Friidrottens stora PR-dagar

Kamp-Tradition-Idrott. 

Finnkampen har haft samma koncept i snart 100 år, men håller fortfarande. Den första landskampen mellan Sverige och Finland arrangerades redan år 1925. Det är finsk Sisu mot svensk jävlaranamma. 

Det är ”Hakkaa päälle, pohjan poika!” mot ”Heja Sverige friskt humör”. Det är kamp mellan grannländer, en kamp där spänst, styrka, uthållighet, smidighet, mental kraft och mjölksyratålighet är de vapen som används. I helgen är det dags igen.

Frtiidrottens förbundskapten, Kajsa Bergqvist, och förbundskapten för U23-landslaget Karin Olsson Westergren kastas i vattnet efter Sveriges seger både på herr och damsidan i Finnkampen i friidrott på Olympiastadion i Helsingfors. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är viktigt att visa att en kamp mellan två grannländer kan ske på löparbanan där ”de utsända representanterna” för respektive land kan skaka hand och krama om varandra efter målgång och tacka för god kamp. 

Särskilt när omvärlden ser ut som den gör. Då är den här vänliga landskampen – den äldsta nu levande friidrottslandskampen i världen – extra viktig.

Tuffa tag och hård kamp

Det är klart att det under åren har utdelats en och annan armbåge. Den som har varit med lite längre minns kanske Pekka Päivärintas brutala ”dans” för att hindra Göran Bengtsson att försöka springa om honom i 5000m-loppet 1975. 

Eller när ett helt 1500m-lopp ströks ur resultatlistan på grund av ”stök”. Det var i Helsingfors 1992 där Martin Enholms, Peter Koskenkorvas och Patrik Johanssons vägg i promenadtakt retade upp de finska löparna så till den milda grad att hela gänget till slut diskvalificerades.

Något sådant räknar vi inte med i år. Men säkert lite tjuv-och-rackarspel.

Kampen är hård. Det ska den vara. Det är prestige. Varje poäng räknas och kan ha avgörande betydelse för utgången. För svenskarna gäller det att besegra ”sin finländare”. För finländarna är det gäller det att besegra ”sin svensk”. 

Då och då blir det trippel svenskt. Eller trippelt finskt. Då blir det bejublade ärevarv. Sånt som skapar minnen för livet för de aktiva. Och för publiken.

Ungdomskampens betydelse 

Att Finnkampen är viktig för intresset för friidrott i de båda grannländerna och för de båda nationernas friidrottsförbund är sen gammalt. 

Men det är inte lika ofta som media pratar om den enskilde aktives vinkel och hur Finnkampen fungerar som en slags institution genom hela karriären. 

Ta bara Ungdomsfinnkampen som exempel. Den är för många unga aktiva den första kontakten med landslaget; den första gången man får vara med i ett större sammanhang och dra på sig landslagströjan. Jag brukar själv skryta med att jag var med i Helsingfors 1980. Visserligen bara som reserv i ungdomslandslaget, men ändå. Det var stort! Och ett minne för livet.

Ungdomsfinnkampen är på många sätt en lysande förberedelse för att förhoppningsvis ta nästa steg till ungdoms- och juniormästerskap. Alla kommer inte dit, men många gör det. Och genom Ungdomsfinnkampen blir fler svenska friidrottsungdomar – och ja, finska med för all del – förberedda på hur det kan vara att tävla på en högre nivå. 

Ett fullsatt Stadion

Sen tar några steget upp till seniorlandslaget. För även om Ungdomsfinnkampen lockar en hel del publik är det när löparna, hopparna och kastarna för första gången tar en plats i seniorlandslaget som de möter den stora publiken. 

Jag möter ofta gamla friidrottare som lyriskt berättar om när de var med i blågult på ett fullsatt Stockholms stadion, Olympiastadion i Helsingfors eller de magiska åren i början av 2000-talet när Finnkampen lockade storpublik till Ullevi i Göteborg. År 2004 var det 51 000 åskådare på plats! 

Finnkampen är en institution som breddar vår elit, som får fler att satsa, som förlänger karriärer och som ger minnen för livet för både åskådare, publik och funktionärer. 

Om två år fyller världens äldsta friidrottslandskamp 100 år. Men först fyller vi Stadion i helgen. För det är här, på plats, som du får den riktigt stora upplevelsen.  

JanneÅkerblom

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.