Förnuftet och miljonerna försvann

Nya och moderna arenor anses vara en förutsättning för framgångsrik idrott. Runt om i Sverige står det monumentala skapelser. Snygga och tilltalande, men ofta väldigt omdiskuterade.
Vinnare i takt med alla arenabyggen i Serige är byggnadsarbetarna. ÖVer 5 miljarder kronor har investerats i nya stadion-anläggningar. Foto: TT Nyheter


Idrottens Affärer och FotbollDirekt berättar vill ge en bild av en ny verklighet och ett uppvaknande.

Det blev dyrare och det blev inte riktigt som man hade tänkt sig. Visst, arenorna blev större och modernare, publiken fick avsevärt mer komfort, men intäkterna växer inte i samma proportion som utgifterna och absolut inte enligt prognoserna.

Längst ned här i texten kan du hitta länkar till alla artiklar.

Hockeyn i bräschen

Arenaboomen inleddes inom ishockeyn i början av 2000-talet. Ett antal elitserieklubbar gick i bräschen för arenabyggen som gav hockey-Sverige en ny dimension.

2005 inleddes satsningarna inom fotbollen med Elfsborg som för 115 miljoner kronor lät bygga Borås Arena. I dag har allsvenska klubbar fått nya arenor för över 8 miljarder kronor.

Fotbollens trend är att ge en toppeuropeisk image och det finns de som säger att det är sista chansen att på allvar närma sig fotbolls-Europa.

Gamla och trista

Men det finns ett krux i sammanhanget, arenorna är för dyra, de går aldrig att räkna hem. För det krävs oändligt mycket, sånt som bara kan framställas på ett papper.

Behovet av nya arenor var och är stort eftersom många av de gamla är just gamla, trista och saknar så mycket. Inte minst är de ogästvänliga.

Det är vi åskådare som kräver så mycket mera. Vi ska kunna gå på idrott och inte bara vara beroende av idrotten. Vi vill träffa andra människor, umgås, äta och dricka, helt enkelt njuta av några timmar i sällskap av andra.

Det är också vi som får betala för kalaset. I den stund när vi är skattebetalare.

Sedan första spadtaget

Egentligen är och har det sedan första spadtaget varit en naiv debatt.

Antalet event (matcher, konserter och andra påhitt) för att nå en försvarbar intäkt är lite av en omöjlig tanke. Det går inte att räkna hem.
Inte ens i Malmö (och med närhet till Köpenhamn) räcker antalet människor till. Och i den regionen kommer snart också nya jättearenan i Köpenhamn...

Om man bara tittar till fotbollen, det är ju egentligen bara för ett antal toppmatcher (någon seriefinal, något derby och någon mer match) som man bygger en stor arena. Det är bara då som det krävs större publikutrymme. I övrigt räcker med mindre publikkapacitet.

Motsatta uppfattningar

Det finns också motsatser. Bland de ansvariga i Kalmar FF ångrar man beslutet att investera i Guldfågeln Arena. Medan Malmö FF lägger allt flera miljoner på att bli majoritetsägare i Swedbank Stadion.

De har rakt motsatt uppfattning om vad som är bäst. MFF har ändå försökt med en förstärkt säljavdelning utan resultat, men klubben är i alla fall övertygad om vad som är bäst.

Något som enligt skulle ge svensk fotboll det avgörande lyftet har skapat en farlig utveckling.

I dag mera sansat

Klubbar blöder, kommuner söker bortförklaringar och beslutsfattare ifrågasätts. Hur tänkte de? Hur kunde så många tro på så många optimistiska prognoser, budgetar och tillväxtfaktorer?

En sak står klar, de klubbar och de förspråkare som lyckades övertyga beslutsfattare att bygga nytt och storslaget, ska vara glada.

I dag råder en något mera sansad bild av verkligheten, nya projekt granskas hårdare, ekonomiska planer synas in på decimalen, behov och storlek på nya arenabyggen bedöms på affärsmässiga grunder.

Thomas Ejderhov, Idrottens Affärer
Ola Gustafsson, Fotboll Direkt

Här är serien så här långt:

Arena 2: Kostnaderna uppe i 8 miljarder

Arena 3: Därför vågade Elfsborg satsa

Arena 4: En mardröm för klubbar

Arena 5: AIK ger inte upp egen arena

Arena 6: Kostnaderna skrämde Djurgården

Arena 7: Här är undantaget i Sverige

Arena 8: Är hockeyn bättre än fotbollen?

Arena 9: Nu jagar Malmö FF mera guld

Arena 10: Så ska HIF få ett nytt Olympia

Arena 11: Så här ser framtidens arena ut

Anders Franzén (inte verifierad)

fre, 2013-12-27 10:41

1. En Arenastad

I Växjö har det byggts många arenor, men med förnuft. För ca 600 Mkr har vi fått ny ishockeyarena, fotbollsarena, innebandyarena, friidrottsarena och truppgymnastikhall. Detta kompletterar befintlig Tipshall, Boulehall, Curlinghall, Idrottshus och Värendsvallen mm till stor glädje för många idrottsutövare och publik!

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.