Blåvitt gör stor fastighetsaffär

För sex år sedan sålde IFK Göteborg Kamratgården. Nu vill föreningen köpa tillbaka sitt hem. Priset väntas ligga på  45 mijoner.

– Vi ser att detta stärker oss ekonomiskt, säger klubbdirektör Håkan Mild.

Håkan Mild, klubbdirektör i IFK Göteborg , är en av de ledande inför fastighetsaffären.

Ledningen för IFK Göteborg har under 2021 arbetat intensivt för att få fram en plan för genomförande och finansiering. Det formella beslutet kommer att fattas av IFK Göteborgs medlemmar och därför ska ett extrainsatt årsmöte hållas.  

– Vi vet att många vill det här. Det finns ett stort symbolvärde bland våra supportrar i att IFK Göteborg äger Kamratgården. Det är en identitetsfråga för oss blåvita, att Kamratgården är vår egen, säger Håkan Mild, klubbdirektör.

Nu har vi likviditeten"

IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling betonar:

– Det känns oerhört fint att vi nu kan ge medlemmarna en möjlighet att besluta om återköpet på ett extra årsmöte. Att få samlas som medlemmar och ta ställning till ett beslut om att återföra Kamratgården i blåvit ägo visar kraften i det vi gör tillsammans som förening.

Kamratgården ägs sedan 2015 av Anno 1904 Fastigheter AB. Återköpet ska nu finansieras genom befintliga lån, via nya lån kopplade till förvärvet och med egna medel.  

– Vi har skapat ett positivt kassaflöde och stärkt vårt eget kapital. Det ger oss en likviditet för att köpa tillbaka Kamratgården. Vi har jobbat målmedvetet för att detta ska bli något väldigt bra för IFK Göteborg, säger Håkan Mild.

Ekonomiskt får återköpet av Kamratgården en positiv effekt för klubben, framhåller ledningen.

– Det är ett känslomässigt positivt beslut att åter bli ägare till Kamratgården, men det är inte ett beslut som vi har fattat känslomässigt. Långsiktigt blir det bäst för klubben. Vi sänker driftskostnaderna och ett eget ägande ger oss större möjligheter att utveckla Kamratgården och vår verksamhet utifrån egna behov, säger Håkan Mild.

Hårt pressat IFK

Det var i december 2015  som Kamratgården såldes för 40 miljoner kronor till Varbergs Stenfastigheter. Klubben var ekonomiskt hårt pressad och fann ingen bättre lösning.

- Vi behöver de pengarna för vår likviditet och vårt resultat 2015 och samtidigt kunna behålla möjligheten till en långsiktig kontroll över anläggningen, förklarade Ulf Ivarsson, kassör i IFK Göteborg, när överenskommelsen presenterades.

, Varbergs Stenfastigheter ägs av bröderna och IFK-supportrarna Anders och Björn Gidefjord. Klubbens dåvarande skulder om drygt 27 miljoner övertog fastighetsbolaget. Sedan dess har IFK betalat en hyra för nyttjandet av anläggningen., inledningsvis låg hyran på cirka 240 000 kronor i månaden 

2011  stod Kamratgården klar och betraktades som en av de främsta anläggningarna för en förening i landet. 

Serneke bakom byggandet

Inför planeringen erbjöd  sig Ola Serneke att bli huvudentreprenör och därför blev byggkostnaderna  avsevärt mindre.

- Vi byggde till självkostnad men det fanns ändå ett takpris och till extremt låga kvadratmeterpriser då alla underentreprenörer och leverantörer hjälpte till att få ner priset. Det är med stor sannolikhet den lägsta kvadratmeterkostnaden för en motsvarande anläggning i Sverige. Jag hade gärna som fastighetsägare köpt byggnaden för det vi byggde den för, deklarerade Ola Serneke i en intervju. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksand  IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt. 

I ett pressmeddelande läggs en stor del av  det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan

Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.

Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.