”Kommunerna glömmer idrottsplatser”

Endast en av fyra kommuner uppger att de har en utvecklingsplan för idrottsanläggningar. Att idrotten förbises avslöjas i en ny undersökning via riksidrottsförbundet.
Byggandet tar fart i Sverige, men vikten av idrottsanläggningar i stadsmiljö minskar...

 

När nya bostadsområden planeras eller förtätas är ohållbart och leder till ökade kostnader för samhället.

- Bristen på idrottsanläggningar och närhet till dessa har flera negativa effekter. Sjukvårdskostnader ökar när möjligheterna till fysisk aktivitet minskar, känslan av delaktighet i lokalsamhället försvinner och allt detta får stora konsekvenser på längre sikt, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande.

Allt färre idrottsplatser

Närheten till anläggningar och idrottsmiljöer får fler att idrotta och ett rikt utbud i varje kommun skapar valmöjligheter, det är bekant, men tydligen för alla. 

Det här förbises vid planering av nya bostadsområdet och likaså vid ombyggnationer. 

- Anläggningar och idrottsmiljöer måste därför vara ett naturligt inslag i samhällsplaneringen.

- Att så många som 75 procent av kommunerna inte tar ansvar för planeringen av idrottsanläggningar är skrämmande. Det bekräftar och förstärker den bild som vi lyft och diskuterat med bostadsministern Peter Eriksson vid flera tillfällen men utan att vi hittills har fått gehör

Riksidrottsförbundet genomför årligen sedan 2004 tillsammans med CMA en undersökning riktad mot kommunerna för att se hur de sköter sig.

Inte alls bra, visar det sig. 

Ändå missar kommunerna

- För att vi ska kunna bedriva verksamhet behöver vi någonstans att vara. Vi behöver planer, hallar och skogar. Dessvärre ser vi redan i dag att idrott nedprioriteras eller glöms bort i den fysiska planeringen. Kommunerna måste planera in idrotten, säger Björn Eriksson.

Huvudsyftet med undersökningen är att se om kommunerna minskat eller ökat sina bidrag till föreningar under det senaste året samt om de har någon planering för anläggningar. Och just nu när det byggs som aldrig förr är medvetandet ännu viktigare. 

- Bara bostäder gör inte ett hållbart samhälle. Svensk idrott, med fler än 3 miljoner medlemmar, är en viktig del för hälsa och välmående. Ändå missas den aspekten i planeringen.

Enligt Boverket behöver det byggas 700 000 bostäder fram till 2025 och ett fungerande samhälle kräver mer än bostäder. 

Vi behöver arenor

- Självklart är det nödvändigt med skolor, sjukhus, arbetsplatser och infrastruktur. Men för ett starkt och hållbart samhälle krävs också platser där vi kan idrotta, mötas för att skapa tillit och förståelse för varandra. 

- Det är en absolut nödvändighet med platser där vi kan utveckla våra intressen och växa som människor. 

Studier visar att barn och ungdomar som idrottar i föreningar har fler kompisar, bättre självkänsla och självförtroende, skolkar mindre och begår färre brott än de som inte idrottar i förening. Att planera för tillgång till idrottsanläggningar och möjliggöra för invånare i alla åldrar att vara fysiskt aktiva är en investering i ett starkare Sverige.

Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.