Friidrottens stora PR-dagar

Kamp-Tradition-Idrott. 

Finnkampen har haft samma koncept i snart 100 år, men håller fortfarande. Den första landskampen mellan Sverige och Finland arrangerades redan år 1925. Det är finsk Sisu mot svensk jävlaranamma. 

Det är ”Hakkaa päälle, pohjan poika!” mot ”Heja Sverige friskt humör”. Det är kamp mellan grannländer, en kamp där spänst, styrka, uthållighet, smidighet, mental kraft och mjölksyratålighet är de vapen som används. I helgen är det dags igen.

Frtiidrottens förbundskapten, Kajsa Bergqvist, och förbundskapten för U23-landslaget Karin Olsson Westergren kastas i vattnet efter Sveriges seger både på herr och damsidan i Finnkampen i friidrott på Olympiastadion i Helsingfors. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är viktigt att visa att en kamp mellan två grannländer kan ske på löparbanan där ”de utsända representanterna” för respektive land kan skaka hand och krama om varandra efter målgång och tacka för god kamp. 

Särskilt när omvärlden ser ut som den gör. Då är den här vänliga landskampen – den äldsta nu levande friidrottslandskampen i världen – extra viktig.

Tuffa tag och hård kamp

Det är klart att det under åren har utdelats en och annan armbåge. Den som har varit med lite längre minns kanske Pekka Päivärintas brutala ”dans” för att hindra Göran Bengtsson att försöka springa om honom i 5000m-loppet 1975. 

Eller när ett helt 1500m-lopp ströks ur resultatlistan på grund av ”stök”. Det var i Helsingfors 1992 där Martin Enholms, Peter Koskenkorvas och Patrik Johanssons vägg i promenadtakt retade upp de finska löparna så till den milda grad att hela gänget till slut diskvalificerades.

Något sådant räknar vi inte med i år. Men säkert lite tjuv-och-rackarspel.

Kampen är hård. Det ska den vara. Det är prestige. Varje poäng räknas och kan ha avgörande betydelse för utgången. För svenskarna gäller det att besegra ”sin finländare”. För finländarna är det gäller det att besegra ”sin svensk”. 

Då och då blir det trippel svenskt. Eller trippelt finskt. Då blir det bejublade ärevarv. Sånt som skapar minnen för livet för de aktiva. Och för publiken.

Ungdomskampens betydelse 

Att Finnkampen är viktig för intresset för friidrott i de båda grannländerna och för de båda nationernas friidrottsförbund är sen gammalt. 

Men det är inte lika ofta som media pratar om den enskilde aktives vinkel och hur Finnkampen fungerar som en slags institution genom hela karriären. 

Ta bara Ungdomsfinnkampen som exempel. Den är för många unga aktiva den första kontakten med landslaget; den första gången man får vara med i ett större sammanhang och dra på sig landslagströjan. Jag brukar själv skryta med att jag var med i Helsingfors 1980. Visserligen bara som reserv i ungdomslandslaget, men ändå. Det var stort! Och ett minne för livet.

Ungdomsfinnkampen är på många sätt en lysande förberedelse för att förhoppningsvis ta nästa steg till ungdoms- och juniormästerskap. Alla kommer inte dit, men många gör det. Och genom Ungdomsfinnkampen blir fler svenska friidrottsungdomar – och ja, finska med för all del – förberedda på hur det kan vara att tävla på en högre nivå. 

Ett fullsatt Stadion

Sen tar några steget upp till seniorlandslaget. För även om Ungdomsfinnkampen lockar en hel del publik är det när löparna, hopparna och kastarna för första gången tar en plats i seniorlandslaget som de möter den stora publiken. 

Jag möter ofta gamla friidrottare som lyriskt berättar om när de var med i blågult på ett fullsatt Stockholms stadion, Olympiastadion i Helsingfors eller de magiska åren i början av 2000-talet när Finnkampen lockade storpublik till Ullevi i Göteborg. År 2004 var det 51 000 åskådare på plats! 

Finnkampen är en institution som breddar vår elit, som får fler att satsa, som förlänger karriärer och som ger minnen för livet för både åskådare, publik och funktionärer. 

Om två år fyller världens äldsta friidrottslandskamp 100 år. Men först fyller vi Stadion i helgen. För det är här, på plats, som du får den riktigt stora upplevelsen.  

JanneÅkerblom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Efter två mål och sex assist på 32 matcher var SHL-laget Rögles tålamod slut med tidigare NHL-spelaren Jakob Peterson, 25 år. 

 Han värvades in som förste center, och som ersättare för Rodrigo Abols som sent in i säsongen försvann till Philadelphia Flyers.  

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Den 9 maj är det premiär för hockey-VM i Sverige och Danmark. Tre Kronor inleder turneringen just den dagen mot  Slovakien samma dag.  Räkna med mycket folk på läktarna. Intresset är stort och redan nu är 150 000 biljetter sålda till matcherna i Stockholm.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv.  Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.

– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.