Fotbollsfolket samlas i Malmö

Endast några veckor återstår till Fotbollsgalan. Planeringen pågår för fullt och nyheten får öret är att galan ska genomföras på Malmö Arena och inte i Stockholm har varit en tradition. Dagen innan ska fotbollsfolket diskutera framtiden vid Fotbollsforum 2010.

Den 9 november är det dags för Fotbollsgalan där svenska dam- och herrfotbollsspelarna hyllas för sina framgångar under året. Naturligtvis speglas även fotbollshändelser under året. Galan direktsänds i TV4 (20.00-22.00).

Den yttersta höjdpunkten är förstås fotbollförbundets och Aftonbladets pris Guldbollen till bäste herrspelare, ett pris som delats ut sedan 1946 då Gunnar Gren tog emot den första, liksom SvFF:s och Sydsvenskans pris Diamantbollen till bästa damspelare, som infördes 1990 med Eva Zeikfalvy som mottagare.

Lagom till 15-årsjubileumet införs även två nya priser Årets Allsvenska spelare liksom Årets Damallsvenska spelare.

De nominerade presenteras

Utöver dessa priser ska vinnare på herr- och damsidan i följande kategorier utses: Årets Målvakt, Årets Back, Årets Mittfältare, Årets Forward, Årets Nykomling/Genombrott, Årets Tränare samt Årets Domare.

TV4 uppmanar tittarna att under programmet rösta fram ”Årets Mål”, en omröstning som nu återkommer och som det finns många kandidater till redan.

“Fotbollskanalens hederspris” får en ny inriktning där en jury, sammansatt av SvFF och TV4-representanter, nu ska utse en vinnare. Personen ska ha gjort en stor insats för svensk fotboll, som aktiv eller som ledare.

I slutet av oktober presenteras de nominerade i alla priser utom Guldbollen, Diamantbollen och ”Fotbollskanalens hederspris”. Vinnarna avslöjas sedan i i direktsändningen av Fotbollsgalan måndag 9 november i Malmö.

Dagen innan Fotbollsgalan genomförs Fotbollsforum på Swedbank Stadion. Syftet med dagen är att diskutera och debattera Svensk Fotbolls kommersiella förutsättningar och viktiga framtidsfrågor samt nätverka i mötet mellan intressenter kring svensk fotboll.

Fotbollsforum med framtidsfrågor

Lars-Åke Lagrell invigningstalar och anger tonen varpå ett antal seminarier startar.

Med rubriken ”Fotbollen ur ett värdeperspektiv” talar Peter Viklund och Peter Allvin, Sponsor Insight. ”Fotbollen som varumärke” utvecklar Ulf Adamsson, Adamsson, Appelfeldt Advertising. Därpå redogör Martin Pohl, Hertha Berlin, för klubbens förvandling i sportslig och kommersiell framgång.

”Effekten av stora evenemang”, med underrubriken ”Vad har vi att vinna på att få stora evenemang till Sverige och hur räknar man fram effekterna?” är ett ämne som Ossian Stiernstrand, chef för forskning & utveckling på Göteborg & Co, behärskar med erfarenhet från Friidrotts-EM, UEFA U21-EM, Gothia Cup, Bruce Springsteen m.fl.

Göran Havik och Helge Dönnum är projektledarna för Sverige och Norges gemensamma ansökan för EM 2016 och de två ska berätta närmare om planerna.

Som en följd kommer ämnet ”Hur gör vi de stora evenemangen lönsamma i många perspektiv?” med representanter från idrotten, politiker, näringslivet, media m.fl.

Dagen ska också innehålla frågor som ”Hur konsumeras fotbollen i framtiden?” som är en trendspaning från medievärlden via Patrik Andersson, Starcom.

Passande sett till vad som sker på fotbollsplanen avslutas seminariet med en paneldebatt om ”Svensk Fotbolls viktigaste framtidsfrågor”.

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.