Fotbollsfolket samlas i Malmö

Endast några veckor återstår till Fotbollsgalan. Planeringen pågår för fullt och nyheten får öret är att galan ska genomföras på Malmö Arena och inte i Stockholm har varit en tradition. Dagen innan ska fotbollsfolket diskutera framtiden vid Fotbollsforum 2010.

Den 9 november är det dags för Fotbollsgalan där svenska dam- och herrfotbollsspelarna hyllas för sina framgångar under året. Naturligtvis speglas även fotbollshändelser under året. Galan direktsänds i TV4 (20.00-22.00).

Den yttersta höjdpunkten är förstås fotbollförbundets och Aftonbladets pris Guldbollen till bäste herrspelare, ett pris som delats ut sedan 1946 då Gunnar Gren tog emot den första, liksom SvFF:s och Sydsvenskans pris Diamantbollen till bästa damspelare, som infördes 1990 med Eva Zeikfalvy som mottagare.

Lagom till 15-årsjubileumet införs även två nya priser Årets Allsvenska spelare liksom Årets Damallsvenska spelare.

De nominerade presenteras

Utöver dessa priser ska vinnare på herr- och damsidan i följande kategorier utses: Årets Målvakt, Årets Back, Årets Mittfältare, Årets Forward, Årets Nykomling/Genombrott, Årets Tränare samt Årets Domare.

TV4 uppmanar tittarna att under programmet rösta fram ”Årets Mål”, en omröstning som nu återkommer och som det finns många kandidater till redan.

“Fotbollskanalens hederspris” får en ny inriktning där en jury, sammansatt av SvFF och TV4-representanter, nu ska utse en vinnare. Personen ska ha gjort en stor insats för svensk fotboll, som aktiv eller som ledare.

I slutet av oktober presenteras de nominerade i alla priser utom Guldbollen, Diamantbollen och ”Fotbollskanalens hederspris”. Vinnarna avslöjas sedan i i direktsändningen av Fotbollsgalan måndag 9 november i Malmö.

Dagen innan Fotbollsgalan genomförs Fotbollsforum på Swedbank Stadion. Syftet med dagen är att diskutera och debattera Svensk Fotbolls kommersiella förutsättningar och viktiga framtidsfrågor samt nätverka i mötet mellan intressenter kring svensk fotboll.

Fotbollsforum med framtidsfrågor

Lars-Åke Lagrell invigningstalar och anger tonen varpå ett antal seminarier startar.

Med rubriken ”Fotbollen ur ett värdeperspektiv” talar Peter Viklund och Peter Allvin, Sponsor Insight. ”Fotbollen som varumärke” utvecklar Ulf Adamsson, Adamsson, Appelfeldt Advertising. Därpå redogör Martin Pohl, Hertha Berlin, för klubbens förvandling i sportslig och kommersiell framgång.

”Effekten av stora evenemang”, med underrubriken ”Vad har vi att vinna på att få stora evenemang till Sverige och hur räknar man fram effekterna?” är ett ämne som Ossian Stiernstrand, chef för forskning & utveckling på Göteborg & Co, behärskar med erfarenhet från Friidrotts-EM, UEFA U21-EM, Gothia Cup, Bruce Springsteen m.fl.

Göran Havik och Helge Dönnum är projektledarna för Sverige och Norges gemensamma ansökan för EM 2016 och de två ska berätta närmare om planerna.

Som en följd kommer ämnet ”Hur gör vi de stora evenemangen lönsamma i många perspektiv?” med representanter från idrotten, politiker, näringslivet, media m.fl.

Dagen ska också innehålla frågor som ”Hur konsumeras fotbollen i framtiden?” som är en trendspaning från medievärlden via Patrik Andersson, Starcom.

Passande sett till vad som sker på fotbollsplanen avslutas seminariet med en paneldebatt om ”Svensk Fotbolls viktigaste framtidsfrågor”.

Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.