Hallen kommer stå som modell

Det tog tid och det krävdes många möten och mycket utredande innan hallen stod där. Det behövdes en entreprenör för förverkligandet.
Med fyra loger på ena långsidan och med en restaurang som täcker en långsida blir Gotlands nya hall en prototyp för andra arenabyggare. Det inkluderar även priset.

 

Äntligen har Gotland fått en anständig sporthall eller multihall för här ska så mycket ske framöver.

Hallbygget har en nära 30-årig historia, med utredningar, med mer eller mindre politisk vilja och vankelmodiga beslutsfattare.

Många har varit överens om att Södervärnshallen hade gjort sitt. Politiker som tjänstemän, och vädjande idrottsledare, de har samtalat och velat förverkliga drömmarna. Det har funnits planer, bl a skulle Icas stora nedlagda lager bli Gotlandsidrottens stora nav, men hela tiden har gamla och nya hinder stoppat ett genomförande.

En klenod

Men nu står den där, praktfull och tilltalande, högt upp ovanför södra Visby, på P18:s gamla område.

Det är onekligen en klenod, något för gotlänningarna att vara stolta över och det råder inget tvivel om att det är ett lyckat projekt i flera avseenden. 

Inte själva väntan innan ansvariga väl kunde trycka spaden i backen, däremot hur hallen är formad och hur 100 miljoner i byggkostnad måste betraktas som förhållandevis billigt. Det här är en modell för framtida byggande på andra håll och hit kommer många att söka sig för ett studiebesök.

Okay, det var sagt 90 miljoner vid starten, men lite påslag är inte annat än vanligt vid hallbyggen.

Annorlunda utformad

Södervärnshallen från 1968 har fått duga i många år. En ursprunglig gymnastikhall, som byggdes ut 1982, men sedan länge inget att visa upp för omvärlden.

- Nu känns det fantastiskt. Det här är någonting som hela Gotland kommer att tjäna på, säger Janica Sörestedt (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Visby.

Hon uttrycker vad många på ön vill tro. 

Men framför allt, det finns en betoning på att det här är en hall som inte är exklusiv för idrott utan så mycket mer. Kulturen ska in här och konferensarrangörer ser stora möjligheter.

Arena Visborg har plats för 2 200 åskådare, varav 1 400 är sittande, ena kortsidan har fyra loger för grupper om runt tio personer i varje. Och så det mest anmärkningsvärda – den ena långsidan är en enda O´Learys restaurang som ska ha öppet dagligen. Ruljansen ska vara möjlig tack vare närheten till Region Gotlands kontorskomplex med 1 400 anställda.

Det tog sin tid

Förlösande för en 30-årig process var när Gotlandsidrotten prioriterade frågan och lyckades förena viljan hos flera parter. Vasallen som förvaltare av regementsområdet, Region Gotland som utvecklare, politikerna som beslutande och idrottens representanter som påtryckare – och med näringslivet som stöd. 

Därpå utsågs en projektgrupp med Henrik Svensson, Anders Grenwald och Per Viberg som blev ansvariga och den sistnämnde fick ersättning för ett halvtidsengagemang under några månader.

- Vi jobbade och rapporterade ideligen till en styrgrupp. Vi pratade med många andra idrottsledare och vi besökte ett antal hallar och tog intryck. Slutligen kunde vi presentera en förstudie med en arkitektritning, berättar Per Viberg som var projektanställd på halvtid under ett halvår.

Lämnar gymnastikhallen

Förslaget blev mottaget med entusiasm 2007… Sen tog det sju år att ta beslutet. 

Då var det oåterkalleligt.

Svårare än så behöver det inte vara.

Tidigare har basketklubben Visby Ladies i damligan tvingats söka dispens för att få spela matcher i den undermåliga Södervärnshallen.

- Det har varit som att spela i en gymnastikhall. Så nu är det äntligen vår tur, säger Anders "Leo" Pettersson, sportchef i Visby Ladies.

Basketligan dam startar fredagen den 25 september. Visby Ladies har förstås hemmamatch och kan med stolthet ta emot Alvik Basket. 

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.