Förnuftet och miljonerna försvann
Idrottens Affärer och FotbollDirekt berättar vill ge en bild av en ny verklighet och ett uppvaknande.
Det blev dyrare och det blev inte riktigt som man hade tänkt sig. Visst, arenorna blev större och modernare, publiken fick avsevärt mer komfort, men intäkterna växer inte i samma proportion som utgifterna och absolut inte enligt prognoserna.
Längst ned här i texten kan du hitta länkar till alla artiklar.
Hockeyn i bräschen
Arenaboomen inleddes inom ishockeyn i början av 2000-talet. Ett antal elitserieklubbar gick i bräschen för arenabyggen som gav hockey-Sverige en ny dimension.
2005 inleddes satsningarna inom fotbollen med Elfsborg som för 115 miljoner kronor lät bygga Borås Arena. I dag har allsvenska klubbar fått nya arenor för över 8 miljarder kronor.
Fotbollens trend är att ge en toppeuropeisk image och det finns de som säger att det är sista chansen att på allvar närma sig fotbolls-Europa.
Gamla och trista
Men det finns ett krux i sammanhanget, arenorna är för dyra, de går aldrig att räkna hem. För det krävs oändligt mycket, sånt som bara kan framställas på ett papper.
Behovet av nya arenor var och är stort eftersom många av de gamla är just gamla, trista och saknar så mycket. Inte minst är de ogästvänliga.
Det är vi åskådare som kräver så mycket mera. Vi ska kunna gå på idrott och inte bara vara beroende av idrotten. Vi vill träffa andra människor, umgås, äta och dricka, helt enkelt njuta av några timmar i sällskap av andra.
Det är också vi som får betala för kalaset. I den stund när vi är skattebetalare.
Sedan första spadtaget
Egentligen är och har det sedan första spadtaget varit en naiv debatt.
Antalet event (matcher, konserter och andra påhitt) för att nå en försvarbar intäkt är lite av en omöjlig tanke. Det går inte att räkna hem.
Inte ens i Malmö (och med närhet till Köpenhamn) räcker antalet människor till. Och i den regionen kommer snart också nya jättearenan i Köpenhamn...
Om man bara tittar till fotbollen, det är ju egentligen bara för ett antal toppmatcher (någon seriefinal, något derby och någon mer match) som man bygger en stor arena. Det är bara då som det krävs större publikutrymme. I övrigt räcker med mindre publikkapacitet.
Motsatta uppfattningar
Det finns också motsatser. Bland de ansvariga i Kalmar FF ångrar man beslutet att investera i Guldfågeln Arena. Medan Malmö FF lägger allt flera miljoner på att bli majoritetsägare i Swedbank Stadion.
De har rakt motsatt uppfattning om vad som är bäst. MFF har ändå försökt med en förstärkt säljavdelning utan resultat, men klubben är i alla fall övertygad om vad som är bäst.
Något som enligt skulle ge svensk fotboll det avgörande lyftet har skapat en farlig utveckling.
I dag mera sansat
Klubbar blöder, kommuner söker bortförklaringar och beslutsfattare ifrågasätts. Hur tänkte de? Hur kunde så många tro på så många optimistiska prognoser, budgetar och tillväxtfaktorer?
En sak står klar, de klubbar och de förspråkare som lyckades övertyga beslutsfattare att bygga nytt och storslaget, ska vara glada.
I dag råder en något mera sansad bild av verkligheten, nya projekt granskas hårdare, ekonomiska planer synas in på decimalen, behov och storlek på nya arenabyggen bedöms på affärsmässiga grunder.
Thomas Ejderhov, Idrottens Affärer
Ola Gustafsson, Fotboll Direkt
Här är serien så här långt:
Arena 2: Kostnaderna uppe i 8 miljarder
Arena 3: Därför vågade Elfsborg satsa
Arena 4: En mardröm för klubbar
Arena 5: AIK ger inte upp egen arena
Arena 6: Kostnaderna skrämde Djurgården
Arena 7: Här är undantaget i Sverige
Arena 8: Är hockeyn bättre än fotbollen?
Arena 9: Nu jagar Malmö FF mera guld
Arena 10: Så ska HIF få ett nytt Olympia
Arena 11: Så här ser framtidens arena ut
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.
Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.
Anders Franzén (inte verifierad)
fre, 2013-12-27 10:41
1. En Arenastad
I Växjö har det byggts många arenor, men med förnuft. För ca 600 Mkr har vi fått ny ishockeyarena, fotbollsarena, innebandyarena, friidrottsarena och truppgymnastikhall. Detta kompletterar befintlig Tipshall, Boulehall, Curlinghall, Idrottshus och Värendsvallen mm till stor glädje för många idrottsutövare och publik!