Hopplöst mycket besvär i Falun

Lugnets hoppbackar reser sig mäktigt ovanför skidstadion och har blivit Faluns viktigaste landmärke. Men samtidigt är det hopplöst mycket besvär med 100-miljonersbackarna.
Nu är det äntligen dags för premiär efter alla diskussioner om nödvändigheten och det vettiga i att investera 100 miljoner i hoppanläggningen i Falun.



Arbetet inför skid-VM 2015 pågår oförbrutet. Med 400 dagar kvar till mästerskapet fortsätter de redan så omdebatterade hoppbackarna att stå i fokus.

Livlig debatt

I Falun har debatten pågått sedan beslutet att söka och därefter acceptansen för intresset. Kostnaderna för flera hundra miljoner väcker protester. Som dessa hoppbackar som har kostat över 100 miljoner kronor att modernisera.

Kostnader i proportion till antalet  aktiva och i sin tur rimligheten att investera så mycket pengar har retat många.

Nu är det ett trasigt snönät som har provocerat.

Snönät brast

För andra gången på en dryg månad brast snönätet i underbacken i den stora backen, med följd att stora mängder snö rasade ner för backen likt en lavin.

Arrangörerna räknar ändå med att För-VM ska kunna genomföras som planerat i den stora hoppbacken. Ett nytt snönät, från en annan leverantör, ska köpas in och monteras i underbacken de närmaste veckorna.

Samtidigt som arbetet med stora hoppbacken pågår är lilla backen helt färdig och där blir det tävlingspremiär kommande helg.

- Det känns väldigt roligt att hoppbacken är färdig och redo för tävling. SM är viktigt för att testa anläggningen, men också för att testa vår organisation och inte minst för att ge våra svenska hoppare chansen att känna på att tävla i backen, säger Sven von Holst, vd för Falun 2015.

Andreas förste hoppare

För en vecka sedan blev Andreas Arén den förste att lämna startbomen i Lugnets nyrenoverade lilla hoppbacke. Efter premiärhoppet gav han högt betyg åt backen och såg fram emot att få göra fler hopp. 

För-VM i Falun ger en försmak av hur VM 2015 kommer att bli med tävlingar i upprustade hoppbackar och nya spårdragningar. Vid fyra tillfällen ska den nyrenoverade nationalarenan i Falun testas i skarpt läge.

Först ut är världseliten i herrarnas backhoppning i samband med världscupen den 26 februari. Därefter är det dags för kontinentalcuperna i backhoppning (1-2 mars) och nordisk kombination (8-9 mars).

Herrarnas världscuptävling blir den första stora internationella backhoppningstävlingen på svensk mark sedan 2002 och är den enda möjligheten för världseliten att testa de nya backarna i tävlingssammanhang innan VM 2015.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen