Blåvitt gör stor fastighetsaffär

För sex år sedan sålde IFK Göteborg Kamratgården. Nu vill föreningen köpa tillbaka sitt hem. Priset väntas ligga på  45 mijoner.

– Vi ser att detta stärker oss ekonomiskt, säger klubbdirektör Håkan Mild.

Håkan Mild, klubbdirektör i IFK Göteborg , är en av de ledande inför fastighetsaffären.

Ledningen för IFK Göteborg har under 2021 arbetat intensivt för att få fram en plan för genomförande och finansiering. Det formella beslutet kommer att fattas av IFK Göteborgs medlemmar och därför ska ett extrainsatt årsmöte hållas.  

– Vi vet att många vill det här. Det finns ett stort symbolvärde bland våra supportrar i att IFK Göteborg äger Kamratgården. Det är en identitetsfråga för oss blåvita, att Kamratgården är vår egen, säger Håkan Mild, klubbdirektör.

Nu har vi likviditeten"

IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling betonar:

– Det känns oerhört fint att vi nu kan ge medlemmarna en möjlighet att besluta om återköpet på ett extra årsmöte. Att få samlas som medlemmar och ta ställning till ett beslut om att återföra Kamratgården i blåvit ägo visar kraften i det vi gör tillsammans som förening.

Kamratgården ägs sedan 2015 av Anno 1904 Fastigheter AB. Återköpet ska nu finansieras genom befintliga lån, via nya lån kopplade till förvärvet och med egna medel.  

– Vi har skapat ett positivt kassaflöde och stärkt vårt eget kapital. Det ger oss en likviditet för att köpa tillbaka Kamratgården. Vi har jobbat målmedvetet för att detta ska bli något väldigt bra för IFK Göteborg, säger Håkan Mild.

Ekonomiskt får återköpet av Kamratgården en positiv effekt för klubben, framhåller ledningen.

– Det är ett känslomässigt positivt beslut att åter bli ägare till Kamratgården, men det är inte ett beslut som vi har fattat känslomässigt. Långsiktigt blir det bäst för klubben. Vi sänker driftskostnaderna och ett eget ägande ger oss större möjligheter att utveckla Kamratgården och vår verksamhet utifrån egna behov, säger Håkan Mild.

Hårt pressat IFK

Det var i december 2015  som Kamratgården såldes för 40 miljoner kronor till Varbergs Stenfastigheter. Klubben var ekonomiskt hårt pressad och fann ingen bättre lösning.

- Vi behöver de pengarna för vår likviditet och vårt resultat 2015 och samtidigt kunna behålla möjligheten till en långsiktig kontroll över anläggningen, förklarade Ulf Ivarsson, kassör i IFK Göteborg, när överenskommelsen presenterades.

, Varbergs Stenfastigheter ägs av bröderna och IFK-supportrarna Anders och Björn Gidefjord. Klubbens dåvarande skulder om drygt 27 miljoner övertog fastighetsbolaget. Sedan dess har IFK betalat en hyra för nyttjandet av anläggningen., inledningsvis låg hyran på cirka 240 000 kronor i månaden 

2011  stod Kamratgården klar och betraktades som en av de främsta anläggningarna för en förening i landet. 

Serneke bakom byggandet

Inför planeringen erbjöd  sig Ola Serneke att bli huvudentreprenör och därför blev byggkostnaderna  avsevärt mindre.

- Vi byggde till självkostnad men det fanns ändå ett takpris och till extremt låga kvadratmeterpriser då alla underentreprenörer och leverantörer hjälpte till att få ner priset. Det är med stor sannolikhet den lägsta kvadratmeterkostnaden för en motsvarande anläggning i Sverige. Jag hade gärna som fastighetsägare köpt byggnaden för det vi byggde den för, deklarerade Ola Serneke i en intervju. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.