget har helt enkelt varit för dåligt, säger Jonny Gahnshag till Dalarnas Tidning.
Faluns ledande politiker, Jonny Gahnshag (S) och Mikael Rosén (M) försöker nu behålla den öppenhet de har haft hela tiden, enligt deras egen uppfattning.
300 miljoner är mycket, väldigt mycket för en kommun av Faluns storlek.
Men Lugnet idrottsanläggningar var i stort behov av en ansiktslyftning. Därför har kostnaderna stigit och stigit.
Ingen ordning
Innan allt är klart går det åt ytterligare 200 miljoner kronor.
De kostnaderna ska täckas med sponsoravtal och bidrag, heter det.
Men de båda politikerna medger att man från kommunens sida inte har haft ordning på siffror i en rad olika projekt.
Tappade greppet
Därmed har det läckt lite varstans. Från ansvarigt håll tappade man greppet.
- Här kan man konstatera att vi inte bedömde underlaget tillräckligt bra.
- Det handlar också i slutändan om att vi måste bedöma rimligheten i underlaget, det är en av de förtroendevaldas uppgifter.
Olyckligt med de sifforna
Vreden hos många kommuninvånare växer inte minst därför att det länge har hetat att skid-VM inte ska belasta ekonomin så hårt. 80 miljoner skulle räcka.
- Det var högst olyckligt att det kom en sådan här siffra i snurr och det är många som fortfarande hänger upp sig på den. Som ser det som något definitivt och ett löfte vi hade, säger Jonny Gahnshag.
- Men det var den siffran vi kunde förhålla oss till och det är olyckligt att vi hamnat i ett läge där man först har en avsatt summa som sen visar sig felaktig.
Ökad inflyttning
Mikael Rosén håller fast vid att arrangemanget är positivt ur flera aspekter. Han påstår att han vet det av ”praktisk erfarenhet av världen.”
- Jag kan konstatera att vi haft en ökad inflyttning i Falun över tid. Samtidigt som det är svårt att säga vad det beror på. Vi vet inte hur ett Falun utan idrottssatsningar sett ut, säger Rosén.
Även Jonny Gahnshag är positiv.
- Jag har mött många som valt att flytta hit på grund av den frilufts- och evenemangsnäring som finns här. Jag vill också se en högre takt på bostadsbyggandet. Falun har en högre potential att växa än vad vi nyttjar i dag, säger han till Dalarnas Tidningar.
Många kommuninvånare är av en annan uppfattning.
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.
Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast rolig läsning,
Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill
säga löner, angavs som främsta anledning.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Häggis (inte verifierad)
lör, 2013-05-25 10:29
1. Fullt normal kommunal matematik vid sådana projekt (?)
Optimistfaktorn Pi (3,14) lämnas till redovisning av slutnotan. I detta fall lyckades man dock dra över med ytterligare 50 milj.