Blåvitt gör stor fastighetsaffär

För sex år sedan sålde IFK Göteborg Kamratgården. Nu vill föreningen köpa tillbaka sitt hem. Priset väntas ligga på  45 mijoner.

– Vi ser att detta stärker oss ekonomiskt, säger klubbdirektör Håkan Mild.

Håkan Mild, klubbdirektör i IFK Göteborg , är en av de ledande inför fastighetsaffären.

Ledningen för IFK Göteborg har under 2021 arbetat intensivt för att få fram en plan för genomförande och finansiering. Det formella beslutet kommer att fattas av IFK Göteborgs medlemmar och därför ska ett extrainsatt årsmöte hållas.  

– Vi vet att många vill det här. Det finns ett stort symbolvärde bland våra supportrar i att IFK Göteborg äger Kamratgården. Det är en identitetsfråga för oss blåvita, att Kamratgården är vår egen, säger Håkan Mild, klubbdirektör.

Nu har vi likviditeten"

IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling betonar:

– Det känns oerhört fint att vi nu kan ge medlemmarna en möjlighet att besluta om återköpet på ett extra årsmöte. Att få samlas som medlemmar och ta ställning till ett beslut om att återföra Kamratgården i blåvit ägo visar kraften i det vi gör tillsammans som förening.

Kamratgården ägs sedan 2015 av Anno 1904 Fastigheter AB. Återköpet ska nu finansieras genom befintliga lån, via nya lån kopplade till förvärvet och med egna medel.  

– Vi har skapat ett positivt kassaflöde och stärkt vårt eget kapital. Det ger oss en likviditet för att köpa tillbaka Kamratgården. Vi har jobbat målmedvetet för att detta ska bli något väldigt bra för IFK Göteborg, säger Håkan Mild.

Ekonomiskt får återköpet av Kamratgården en positiv effekt för klubben, framhåller ledningen.

– Det är ett känslomässigt positivt beslut att åter bli ägare till Kamratgården, men det är inte ett beslut som vi har fattat känslomässigt. Långsiktigt blir det bäst för klubben. Vi sänker driftskostnaderna och ett eget ägande ger oss större möjligheter att utveckla Kamratgården och vår verksamhet utifrån egna behov, säger Håkan Mild.

Hårt pressat IFK

Det var i december 2015  som Kamratgården såldes för 40 miljoner kronor till Varbergs Stenfastigheter. Klubben var ekonomiskt hårt pressad och fann ingen bättre lösning.

- Vi behöver de pengarna för vår likviditet och vårt resultat 2015 och samtidigt kunna behålla möjligheten till en långsiktig kontroll över anläggningen, förklarade Ulf Ivarsson, kassör i IFK Göteborg, när överenskommelsen presenterades.

, Varbergs Stenfastigheter ägs av bröderna och IFK-supportrarna Anders och Björn Gidefjord. Klubbens dåvarande skulder om drygt 27 miljoner övertog fastighetsbolaget. Sedan dess har IFK betalat en hyra för nyttjandet av anläggningen., inledningsvis låg hyran på cirka 240 000 kronor i månaden 

2011  stod Kamratgården klar och betraktades som en av de främsta anläggningarna för en förening i landet. 

Serneke bakom byggandet

Inför planeringen erbjöd  sig Ola Serneke att bli huvudentreprenör och därför blev byggkostnaderna  avsevärt mindre.

- Vi byggde till självkostnad men det fanns ändå ett takpris och till extremt låga kvadratmeterpriser då alla underentreprenörer och leverantörer hjälpte till att få ner priset. Det är med stor sannolikhet den lägsta kvadratmeterkostnaden för en motsvarande anläggning i Sverige. Jag hade gärna som fastighetsägare köpt byggnaden för det vi byggde den för, deklarerade Ola Serneke i en intervju. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.