”Kommunerna glömmer idrottsplatser”

Endast en av fyra kommuner uppger att de har en utvecklingsplan för idrottsanläggningar. Att idrotten förbises avslöjas i en ny undersökning via riksidrottsförbundet.
Byggandet tar fart i Sverige, men vikten av idrottsanläggningar i stadsmiljö minskar...

 

När nya bostadsområden planeras eller förtätas är ohållbart och leder till ökade kostnader för samhället.

- Bristen på idrottsanläggningar och närhet till dessa har flera negativa effekter. Sjukvårdskostnader ökar när möjligheterna till fysisk aktivitet minskar, känslan av delaktighet i lokalsamhället försvinner och allt detta får stora konsekvenser på längre sikt, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande.

Allt färre idrottsplatser

Närheten till anläggningar och idrottsmiljöer får fler att idrotta och ett rikt utbud i varje kommun skapar valmöjligheter, det är bekant, men tydligen för alla. 

Det här förbises vid planering av nya bostadsområdet och likaså vid ombyggnationer. 

- Anläggningar och idrottsmiljöer måste därför vara ett naturligt inslag i samhällsplaneringen.

- Att så många som 75 procent av kommunerna inte tar ansvar för planeringen av idrottsanläggningar är skrämmande. Det bekräftar och förstärker den bild som vi lyft och diskuterat med bostadsministern Peter Eriksson vid flera tillfällen men utan att vi hittills har fått gehör

Riksidrottsförbundet genomför årligen sedan 2004 tillsammans med CMA en undersökning riktad mot kommunerna för att se hur de sköter sig.

Inte alls bra, visar det sig. 

Ändå missar kommunerna

- För att vi ska kunna bedriva verksamhet behöver vi någonstans att vara. Vi behöver planer, hallar och skogar. Dessvärre ser vi redan i dag att idrott nedprioriteras eller glöms bort i den fysiska planeringen. Kommunerna måste planera in idrotten, säger Björn Eriksson.

Huvudsyftet med undersökningen är att se om kommunerna minskat eller ökat sina bidrag till föreningar under det senaste året samt om de har någon planering för anläggningar. Och just nu när det byggs som aldrig förr är medvetandet ännu viktigare. 

- Bara bostäder gör inte ett hållbart samhälle. Svensk idrott, med fler än 3 miljoner medlemmar, är en viktig del för hälsa och välmående. Ändå missas den aspekten i planeringen.

Enligt Boverket behöver det byggas 700 000 bostäder fram till 2025 och ett fungerande samhälle kräver mer än bostäder. 

Vi behöver arenor

- Självklart är det nödvändigt med skolor, sjukhus, arbetsplatser och infrastruktur. Men för ett starkt och hållbart samhälle krävs också platser där vi kan idrotta, mötas för att skapa tillit och förståelse för varandra. 

- Det är en absolut nödvändighet med platser där vi kan utveckla våra intressen och växa som människor. 

Studier visar att barn och ungdomar som idrottar i föreningar har fler kompisar, bättre självkänsla och självförtroende, skolkar mindre och begår färre brott än de som inte idrottar i förening. Att planera för tillgång till idrottsanläggningar och möjliggöra för invånare i alla åldrar att vara fysiskt aktiva är en investering i ett starkare Sverige.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.