Politiker nonchalerar drömanläggning
En träningsanläggning med 140 000-150 000 besökare. Per år. Besökarna är både barn, unga och gamla, både kvinnor och män, både amatörer och proffs. Både invandrare, nysvenskar och gammelsvenskar. Till en mycket låg peng eller helt gratis kan de träna en hel dag. Tillsammans. Utan att vara medlem. Det stoppar nu politikerna.
Träningsanläggningen är ett typexempel på vad Riksidrottsförbundet eftersträvar. Men inte Stockholms Stad. För staden vill lägga ner Årstagolfen. Stadens styrande partier har inte ens brytt sig om att besöka platsen som lockar alla dessa 150 000 besökare.
Alla är inte golfälskare, jag själv t ex är det inte. Men när det nu finns en träningsanläggning som uppfyller allt det som Riksidrottsförbundet, och även staten, efterfrågar, nämligen en anläggning där vi alla kan träna utifrån våra egna förutsättningar, så är det mycket märkligt att staden vill lägga ner verksamheten.
Vill eller kan politikerna inte förstå
Politikerna som styr staden, socialdemokrater och miljöpartister, kanske redan vet hur Årstagolfen fungerar.
Det måste vara skälet till att de inte kommer ut och låter sig visas runt. Ja, de har förstås redan sett utslagsplatserna, platsen där du kan träna dina puttar, kortbanan med nio hål, platsen där du kan hyra klubbor för 20 kronor eller där du köper en hink med bollar för 50 kronor. Och förstått att man inte behöver betala ett dyrt medlemskap för att få komma dit.
Okunnighet är därför kanske inte förklaringen till varför man beslutar att en träningsanläggning är onödig när man ska bygga bostäder. Utan att man bara inte gillar sport. Att man tycker att idrott är meningslöst, trots att alla andra känner till hur viktigt det är med rörelse. Att golf inte är något att bry sig om. Trots att det faktiskt går att träna här gratis eller väldigt billigt, och att man kan ta sig hit utan bil.
Bostäder mellan vägarna
Ett drömscenario. Egentligen. Men inte för Stockholms Stad tydligen. För man vill bara bygga bostäder mellan motorvägarna. Och lite park. Och kolonier. Men inte träningsanläggningar och idrottsmöjligheter där folket ska bo.
30 hektar ska bebyggas, det är bra för det behövs bostäder i Stockholm. Tre hektar behövs för Årstagolfens träningsanläggning. Lika mycket som kolonilotterna får, 80 kolonister.
Den 26 maj tas det första spadtaget för Årstafältets bebyggelse. ”En plats för möten”, är stadens vision, ”möten mellan människor, mellan nytt och gammalt, mellan stad och park.”
Det berör och lockar så många
Det låter tjusigt. Men för golfklubbarna i länet betyder det att man inte längre får ta emot tusentals nyupplärda golfentusiaster som gått nybörjarkurser och därmed kunnat lära sig träffa bollen på Årstafältet. Och för 150 000 pensionärer, barn och ungdomar betyder det att chansen att mötas över generationer för att få frisk luft och motion, försvinner. För att ledande politiska partier inte orkar se den verklighet som bedrivs på fältet. Det är för sorgligt. Till och med för en icke golfälskande äldre svensk kvinna.
Cecilia Giertta
Mest lästa just nu
Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar