Blåvitt gör stor fastighetsaffär

För sex år sedan sålde IFK Göteborg Kamratgården. Nu vill föreningen köpa tillbaka sitt hem. Priset väntas ligga på  45 mijoner.

– Vi ser att detta stärker oss ekonomiskt, säger klubbdirektör Håkan Mild.

Håkan Mild, klubbdirektör i IFK Göteborg , är en av de ledande inför fastighetsaffären.

Ledningen för IFK Göteborg har under 2021 arbetat intensivt för att få fram en plan för genomförande och finansiering. Det formella beslutet kommer att fattas av IFK Göteborgs medlemmar och därför ska ett extrainsatt årsmöte hållas.  

– Vi vet att många vill det här. Det finns ett stort symbolvärde bland våra supportrar i att IFK Göteborg äger Kamratgården. Det är en identitetsfråga för oss blåvita, att Kamratgården är vår egen, säger Håkan Mild, klubbdirektör.

Nu har vi likviditeten"

IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling betonar:

– Det känns oerhört fint att vi nu kan ge medlemmarna en möjlighet att besluta om återköpet på ett extra årsmöte. Att få samlas som medlemmar och ta ställning till ett beslut om att återföra Kamratgården i blåvit ägo visar kraften i det vi gör tillsammans som förening.

Kamratgården ägs sedan 2015 av Anno 1904 Fastigheter AB. Återköpet ska nu finansieras genom befintliga lån, via nya lån kopplade till förvärvet och med egna medel.  

– Vi har skapat ett positivt kassaflöde och stärkt vårt eget kapital. Det ger oss en likviditet för att köpa tillbaka Kamratgården. Vi har jobbat målmedvetet för att detta ska bli något väldigt bra för IFK Göteborg, säger Håkan Mild.

Ekonomiskt får återköpet av Kamratgården en positiv effekt för klubben, framhåller ledningen.

– Det är ett känslomässigt positivt beslut att åter bli ägare till Kamratgården, men det är inte ett beslut som vi har fattat känslomässigt. Långsiktigt blir det bäst för klubben. Vi sänker driftskostnaderna och ett eget ägande ger oss större möjligheter att utveckla Kamratgården och vår verksamhet utifrån egna behov, säger Håkan Mild.

Hårt pressat IFK

Det var i december 2015  som Kamratgården såldes för 40 miljoner kronor till Varbergs Stenfastigheter. Klubben var ekonomiskt hårt pressad och fann ingen bättre lösning.

- Vi behöver de pengarna för vår likviditet och vårt resultat 2015 och samtidigt kunna behålla möjligheten till en långsiktig kontroll över anläggningen, förklarade Ulf Ivarsson, kassör i IFK Göteborg, när överenskommelsen presenterades.

, Varbergs Stenfastigheter ägs av bröderna och IFK-supportrarna Anders och Björn Gidefjord. Klubbens dåvarande skulder om drygt 27 miljoner övertog fastighetsbolaget. Sedan dess har IFK betalat en hyra för nyttjandet av anläggningen., inledningsvis låg hyran på cirka 240 000 kronor i månaden 

2011  stod Kamratgården klar och betraktades som en av de främsta anläggningarna för en förening i landet. 

Serneke bakom byggandet

Inför planeringen erbjöd  sig Ola Serneke att bli huvudentreprenör och därför blev byggkostnaderna  avsevärt mindre.

- Vi byggde till självkostnad men det fanns ändå ett takpris och till extremt låga kvadratmeterpriser då alla underentreprenörer och leverantörer hjälpte till att få ner priset. Det är med stor sannolikhet den lägsta kvadratmeterkostnaden för en motsvarande anläggning i Sverige. Jag hade gärna som fastighetsägare köpt byggnaden för det vi byggde den för, deklarerade Ola Serneke i en intervju. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.