”Kommunerna glömmer idrottsplatser”
När nya bostadsområden planeras eller förtätas är ohållbart och leder till ökade kostnader för samhället.
- Bristen på idrottsanläggningar och närhet till dessa har flera negativa effekter. Sjukvårdskostnader ökar när möjligheterna till fysisk aktivitet minskar, känslan av delaktighet i lokalsamhället försvinner och allt detta får stora konsekvenser på längre sikt, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande.
Allt färre idrottsplatser
Närheten till anläggningar och idrottsmiljöer får fler att idrotta och ett rikt utbud i varje kommun skapar valmöjligheter, det är bekant, men tydligen för alla.
Det här förbises vid planering av nya bostadsområdet och likaså vid ombyggnationer.
- Anläggningar och idrottsmiljöer måste därför vara ett naturligt inslag i samhällsplaneringen.
- Att så många som 75 procent av kommunerna inte tar ansvar för planeringen av idrottsanläggningar är skrämmande. Det bekräftar och förstärker den bild som vi lyft och diskuterat med bostadsministern Peter Eriksson vid flera tillfällen men utan att vi hittills har fått gehör
Riksidrottsförbundet genomför årligen sedan 2004 tillsammans med CMA en undersökning riktad mot kommunerna för att se hur de sköter sig.
Inte alls bra, visar det sig.
Ändå missar kommunerna
- För att vi ska kunna bedriva verksamhet behöver vi någonstans att vara. Vi behöver planer, hallar och skogar. Dessvärre ser vi redan i dag att idrott nedprioriteras eller glöms bort i den fysiska planeringen. Kommunerna måste planera in idrotten, säger Björn Eriksson.
Huvudsyftet med undersökningen är att se om kommunerna minskat eller ökat sina bidrag till föreningar under det senaste året samt om de har någon planering för anläggningar. Och just nu när det byggs som aldrig förr är medvetandet ännu viktigare.
- Bara bostäder gör inte ett hållbart samhälle. Svensk idrott, med fler än 3 miljoner medlemmar, är en viktig del för hälsa och välmående. Ändå missas den aspekten i planeringen.
Enligt Boverket behöver det byggas 700 000 bostäder fram till 2025 och ett fungerande samhälle kräver mer än bostäder.
Vi behöver arenor
- Självklart är det nödvändigt med skolor, sjukhus, arbetsplatser och infrastruktur. Men för ett starkt och hållbart samhälle krävs också platser där vi kan idrotta, mötas för att skapa tillit och förståelse för varandra.
- Det är en absolut nödvändighet med platser där vi kan utveckla våra intressen och växa som människor.
Studier visar att barn och ungdomar som idrottar i föreningar har fler kompisar, bättre självkänsla och självförtroende, skolkar mindre och begår färre brott än de som inte idrottar i förening. Att planera för tillgång till idrottsanläggningar och möjliggöra för invånare i alla åldrar att vara fysiskt aktiva är en investering i ett starkare Sverige.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.